Тимошенко аплодували в Криму за її обіцянку прибрати Кучму

Субота, 23 березня 2002, 17:43
Кримський візит Тимошенко показав, що її блок має свій електорат і на півострові, за яким закріпилася назва "заповідника комунізму". Принаймні, на зустріч з нею на головну площу Сімферополя прийшло трохи менше людей, ніж до Симоненка і в 2 рази більше, ніж до Наталії Вітренко.

Навіть група стареньких – аборигенів наметового містечка на підтримку Грача, неструнко викрикуючих на адресу Тимошенко непристойності, не змогла зіпсувати загальну картину доброзичливості і підтримки. І вже точно, жоден з політиків, що відвідували останнім часом Крим, не удостоївся такої уваги з боку "спецушників". Такої кількості легальних міліціонерів і знайомих до болю есбеушних осіб, які маскувалися в натовпі на площі імені Леніна, не бачила давно.

А до будинку українського театру, де проходила потім прес-конференція, журналістам в буквальному розумінні слова доводилося прориватися через стіну охочих продовжити своє спілкування з лідером БЮТи.

Головною темою виступу Тимошенко була "освіта" виборців, яких ЮВ попросила "ще раз не програти наше життя на виборах". Особливо зупинилася вона на пропрезидентських блоках, кожному з яких Тимошенко дала вбивчу характеристику. Перелік своїх супротивників вона почала з того, що, "якби Леонід Данилович назвав своїм ім'ям політичний блок, то він не набрав би і 1% голосів, тому і були створені всі ці блоки".

За її словами, в "харчовиків" зібралися "всі начальники країни, наймогутніші клани, у тому числі і Донецький, який 10 років збирався з силами". "На цих обличчях, які йдуть в цьому блоці, немає ані інтелекту, ані духовності, ані моралі", - заявила вона.

Нічого приємного не побачила Тимошенко і на обличчях СДПУ(о) – "експлуататорів ідеї соціал-демократії", партії "першого президента України Кравчука, який першим зрадив всі наші національні інтереси і дуже жорстоко і послідовно руйнував нашу країну". Інший основний ресурс есдеків – "дві людини з оточення президента - Суркіс і Медведчук – які дуже своєчасно приватизували Кравчука".

Третя пропрезидентська сила – зелені, створені свого часу Вадимом Рабіновичем для тих 20% людей, які не вірять у політику і не вірять політикам".

Четверта сила, за словами Тимошенко, "Жінки за майбутнє", створена Людмилою Кучмою, яка "займається широкою добродійною діяльністю, по-перше, за рахунок бюджету, а по-друге, за рахунок общаков кланів" - це "партія однієї жінки за майбутнє одного чоловіка в Україні – Леоніда Кучми".

Чомусь особливе захоплення натовпу викликала оцінка Тимошенко Команди озимого покоління. Найцікавіше в Копів навіть не те, що "на них ставить зять президента Віктор Пінчук і друг президента Валерій Пустовойтенко". Найцікавіше – їхня програма, яку ЮВ наполегливо порекомендувала уважно вивчити.

Окрім усяких несенітниць з небажанням платити до бюджету і відміною пенсій, у ній є, як заявила Тимошенко, такий висновок: "Україна вагітна новим озимим поколінням". Юлія зізналася: "Коли я читаю цю програму, в мене виникає два запитання. Перший – якщо Україна вагітна – хто батько? І батько цей явно конкретний, щоб у вас навіть не було сумнівів. А друге питання – як зробити так, що таке покоління у такому вигляді навіть і не народилося, тому що це просто смертельно небезпечно для нашої країни?".

Потім Тимошенко охарактеризувала другу, окрім президентської, реальну силу, що претендує на голоси виборців – це ліві, з числа яких вона виключила Наталію Вітренко, яку вона, "як жінку, в політиці", схоже, вже пробачила.

Мабуть, зорієнтувавшись, що Крим – півострів комуністів, ЮВ, судячи з усього, вирішила позагравати з ними. Вона пощадила лівих, відзначивши, що кожен має право вірити цій ідеології після того, що країна зробила зі своїми громадянами. Тимошенко тільки відзначила, що між рядовими членами партії і "партійними урядовцями" - дві великі різниці. При цьому, вельми "дипломатично" обійшовши слизьку тему Грача.

Традиційно ЮВ закликала голосувати за демократичні сили: соцпартію Мороза, блок Ющенка "Наша Україна" і блок Тимошенко. За її словами, якщо ці сили наберуть більшість у парламенті в 301 голос, перше, що потрібно буде зробити – "прибрати Кучму і провести дострокові президентські вибори".

Правда, потім на прес-конференції Тимошенко вже не була такою упевненою, як це було на площі, і заявила, що навіть у разі перемоги, як вона сподівається, демократичні сили навряд чи зможуть об'єднатися в парламенті.

Нагадавши, яких зусиль вона доклала, щоб переконати Ющенка йти на вибори однією командою, і висловивши в черговий раз жаль, що "Віктор Андрійович не зміг ухвалити такого рішення, тому що тиск і з боку влади і інших держав не дозволяло йому це зробити", Тимошенко заявила: "Сьогодні в мене є серйозні сумніви, що, наприклад, за початок процедури імпічменту буде голосувати фракція "Наша Украина"… В мене немає сьогодні упевненості, що по мажоритарних округах через систему підкупу виборців не пройде найпотужніша команда президента. Це значить, що ми нічого не зможемо зробити".

Але потім Юлію Володимирівну, знову, як Остапа Бендера понесло, і вона стала говорити про імпічмент, як про реальність. "Але я можу сказати одне - що процедура з усунення президента в порядку імпічменту абсолютно виписана в Конституції, цього більш ніж достатньо для правової основи. Тобто, якщо у нас буде більшість, то правову процедуру ми пройдемо легко і швидко".

При цьому ЮВ практично не сумнівається, що її блок точно пройде до парламенту і їй не доведеться будувати плани, що робити після поразки на виборах. "Ми не просто будемо долати 4%-вий бар'єр, а будемо долати з дуже серйозним запасом – заявила вона. - Результат, який отримає наш блок, буде настільки істотним, що влада навіть у найпохмуріших прогнозах не могла такого припустити… Ми братимемо такий відсоток, що наша фракція буде впливати серйозним чином на всі політичні процеси, які будуть проходити у парламенті. Саме тому я нічого не планую на випадок програшу, є дуже чітке бачення і чітка програма на випадок перемоги".

Але в Криму, мабуть, ще не готові зустрічати Тимошенко, як майбутню переможницю. І хоча їй не чинили жодних перешкод для зустрічей з виборцями (вони вже пройшли у Красноперекопську і Сімферополі , а також пройдуть в Севастополі і Джанкої) і проведення прес-конференцій у престижному залі Українського театру, місцеві телекомпанії: і державна ГТРК "Крим", і приватна "ТРК "Чорноморська", відмовилися надати для неї свої студії і ефірний час.

Як повідомила Тимошенко УП, їй відповіли, що "в принципі до блоку ставляться по-доброму, але просто немає вільного ефіру, навіть у новинах, і відмовилися навіть від грошей, які ми могли перевести зі свого виборчого фонду". Аргументи вельми слабкі, оскільки всім відомо, що так звані теледебати на обох популярних кримських каналах – платні. І для телекомпаній в Криму питання знайти того, хто зможе заплатити за ефір, не тільки актуальне, але іноді таке, яке важко вирішується.

Наприклад, блоки "За Єду" і КОП "дебатували" на ГТРК "Крим" самі з собою, тому що їхні суперники не могли заплатити "потрібну" суму.



__________________
NB. Про те, що доводиться вислуховувати пересічному виборцю, хто аплодував Тимошенко, скільки харків'ян зустрічали Литвина, хто за соціонічним типом Ющенко, за що зняли Кальченка, хто носить прізвисько "виборчих" клоунів - про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування