Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СПРАВЖНІСТЬ ПЛІВОК МЕЛЬНИЧЕНКА ВВС ДОВЕЛА У КОМПАНІЇ RIPTECH

Неділя, 24 березня 2002, 21:46
В рамках фестивалю правозахисної організації Human Rights Watch в суботу в Лондоні відбулася прем'єра документального фільма виробництва корпорації ВВС "Знищити новину" (Killing the Story). 44-хвилинний фільм знято у Англії, Україні та США цієї зими.

Фільм аналізує не тільки обставини зникнення і слідства у справі Георгія Гонгадзе, але також подає розвиток подій довкола плівок майора Мельниченка. Фільм ставиться до питання справжньості плівок майора Мельниченка, як до доведеного факту, зокрема наводячи результати експертизи, зроблені американською фірмою "Ріптек" (Riptech), що працює у галузі безпеки електронних систем.

У фільмі журналістів ВВС вміщено інтерв'ю з президентом Кучмою, де він заперечує свою причетність до загибелі Георгія Гонгадзе. Крім того, Леонід Кучма наголосив, що слухав лише невеличку частину плівок Мельниченка. Про непричетність вищого українського керівництва до загибелі журналіста говорить і заступник генпрокурора Олексій Баганець.

В інтерв'ю авторам фільма колишній майор служби охорони президента Кучми Микола Мельниченко заявив, що в його розпорядженні є аудіоматеріали, що свідчать про можливу причетність Леоніда Кучми до нелегальних поставок зброї на Балкани і до Іраку. Зокрема, у фільмі ідеться про нібито зафіксовану на плівках Мельниченка зустріч президента Кучми і громадянина Британії Олександра Жукова, затриманого італійською поліцією за підозрою в контрабанді великої кількості автоматів Калашникова і гранатометів на Балкани.

Микола Мельниченко, інтерв'ю з яким було взято у Нью-Йорку, заявив, що гроші від контрабанди зброї переказувалися на рахунки президента Кучми, вкладалися у власність на території Британії та Сполучених Штатах, а також використовувались на підкуп американських політиків.

На перегляді 44-хвилинного документального фільму, при вщент заповненому залі (квитки було розпродано іще до показу), були присутні його автори, журналіст Том Манголд (Tom Mangold) і продюсер фільму Ева Еварт (Eva Ewart), а також Мирослава Гонгадзе.

Після прем'єри автори фільму відповіли на питання присутніх глядачів. Зокрема, вони повідомили, що у відповідності із запитом Міністерства юстиції США плівки майора Мельниченка має бути передано до рук ФБР до 28 березня. Автори фільму також подали свою думку, що у слідстві у справі екс-прем'єра Павла Лазаренка ФБР вивчає причетність до нелегальних махінацій вищого керівництва України.

Загальнонаціональна англійська прем'єра фільма "Знищити новину" (Killing the Story) запланована на 21 квітня в рамках програми "Кореспондент" на каналі ВВС2.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...