Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Македонія у цьому році не одержувала зброї від України

Понеділок, 25 березня 2002, 12:34
У цьому році Україна не поставляла зброї до Республіки Македонія. Про це повідомив у понеділок міністр закордонних справ Македонії Слободан Чашуле на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Анатолієм Зленком.

Чашуле відзначив, що Македонія і Україна є "суверенними державами, вони знають, що робити, і відповідально до цього ставляться, насамперед що стосується інтересів безпеки". За словами Чашуле, обидві сторони співпрацювали на основі договору про військово-технічне співробітництво, "і вже закрили певну частину, яка передбачала постачання важкої зброї".

Він зазначив, що країни готові продовжити військово-технічне співробітництво. Македонія сподівається на допомогу України у плані військового навчання, оскільки хоче швидше інтегруватися в НАТО. В даний момент Македонія є стабільною державою, яка здатна сама захищати власну стабільність, відзначив Чашуле.

Зленко у свою чергу наголосив, що Україна намагається бути серйозним партнером будь-якої країни, зокрема, щодо виконання взятих на себе зобов'язань. За його словами, Україна та Македонія мають повне взаєморозуміння в багатьох питанням, зокрема щодо співпраці в галузі ВТС. "Можливо, нам не вдалося до кінця виконати свої зобов'язання з огляду на ситуацію в Македонії, але ми досягли розуміння в цьому питанні, що дає нам можливість залишитися передбачуваним і відповідальним партнером", сказав Зленко.

7 серпня Україна тимчасово призупинила поставки важкої зброї македонській стороні на час проведення мирних переговорів.

Від України у березні 2001 року Македонія отримала 2 бойових вертольота Мі-24 і 4 військово-транспортних вертольота Мі-8. Вертольоти були передані Македонії зі складу вертолітної ескадрильї Міноборони України, яка діяла у складі миротворчих сил на Балканах. На початку липня Україна додатково передала Македонії ще чотири Мі-24, а також 4 штурмовика Су-25 зі складу ВПС України.

Водночас у серпні американська газета Times повідомила про те, що 23 серпня вночі важкі транспортні літаки Антонова таємно розвантажувалися в аеропорту "Петровач" поблизу македонської столиці Скоп'є. Це, на думку видання, є свідченням про поновлення Україною поставок зброї Македонії.

У свою чергу українські офіційні особи спростували цю інформацію. Зокрема, заступник генерального директора Державної компанії з питань експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального характеру "Укрспецекспорт" Олександр Коваленко заявив, що "жодного українського літака з вантажем військового призначення вчора чи сьогодні не було в Македонії".

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...