Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ починає активно цікавитися виборами. Це її нормальна функція?

Понеділок, 25 березня 2002, 12:53
У той час, коли у СБУ багато інших клопотів в Україні - таких, як пошук тих, хто вбиває журналістів, як боротьба з тіньовою економікою і корупцією, поширеною у вищих ешелонах влади, - дивно, що Служба безпеки так цікавиться виборами. СБУ активно виявляє цікавість не тільки до вже прибулих в Україну спостерігачів від ОБСЄ, Ради Європи і парламентів Західних країн, але й тих, які ще тільки у дорозі.

Співробітники СБУ не тільки стежать за спостерігачами ОБСЄ, куди б вони не прямували, але і намагаються - і витягують - іншу "стратегічно важливу" інформацію у водіїв і перекладачів. Яку ж інформацію вони шукають, інформацію, яка може розглядатися як загроза державній безпеки України? Захисники держбезпеки дуже цікавляться тим, де працюють співробітники ОБСЄ, коли вони не працюють спостерігачами. Можливо, вони просто шукають підробіток або нову роботу, і тому хочуть знати, куди потрібно відправляти резюме?

Ще вони хочуть знати, які болючі питання спостерігачі ставлять представникам політичних партій і членам виборчих комісій. Що саме вони намагаються дізнатися і як вони ставлять питання. Зокрема, вони хочуть знати, що кажуть спостерігачам. Раптом це якимось чином зіпсує загальновідому хорошу міжнародну репутацію України?

Звичайно, власне спостерігачам від ОБСЄ ніколи таких питань прямо не ставлять. Це прерогатива чиновників з регіональних держадміністрацій, які повинні перейматися всіма деталями перебування місії ОБСЄ за межами Києва. Але громадянам України досить важко сказати "ні" на пропозицію поговорити із співробітниками СБУ, якщо вони хочуть продовжувати жити в Україні і після того, як спостерігачі ОБСЄ її залишать.

Що скажуть українські депутати з нагоди зацікавлення СБУ спостерігачами ОБСЄ? Чи дійсно це знаходиться в межах українського законодавства? Чи не повинна СБУ займатися важливішою роботою, наприклад, оберігати державну безпеку країни?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування