ДПАУ знайшла слабку ланку Блока Юлії Тимошенко

Понеділок, 25 березня 2002, 15:45
Державна податкова адміністрація України відкидає обвинувачення "Блоку Юлії Тимошенко" у втручанні у виборчий процес і заявляє про існування підстав для обвинувачень блоку в фінансуванні за рахунок незаконних операцій і тіньових структур.

Про це говориться в заяві прес-служби ДПАУ, переданій в агентство "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

"Сьогодні вже в котре політики, певні політичні блоки і їх лідери намагаються заробити псевдопопулярність на огульній критиці влади, звинувачуючи, в тому числі, Державну податкову адміністрацію України у втручанні у виборчу гонку", - говориться в заяві.

Зокрема, зазначається в заяві, це стосується "Блоку Юлії Тимошенко", який "звинувачує ДПАУ у вчиненні тиску і блокуванні роботи дочірнього литовського приватного підприємства "Такі справи" .

ДПАУ "категорично відкидає" ці претензії, зазначається в заяві, і розцінює обвинувачення зі сторони БЮТ відносно упередженості податкової служби "як чергову спробу представити себе не тільки як жертву політичного переслідування і адміністративного тиску, але і приховати незаконні операції підконтрольних структур".

Податкова адміністрація стверджує, що перевірка діяльності ГП "Такі справи" була проведена "не випадково і вже аж ніяк не з політичних міркувань", а внаслідок його "активної участі в діяльності розгалуженої мережі легалізації "брудних" грошей, із залученням "фіктивних" фірм, підставних осіб, підробних документів, "фіктивних" договорів".

У Києві, зазначає ДНАУ, розкрита розгалужена мережа "фіктивних" структур, через яку здійснювалося відмивання "тіньових" коштів. "Тільки за період з серпня 2001 р. по лютий 2002 р. через цю мережу були "відмиті" і легалізовані 196,9 млн. грн.", - говориться в заяві. Дочірнє литовське приватне підприємство "Такі справи" є "активним учасником протиправної діяльності", що виявилося внаслідок "розкриття зв'язків, руху фінансових потоків, структур, причетних до легалізації "тіньових" коштів", зазначає ДПАУ.

ДПАУ встановила, що при легалізації "тіньових" коштів "активним учасником мережі" ДП "Такі справи" були використані "фіктивні" підприємства ПП "Продукт БВО", "ПП Рембудпроект", ЗАТ "Тесло", товариство "РИФ", ПП "Ліра".

"ДП "Такі справи" на свої рахунки отримало від "фіктивного підприємства ПП "Продукт БВО" сотні тисяч гривень, легалізуючи їх під виготовлення поліграфічної продукції. Будучи основним учасником мережі "фіктивних" фірм, через які проходила легалізація "брудних" коштів ДП "Такі справи" тільки 27.12.2001 року і 28.12.2002 року перерахувало на рахунки "фіктивного підприємства "ПП Рембудпроект" 286 тис. грн.", - зазначає прес-служба.

Увагу ДПАУ привернула легалізація ДП "Такі справи" "брудних" коштів під виглядом здійснення господарських операцій.

Крім того, говориться в повідомленні, Центрвиборчком доручив податковій службі перевірити інформацію "про порушення виборчого законодавства при виготовленні друкарської продукції виборчим блоком політичних партій "Блок Юлії Тимошенко".

ДПАУ встановила, що 28 листопада минулого року між "фіктивним" підприємством ПП "Продукт БВО" і ДП "Такі справи" було підписано угоду №645 про виготовлення поліграфічної продукції - брошури "Невыполненный заказ", листівки-календаря "Мені відома несправедливість - я хочу уберегти від несправедливості вас. Блок Юлії Тимошенко" із зображенням лідера блоку і закликом голосувати за блок, і брошури "Команда Блоку Юлії Тимошенко". Зі сторони ПП "Продукт БВО" угоду, повідомляє прес-служба, було підписано "ніби директором Чемером С.С.".

Голосіївський місцевий суд Києва, говориться в повідомленні, розглянувши позов С.С.Чемера про визнання недійсними наказів про його призначення "директором фіктивних підприємств ПП "Продукт БВО" і "ПП Рембудпроєкт", визнав, що він не мав до них ніякого відношення, а їх діяльність здійснювалася з використанням втраченого паспорта С.С.Чемера.

ДПАУ зазначає, що при друкуванні вказаної поліграфічної продукції була істотно занижена вартість поліграфічних послуг. Зокрема, оплата за поліграфічні послуги друкування 440 тис. примірників брошури "Невыполненный заказ" була надана зі сторони ПП "Продукт БВО" у сумі 13,2 тис. грн., говориться в повідомленні, однак, за оцінками експертів, мінімальна ціна поліграфічних послуг для такого тиражу повинна була б становити 193,6 тис. грн. Відповідно, загальна вартість виготовлення 440 тис. примірників брошури, зазначає ДПАУ, становить 477 840 грн.

"Факт фінансування виготовлення поліграфічної продукції передвиборної агітації Блоку Юлії Тимошенко, як, власне, і її самої як лідера, "фіктивним підприємством ПП "Продукт БВО" залишається фактом", - заявляє ДПАУ.

ДПАУ зазначає, що інші агітаційні матеріали блоку, в тому числі листівки, плакати, календарі, персональні листи-звернення до громадян України, які друкувалися ДП "Такі справи" і не тільки цим підприємством, не містять інформації про тираж, замовника, назву друкарні. "Але вони є, вони надруковані, а витрати профінансовані за рахунок "тіньових" джерел, легалізованих через мережу "фіктивних" фірм", - говориться в заяві.

ДПАУ також встановила, що через "фіктивне" підприємство ЗАТ "Тесло" фінансувалися регіональні відділення Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина". Зокрема, через рахунки цього підприємства було профінансоване Полтавське відділення "Батьківщини" на суму 42 тис. грн. і Івано-Франківське відділення - в сумі 45 тис. грн.

"Таким чином, тепер для всіх стають повністю зрозумілими мотиви упередженних обвинувачень виборчого блоку політичних партій "Виборчий блок Юлії Тимошенко" на адресу податкової служби, оскільки виявлені факти можуть стати підставою для обвинувачень блоку Юлії Тимошенко в його фінансуванні за рахунок сумнівних джерел і "тіньових" коштів", - заявляє ДПАУ.

Інтерфакс-Україна-Вибори

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування