Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція звинувачує Кучму в обмані

Вівторок, 26 березня 2002, 16:36
"Україна з кожним днем усе більше віддаляється від демократичного шляху", говорить Віктор Ющенко. Протягом декількох тижнів підряд екс-прем'єр-міністр як лідер опозиційного виборчого блоку "Наша Україна" знаходився в поїздці по 25 регіонам країни. Його передвиборній боротьбі знову і знову чинилися всілякі перешкоди: то він виявлявся перед замкнутими (зачиненими) дверима, тому що раптово необхідно було робити ремонт приміщень, де були намічені його зустрічі; то відключали подачу електроенергії саме тоді, коли він зустрічався зі своїми прихильниками.

У великодню неділю Україна вибирає новий парламент. 33 партії і виборчі блоки борються за 450 місць у Верховній Раді. Половина місць припадає на партійні списки, а 225 місць розподіляються через безпосередні (прямі) мандати в мажоритарних округах. Відповідно до останніх опитувань незалежної щотижневої газети "Зеркало недели" сім партій і блоків долають 4 % -ий бар'єр.

Через два роки в Україні пройдуть вибори президента. Відповідно до конституції Кучма не може балотуватися на третій президентський термін, однак, парламентська більшість дасть йому можливість врегулювати питання свого спадкування відповідно до його власної волі.

Тому Кучма відправив у передвиборну гонку шефа своєї адміністрації - Володимира Литвина. Він очолює блок "За єдину Україну", у якому об'єдналися державні чиновники з кланами олігархів. У Києві блок домінує по кількості розклеєних рекламних плакатів, у державних установах повним ходом йде агітація за його кандидатів. "Замість того, щоб гарантувати вільні вибори, державна влада сьогодні сама стала учасником виборного процесу", нарікає екс-прем'єр Ющенко. "Це суперечить нашій Конституції" - говорить він.

Але, незважаючи на все, використання адміністративного ресурсу принесло для Кучми поки небагато результатів. Його "За єдУ" поки що набирає від 7 до 8 % і лежить лише не четвертому місці передвиборчих перегонів. Однак Кучма відправив у гонку відразу декількох гравців. Псевдоопозиційні партії, такі як "партія зелених" чи "Жінки за майбутнє" повинні перехопити голоси в блоку Віктора Ющенка і невеликого блоку Юлії Тимошенко "Батьківщина". Кучма може розраховувати і на об'єднаних соціал-демократів олігарха Віктора Медведчука, котрі, як видно, наберуть близько 10% голосів.

Але навіть якщо "Наша Україна" отримає близько 27% голосів по партійних списках, як прогнозують багато соціалогічних опитувань, то все одно для перемоги цього буде мало. "Мандати в мажоритарних округах ми втратили", констатує Віктор Ющенко. Усі вони потраплять вірним Кучмі бізнесменам.

Екс-прем'єр, у часи уряду якого українська економіка сильно зросла, критикує сьогоднішню економічну політику: "Бюджетні доходи знову стали падати, приватизація практично цілковито припинилася, ріст економіки припинився і чітко набрав негативних тенденцій".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування