Кучма намагається очиститися через "Вашингтон таймс"

Вівторок, 26 березня 2002, 18:00
Президент України Леонід Кучма вважає одним з першочергових завдань нового парламенту, який буде обраний 31 березня, імплементацію результатів всеукраїнського референдуму 2000 року, "або, щонайменше, постановку, ним питання про формування уряду на основі парламентської більшості".

В інтерв'ю, опублікованому у вівторок в американській газеті "Вашингтон Таймс", Кучма заявив, що "зацікавлений в тому, щоб новий парламент був дієздатним".

"Природньо, він не зможе бути таким, якщо в ньому не буде сформовано більшість. Сьогодні Україна знаходиться на такому етапі свого розвитку, коли вже не можна обійтися половинчастими рішеннями. Потрібні рішучі кроки щодо прискорення реформ, які б мали адекватну законодавчу основу", - переконаний глава держави.

Кучма з жалем констатував, що "в той час, як інститут парламентської більшості ще не закріплений в Конституції, більшість в парламенті формується на основі ситуативного збігу інтересів багатьох представлених у ньому політичних сил".

В цьому зв'язку президент відзначив важливість для нового парламенту імплементації результатів всеукраїнського референдуму, постановки питання про формування уряду на основі парламентської більшості.

"Я переконаний, що ми більше не можемо дозволити собі таку ситуацію, коли парламент і уряд діятимуть самі по собі. Більшість в парламенті і уряд повинні нести загальну відповідальність за долю країни", - сказав він.

Кучма висловловив сподівання, що "така стабільна налаштована на реформи демократична більшість буде обов'язково створена після виборів". При цьому він припускає, що це буде непросто. За його словами, на відміну від Конгресу США, де конкурує тільки дві політичні партії, у Верховній Раді компроміс повинні шукати представники дуже широкого спектру політичних сил.

"Я налаштований на конструктивну співпрацю з парламентом незалежно від того, які політичні сили будуть домінувати в новій Верховній Раді, - заявив президент. - Головним для мене є те, щоб парламент був обраний відповідно до Конституції і виборчого законодавства. А від опозиції я хотів би тільки одного - щоб вона діяла в правовому, цивілізованому полі".

Глава держави вважає, що парламент, обраний у 1994 році, увійде до історії перш за все затвердженням Конституції, парламент 1998-го року - тим, що в ньому вперше у новітній історії України було сформовано демократичну більшість.

Крім того, за словами президента, нинішній парламент запам'ятається ухваленням низки базових законів, що стало можливим завдяки "налагодженню конструктивної співпраці між президентом, урядом і Верховною Радою". Він згадав ухвалення Бюджетного, Митного, Кримінального і Цивільного кодексів.

В той же час, сказав президент, неприйняття парламентом низки інших ключових законів, зокрема, Податкового кодексу, є одним із свідчень того, що "далеко не завжди реформаторські сили у парламенті були здатні виступати консолідовано".

Інтерфакс-Україна

P.S. УП не змогла знайти це інтерв'ю Кучми на сайті "Вашингтон Таймс", де традиційно вивішуються всі статті газети. Також відомо, що у "Вашингтон Таймс" на комерційній основі виходили статті за підписом Кучми напередодні його приїзду до США. А нещодавно там з'явилася рекламна стаття про КОПів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування