Президентський комітет наперед cтверджує, що Україна не продавала зброю до Іраку

Вівторок, 26 березня 2002, 18:16
Україна не поставляє зброї на Балкани, до Ліберії, Анголи, Сьєрра-Леоне, Афганістану і Іраку, дотримуючись санкцій ООН про продаж зброї цим країнам, заявляє Комітет із політики військово-технічної співпраці і експортного контролю при президентові України.

В заяві комітету зокрема говориться, що останнім часом в окремих зарубіжних і вітчизняних засобах масової інформації" з'являються публікації з подібними звинуваченнями на адресу України.

У заяві наголошується, що неодноразові перевірки, проведені Службою безпеки України, Державною службою експортного контролю, Міністерством оборони, а також спеціальними групами експертів Ради безпеки ООН, "підтвердили бездоказовість цих заяв".

Завдяки створеній системі державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення функціонує "механізм оперативної міжвідомчої взаємодії", який робить неможливим експорт зброї "без проведення попередньої експертизи уповноваженими органами, розгляду цих питань на міжвідомчій експертній раді при Державній службі експортного контролю", а в найбільш серйозних випадках - Комітетом із політики ВТС і експортного контролю при президентові України, говориться в заяві.

В заяві також особливо підкреслюється, що Україна "с першого дня своєї незалежності чітко дотримується всіх рішень Ради безпеки ООН" відносно ембарго на поставки зброї до Іраку.

"Тому висловлені деякими в лапках "політичними діячами" останнім часом звинувачення про нібито "факти" в сотні мільйонів доларів США показники експорту зброї або засобів протиповітряної оборони до Іраку викликають обгрунтоване здивування", - говориться у заяві.

В цій ситуації, комітет із політики ВТС і експортного контролю при президентові України повинен заявити, що "в той час коли, не дивлячись на посилення конкурентної боротьби, Україні вдається посісти гідне місце серед світових експортерів зброї, що ведуть, у тому числі і завдяки збільшенню експорту високотехнологічних товарів вітчизняного ВПК, окремі політичні сили намагаються задовольнити власні амбіції, висуваючи безпідставні звинувачення на адресу органів державної влади, шкодячи тим самим її національним інтересам".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування