Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура відпрацьовує версію організації справи Гонгадзе з-за кордону

Вівторок, 26 березня 2002, 19:19
Михайло Потебенько відразу обмовився, що знаходится у Донецьку в якості генпрокурора, тому відмовився відповідати на політичні питання. Але генпрокурор і, одночасно, кандидат у народні депутати - це вже політика, тому від неї піти не вдалося.

Генпрокурор заявив, що погодився балотуватися у списку комуністів, тому що
"у цьому блоці я не бачив ні хабарників, не бачив осіб, яких розкрадали б державне майно і перебували у цьому блоці. Тому я не хотів опинится у такому блоці, де опинилася Юлія Тимошенко. Я би туди ніколи не пішов. Я виходив з чесності людей".

Чи слід це розуміти так, що Потебенько перевіряв своїх колег у списку "на вшивість", або те, що чесних людей мало, наприклад, у блоці влади - "За єдину Україну!"? Це залишилося не зрозумілим. Але, враховуючи те, що Петра Симоненка генпрокурор назвав Миколою, а комуністів, постійно називав блоком, хоч вони таким не є, дозволяє передбачити, що товариш Потебенько не дуже відповідально поставився до вибору політичної компанії.

Відповідаючи на питання про перспективи розкриття справи Гонгадзе, Михайло Олексійович завірив, що воно обов'язково буде розкрите - це справа честі. Показником значущості для нього цієї справи він назвав те, що веде її найпорядніший і взагалі най, най, його заступник Баганець.

Генпрокурор заявив, що "американська сторона грається у цій справі з нами. Я бачу тут, передусім, питання політики з боку цієї країни". Він навів приклади неконструктивної поведінки американців у зв'язку зі справою Гонгадзе. "Зустріч у мене відбулася з представником - не буду говорити, якого рангу, у крайньому випадку, не такого відповідального. Який говорить: ви покажіть нам всі матеріали карної справи, дайте вивчити їх, оперативні, агентурні матеріали, і ми вам порекомендуємо, що робити. Ну, знаєте, треба дурником бути!"

У той же час Михайло Потебенько звинуватив США у тому, що вони "відвезли Мельниченка в Америку, не даєте нам можливості з ним спілкуватися. Хоч я навіть давав гарантію, що якщо підтвердяться факти, я буду робити все, щоб він був звільнений від відповідальності".

Ініціативу українських депутатів, відправити представників української генпрокуратури у США, щоб допитати Мельниченка там, Михайло Олексійович назвав авантюрою. "Згідно з законодавством Америки, якщо я навіть, як генеральний прокурор туди поїду і там, десь, піймаю на вулиці Мельниченка і буду допитувати у готелі, то мене у наручниках звідти виведуть".

За словами генпрокурора, розслідування справи можливе "тільки у рамках нашого карного процесу. Тому я сказав: будь-які ваші рішення приймемо за допомогу, але у рамках процесуального законодавства". Неприйняття українською Генпрокуратурою американських експертиз Михайло Потебенько пояснив тим, що американці не допускають до участі в них наших фахівців, а заокеанські експерти не несуть відповідальності за явно помилковий висновок.

"Маніпуляція політична, нічого я більше в цьому не бачу" - зробив висновок Михайло Олексійович. Він ще раз запевнив журналістів, що справа Гонгадзе буде розкрита, хоч "питання інше - чи висмикнемо ми когось. Тому що не виключено, сьогодні у нас версія є така, і вона відпрацьовується, що це була спланована акція. Не виключено і у політичних мотивах".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування