Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ДО ВИБОРІВ МЕЛЬНИЧЕНКО ПЛАНУЄ ДОВЕСТИ, ЩО КУЧМА ПРОДАВАВ ЗБРОЮ В ІРАК - МОРОЗ

Середа, 27 березня 2002, 15:27
У найближчі дні слід чекати заяв екс-майора держохорони Миколи Мельниченка про "прямі докази причетності вищого керівництва України до торгівлі зброєю". Про це у середу в Харкові заявив лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз, відповідаючи на питання журналістів.

Лідер соціалістів висловив переконання, що Мельниченко у ході слухань у справі екс-прем'єра України Павла Лазаренка "не буде робити поспішних кроків". У той же час Мороз відмовився конкретизувати наміри Мельниченка.

Він нагадав, що 28 березня колишній майор держохорони Микола Мельниченко буде свідчити у програмі "Сапіно" (надання свідоцтв під присягою без присутності преси) у США у рамках слухання справи екс-прем'єра України Павла Лазаренка. Мороз не виключив, що виходячи зі свідчень Мельниченка "буде або порушена, чи не порушена справа проти вищого керівництва України".

Лідер соціалістів також не виключив, що з урахуванням цього свідчення можливе "перекваліфікування справи Лазаренка з урахуванням свідчень Мельниченка".

Мороз нагадав, що Мельниченко звернувся до Міністерства юстиції США, що зажадало у нього записи, з проханням про нерозголошування певних даних, що є державною таємницею України.

Раніше прес-служба СПУ повідомляла, що після того, як Мельниченко виступить по програмі "Сапіно", суд присяжних буде ухвалювати рішення про залучення вищих посадових осіб України до слухання справи Лазаренка.

Лазаренко знаходиться у США з лютого 1999 року. У США екс-прем'єр звинувачується у відмиванні 114 мільйонів доларів, отриманих незаконним шляхом і переказаних на закордонні рахунки у 1994 - 1999 рр. У Швейцарії Лазаренко визнаний винним у відмиванні грошей і засуджений Женевським судом до 18 місяців тюремного ув'язнення умовно.

Після початку "касетного скандалу" в Україні восени 2000 року США надали Мельниченку політичний притулок. В Україні стосовно колишнього охоронця порушена і розсліджується кримінальна справа. Він звинувачується у здійсненні двох тяжких злочинів - перевищенні влади і службових повноважень і розголошуванні державної таємниці". Новий Карний кодекс України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 7 до 10 років за перший злочин і від 5 до 8 років позбавлення волі – за другий. Мельниченко також звинувачується у підробці документів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування