Напередодні виборів Кучма постав перед новим скандалом

Четвер, 28 березня 2002, 12:01
За декілька днів до українських парламентських виборів, Кучма постав перед черговим скандалом, в якому беруть участь: плівки, ймовірно зроблені в його кабінеті, смерть внаслідок автомобільної аварії високопосадовця, що відповідав за експорт зброї, та обвинувачення в тому, що Кучма дав "добро" на $100 млн. постачання зброї до Іраку.

Олександр Жир, голова парламентської комісії, що розслідує дії президента, говорить, що він скоро обприлюднить записи розмов Кучми про поставки зброї з Валерієм Малєвим, тоді шефом державної компанії, що експортувала озброєння. Малєв загинув 7 березня.

Кучма відкидає всі обвинувачення, називаючи їх "пропагандистською кампанією", яку варто "злити, як бруд, в каналізацію". Звіт, в якому висувається припущення, що Ірак використав українську радарну систему, щоб збити американський літак, за словами Кучми, це "лайно собаче".

"Україна не постачала Іраку ніякої зброї", заявив Кучма на нещодавній прес-конференції. Він сказав, що Україна дотримується обмежень, накладених ООН на торгівлю з Іраком, і "сумлінно дотримує заборони на зброю".

Однак колишній інспектор ООН з питань озброєння заявив в цьому місяці в інтерв'ю американській урядовій радіостанції Радіо Свобода, що інспектори ООН знайшли підтвердження того, що Росія, Білорусь та Україна продавали Іраку зброю до того, як інспектори покинули цю країну в 1998 році.

Уряд США звинуватив Білорусь в порушенні ембарго ООН на постачання зброї в Ірак, однак, обвинувачення на адресу Росії і України не з'явилися.

Як і під час торішнього скандалу, коли Кучму звинуватили в тому, що він віддав наказ убити журналіста, обвинувачення Жира базуються на записах, зроблених в кабінеті Кучми в 1999 і 2000 рр. Колишній охоронець президента Микола Мельниченко взяв на себе відповідальність за створення записів, але поки що він лише надав туманні та дещо суперечливі пояснення того, як вони були зроблені.

Кучма визнає, що приватні зустрічі записувалися, але стверджує, що деякі пасажі були змонтовані таким чином, щоб вкласти в його вуста слова, які можуть слугувати засадами для обвинувачень. Наприклад, це стосується низки розмов, в яких він начебто говорить своїм підлеглим "розібратися" з журналістом Георгієм Гонгадзе, чиє обезголовлене тіло знайшли неподалік від Києва в листопаді 2000 р.

Комісію, якою керує Жир, було створено для розслідування справи Гонгадзе, але відтоді вона зацікавилася й іншими питаннями, які підіймалися в записах. Мельниченко, який живе в США і ховається за статусом політичного біженця, заявляє, що у нього є сотні годин записів, а комісія отримала в своє розпорядження більш, ніж 40 годин.

Обвинувачення щодо постачання зброї до Ірака з'явилися на хвилі двох карних справ, що їх розглядають зараз в Італії. Прокурори в Монці звинуватили ізраїльтянина українського походження в постачанні зброї з України в Ліберію в 1999-2000 рр., і, крім того, прокурори в Турині звинуватили дев'ять осіб з України, Росії, Хорватії, Бельгії і Греції в постачанні зброї в колишню Югославію в 1993-94 рр. - в порушення ембарго ООН.

У обох випадках обвинувачені затверджують, що вищі українські офіційні особи грали провідну роль в розробці цього постачання.

Жир, який балотується в новий парламент за підтримки виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" - основної опозиційної президенту Кучмі політичної сили - наполягає на тому, що його робота в слідчій комісії не пов'язана з виборчою кампанією.

"Я слідую наміченому плану, шанобливо ставлячись до закону, і не тільки до дня виборів", говорить він.

Нинішній, другий президентський термін Кучми підходить до кінця в листопаді 2004 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News