Волков перерахував Генпрокуратурі 600 тисяч гривень - Омельченко

Четвер, 28 березня 2002, 16:33
Народний депутат, член депутатського об'єднання "Антимафія" Григорій Омельченко вимагає порушити кримінальну справу щодо генерального прокурора Михайла Потебенька, керуючись документальним підтвердженням незаконних перерахувань на рахунки Генпрокуратури майже 600 тис. грн.

Про це Омельченко заявив сьогодні під час прес-конференції у Києві. Він нагадав, що відповідний депутатський запит був направлений першому заступнику генерального прокурора Миколі Гарнику.

Омельченко продемонстрував на прес-конференції копії платіжних документів, які засвідчують, що такі перерахування були здійснені на рахунки Генпрокуратури. Він нагадав, що йдеться про те, що Всеукраїнський благодійний фонд "Соціальний захист" перерахував Генпрокуратурі у жовтні 1999 року майже 600 тис. грн.

Народний депутат зазначив, що ці перерахування були здійснені якраз в той період, коли до Генеральної прокуратури надійшов депутатський запит про порушення кримінальної справи проти народного депутата Олександра Волкова і його партнера по бізнесу Юрія Назаренка: у матеріалах запиту значилось, що від правоохоронців Бельгії надійшли матеріали з доказами про відмивання Волковим в цій країні на 32 рахунках у банках понад 16,5 млн. доларів.

Після цього депутатського звернення, відзначив Омельченко, Волков "звернувся до Президента, щоб він дав вказівку Потебеньку не порушувати кримінальну справу", і докази цього є на плівках екс-майора Державної служби охорони Миколи Мельниченка.

Відтворюючи послідовність подальших подій, Омельченко зазначив, що в 1998 році Волковим і Назаренком був створений Всеукраїнський благодійний фонд "Соціальний захист" (у депутатському запиті повідомлялося, що цей фонд був створений з метою фінансування президентських виборів 1999 року і забезпечення на них перемоги Леоніда Кучми), який 1 жовтня 1999 року перевів на рахунки Генпрокуратури 575 тис. грн. А вже 4 жовтня цього ж року, зазначив Омельченко, депутати отримали відповідь за підписом генпрокурора Потебенька, що немає підстав порушувати кримінальну справу проти Волкова.

Як наголосив Омельченко, вже після винесення постанови за підписом старшого помічника генпрокурора Юрія Авдєєва про відмову в порушенні такої кримінальної справи, було здійснено ще одну проплату на рахунки Генпрокуратури у розмірі 28 тис. 500 грн.

Таким чином, підкреслив Омельченко, заяви Потебенька про те, що ніяких перерахувань коштів від цього фонду на рахунки Генпрокуратури не надходило, не відповідають дійсності.

За словами Омельченка, представники Генпрокуратури "розраховували, що у нас немає банківських платіжок", які це підтверджують. Але, заявив Омельченко, він "офіційно отримав на свій запит з банку всі банківські платіжки, які підтверджували ці перерахування".

Щодо ознак злочину у діях представників Генпрокуратури, заявив Омельченко, що перший заступник генпрокурора мусить відреагувати відповідним чином: "якщо він не набереться мужності порушити проти свого начальника кримінальну справу, то він сам матиме в своїх діях ознаки злочину - службова недбалість, тому що покриватиме дії свого начальника".

Омельченко констатує, що у депутатському запиті (від 6 березня 2002 року) міститься вимога порушити кримінальну справу щодо Потебенька та Авдєєва за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.368 Кримінального кодексу (отримання хабаря в особливо великих розмірах особою, яка займає особливо відповідальне становище), ч.1 ст.367 ККУ (службова недбалість).

Також депутати вимагають порушити кримінальну справу, провести об'єктивне розслідування діянь керівників Всеукраїнського благодійного фонду "Соціальний захист", а саме, директора фонду Назаренка за ознаками злочину, передбаченого ст.369 ККУ (дача хабара), ст.208 ч.2 ККУ (незаконне відкриття, використання за межами України валютних рахунків), ст.209 ч.2 ККУ (відмивання грошових коштів).

25 березня ц. р. Генеральна прокуратура України спростувала інформацію, оприлюднену у пресі, про начебто одержання нею коштів від депутата Олександра Волкова. У зв'язку з цим прес-центр Генеральної прокуратури України уповноважений заявити: "ніяких коштів від народного депутата України Волкова Олександра Михайловича Генеральна прокуратура України ніколи не отримувала".

Як уточнили у прес-центрі Генпрокуратури, мова йде про публікацію від 23 березня у газеті "Вечерние вести", підтримку якої здійснює кандидат у народні депутати України Юлія Тимошенко. Як відзначили у прес-центрі, зокрема, в інтерв'ю цій газеті депутат Григорій Омельченко без будь-яких обгрунтувань зазначає про отримання Генеральною прокуратурою України від народного депутата України Волкова 570 тис. грн. та 28,5 тис. грн.

За оцінками Генпрокуратури, замовники цієї публікації "мали на меті скомпрометувати Генпрокуратуру України та її керівництво, паралізувати їхні дії, що спрямовані на закінчення розслідування кримінальної справи, порушеної щодо Юлії Тимошенко".

Крім того, зазначили у прес-центрі Генпрокуратури, чітко простежуються намагання створити певні перепони генеральному прокурору Михайлові Потебеньку в обранні його народним депутатом України.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування