На заході обмовляють Кучму у зв'язку з парламентськими виборами?

П'ятниця, 29 березня 2002, 12:54
У Державній службі експортного контролю України упевнені, що публікації останніх днів в західній пресі із звинуваченнями на адресу України і її керівництва у причетності до поставок зброї до Іраку і інших країн, відносно яких діяли режими санкцій Ради безпеки ООН, мають політичну підоснову і ініційовані напередодні виборів.

У п'ятницю заступник голови Державної служби експортного контролю України Олександр Мякушко ще раз підтвердив, що Україна "з моменту існування національної системи експортного контролю (створена у 1993 року) чітко виконувала всі узяті на себе міжнародні зобов'язання в рамках недопущення поставок зброї і військової техніки до проблемних країн".

"Існуючий механізм експортного контролю повністю виключає можливість безконтрольного експорту озброєнь", - заявив Мякушко. Зараз діяльність контролюючих органів у сфері експорту озброєнь регулюється більше ніж 20 указами президента України і більше ніж 50 ухвалами Кабінету міністрів.

Мякушко відзначив, що у Верховній Раді України з кінця минулого року знаходиться на розгляді переданий Кабінетом міністрів законопроект про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення і подвійного використання. Мета цього закону - забезпечити захист національних інтересів України, дотримання нею міжнародних зобов'язань з нерозповсюдження засобів масового знищення, засобів доставки і обмеження передач звичайних видів озброєнь, а також забезпечення заходів з недопущення використання цих товарів у терористичних і інших протиправних цілях.

"Такий закон вкрай необхідний Україні", - заявив Мякушко, додавши, що новому парламенту слід було б зайнятися розглядом цього законопроекту в першочерговому порядку.

Раніше в інтерв'ю агентству Мякушко повідомив, що Україна вступила до 3 з 4 існуючих режимів експортного контролю, причому основною умовою вступу була наявність "чітко налагодженого дієвого контролю на високому рівні".

Відповідаючи на питання агентства, Мякушко заявив: "Виключено, щоб зброя могла пройти повз нас. Якщо в Жира є така інформація, то це - чистої води контрабанда, яка проходить, оминаючи всі державні відомства. Але це просто неможливо".

Інтерфакс-Україна

Читайте статті, в яких Кучму звинувачують в торгівлі зброєю з Іраком

Президент США вивчає, як Кучма продавав зброю до Іраку
Напередодні виборів Кучма постав перед новим скандалом
Наступний крок України


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування