Український лідер бореться за можливість піти мирно

П'ятниця, 29 березня 2002, 13:15
Наближаючись до кінця своєї політичної кар'єри, президент Леонід Кучма бореться в парламентських виборах, які пройдуть в цю неділю, за можливість мирно піти з публічного життя.

Загальнонаціональні вибори у Верховну Раду, що складається з 450 місць, визначать, чи зможе пан Кучма зібрати нову більшість, яка дозволить йому самому обрати собі наступника, який братиме участь в президентських виборах 2004 року, і таким чином запобігти низці карних розслідувань, які, як очікується, з'являться, коли він залишить свою посаду.

Нинішня кампанія проходить під тінню сильного розчарування в пані Кучмі. Рейтинги його підтримки опустилися до рекордно низької позначки, а громадськість більше не бачить в США захисника України, як це було відразу після проголошення незалежності. Раніше Вашингтон вирішився виступити найбільшим донором іноземної допомоги Україні, щоб гарантувати, що країна буде очищена від ядерної зброї. Він допомагав пану Кучмі в його спробах примирити мільйони пенсіонерів, які зубожіли внаслідок розвалу Радянського Союзу.

З певного часу Сполучені Штати почали дистанційоватися від пана Кучми, в той же час підтримуючи розвиток місцевих демократичних інститутів. Падіння популярності Кучми призвело до того, що він почав виступати проти Вашингтона й став більше покладатися на проросійських східних промислових баронів, у яких він і черпає підтримку.

Напруження у відносинах стало ще більш очевидним, коли адміністрація Буша разом з НАТО спробувала припинити потік зброї з України в Македонію, Африку і можливо Ірак, а американські офіційні особи почали наполягати на повноцінному розслідування смертей українських журналістів.

Через декілька днів після виборів команда агентів Федерального бюро розслідувань приїде до України. Вони запрошені, щоб допомогти в тривалому розслідуванні смерті Георгія Гонгадзе, українського журналіста, чиє обезголовлене тіло було знайдене за 6 тижнів після його зникнення у вересні 2000 року. Пізніше, на таємно зроблених записах відкрилося, що пан Кучма разом з своїми високопоставленими помічниками замишляв викрадення та тортури пана Гонгадзе.

"У Кучми та його оточення є два шляхи", говорить Олександр Турчинов, провідний стратег опозиції, "або вони отримають контроль над більшістю, яка забезпечить безпеку Кучми, або більшість буде сформована демократичними силами, і Кучма та багато хто з його оточення відправляться до в'язниці. Тому-ось він бореться за своє життя".

Команда ФБР мала була прибути до України 13 вересня, але поїздка відклалася в зв'язку з терористичною атакою на США 11 вересня. За планом група повинна приїхати на початку квітня. Там вона розбереться в усіх аспектах українського розслідування смерті пана Гонгадзе.

Якщо спроби сил пана Кучми побудувати парламентську більшість увінчаються успіхом, місцеві експерти кажуть, що він вдасться до пошуків прем'єр-міністра та наступника, який зробить для нього те саме, що і російський президент Володимир Путін зробив для колишнього президента Бориса Єльцина: дозволить йому мирно піти без розслідувань обвинувачень у корупції, які зараз переслідують його.

"Президент зайнятий тим, щоб запобігти ситуації, в якій депутати, готові оголосити йому імпічмент, матимуть більшість", сказав в інтерв'ю перший президент Леонід Кравчук. Останній також збирається до парламенту, рекламуючи соціал-демократичну модель для України.

Українська конституція забороняє пану Кучмі балотуватися в третій раз, і навіть при найвдалішому для нього розкладі в цю неділю, фракція його прихильників буде набагато меншою більшості, що має складатися з двох третин, необхідних для внесення поправок до конституції.

Боротьба за парламентські місця нацьковує одне на одного "Нашу Україну", блок правоцентристських партій, лідером якого є колишній прем'єр-міністр Віктор Ющенко, та "За Єдину Україну", блок прокучмівських партій, яким керує глава адміністрації президента Володимир Литвин.

Структуру пана Литвина звинувачують в тиску та залякуванні держслужбовців з тим, щоб вони голосували в інтересах пана Кучми.

У записці, що з'явилася в цьому місяці начебто з адміністрації президента, вказується, що прокучмівські сили планують "забезпечити технологічний розрив в електронному підрахунку голосів на як мінімум дві години для детального уточнення результатів" в ніч виборів. Офіційні представники адміністрації назвали записку фальшивкою.

Враховуючи, що коаліція пана Кучми відстає від блоку пана Ющенка і комуністів, і стурбованість тим, що його сили спробують сфальсифікувати результати голосування, спонукала Організацію по безпеці та співпраці в Європі мобілізувати 1 000 своїх спостерігачів, які будуть контролювати більшість з 33 000 виборчих дільниць в цю неділю.

Опитування громадської думка показали, що коаліція пана Ющенка лідирує з приблизно 25% голосів, за нею йдуть комуністи Петра Симоненка з близько 15% і прокучмівські сили, що набирають від 7 до 15%.

Деякі українці бачать ці вибори полем бою між Росією і Сполученими Штатами за вплив в Україні, державу розміром з Францію, яка й через 11 років після проголошення незалежності вся ще бореться за встановлення державності.

Пан Ющенко - популярний реформатор, дружина якого - американка - колись працювала в Білому домі помічником з питань національної безпеки. Прокучмівський блок користується підтримкою колишніх радянських промисловців з південних та східних регіонів країни, де російська, як і раніше, є основною мовою спілкування.

Власне пан Кучма - колишній директор радянського ракетобудівного заводу, успішно обіграв обидві сторони після приходу до влади в 1994 р., прагнучи більш близької співпраці з Європою і НАТО, зберігаючи при цьому тісні відносини з Москвою.

Але західні інвестори продовжують уникати України через корупцію і скандали, навколо пана Кучми. Так що сьогодні 64-літній лідер зміцнює політичні і економічні зв'язки з Росією, намагаючись відновити частини радянського військово-промислового комплексу, здатного конкурувати з США і країнами НАТО в області космічних технологій та експорту озброєння.

Хоч пан Ющенко сподівається замінити пана Кучму, він відмовився відкрито піти в опозицію до президента, якого він колись назвав "батьком", незважаючи на те, що саме пан Кучма зіграв основну роль в підготовці торішнього вотуму недовіри, який поклав кінець перебуванню пана Ющенка на посаді прем'єр-міністра.

Блок пана Ющенка включає багато регіональних кандидатів, лояльних до пана Кучми. Деякі опозиційні лідери звинувачують пана Ющенка в тому, що він створює троянського коня, який найвірогідніше допоможе посилити позицію пана Кучму, ніж її ослабити, коли новий парламент буде сформовано.

Під час виборчої кампанії пан Ющенко відмовився об'єднатися з популярною опозиціонеркою Юлією Тимошенко, яку пан Кучма звільнив з посади віце-прем'єр-міністра і неодноразово намагався ув'язнити.

Блок пані Тимошенко разом з соціалістами Олександра Мороза і прогресивними соціалістами Наталі Вітренко перебувають у хвості рейтингів, але, кажуть, що за останні тижні популярність пані Тимошенко виросла.

Однак резолюція, прийнята Палатою представників Конгресу США 21 березня, що закликає уряд України забезпечити проведення вільних і справедливих виборів в неділю, викликала негайну жорстку критику представників усього політичного спектру.

"Ми або будемо нацією і державою, або футбольним полем, де грають стратегічні партнери", заявив пан Кучма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування