Скандали є доказом демократичності цих виборів, упевнений Погребинський

П'ятниця, 29 березня 2002, 14:35
Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що загалом парламентські вибори-2002 є більш демократичними, ніж у 1998 році.

"Якщо я коментую для західних спостерігачів, то говорю, що ця кампанія є більш демократична, оскільки хочу, щоб Україну сприймали в світі як демократичну державу", - зазначив Погребинський на прес-конференції у п'ятницю.

Водночас, продовжив він, "це складне питання". "Говорячи про доступ, в тому числі опозиційних сил, до ЗМІ, то це більш демократичні вибори. Якщо характеризувати ситуацію в мажоритарних округах, то ці вибори на тому ж недемократичному рівні, що і в 1998 році".

Михайло Погребинський також додав, що накал пристрастей може свідчити про більший рівень демократії у перегонах-2002 в порівнянні з 1998 роком. "Чим більше скандалів, тим вище рівень демократії. В тоталітарних країнах скандалів не буває. Там тиша як на цвинтарі".

Загальними позитивними рисами цих виборів Погребинський назвав консолідацію політичних сил та існування попиту на ідеологію. За його словами, "найбільш вдало використала ідеологічний компонент СДПУ(О)", яка своєю кампанією в два рази збільшила число прихильників соціал-демократії.

До негативу Погребинський відніс поляризацію України: "Нам нагадали, що існує Західна Україна, і Південна, і Східна Україна". Також не сподобалося Погребинському те, що на цих виборах "не було командної боротьби, а був індивідуальний залік", а також "не було дискусії про головне: охорону здоров'я, пенсійну реформу, податкову систему".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News