Гнилий ліберал. Володимир Щербань – і словом "за єду", і ділом

П'ятниця, 29 березня 2002, 16:32
Неприємно, коли тебе використовують з якоюсь, не до кінця зрозумілою метою. Політика, як свідчить досвід, майже нічим не відрізняється від життя комах, плазунів й інших гадів. Якась холоднокровна потвора може, присмоктавшись до здорового організму, пити його кров, пересуватись разом із ним (власне, за рахунок його зусиль і енергозатрат), та й проблеми із самозахистом немає...

В тваринно-рослинному світі істот, які живуть за рахунок інших Божих створінь, називають паразитами. Вони зустрічаються і в світі людей. Володимир Щербань – значний, рідкісний екземпляр, занесений у "Червону книгу "Нашої України".

...А БРОДСЬКИЙ ПОПЕРЕДЖАВ

Протягом всієї кількамісячної кампанії ніхто так і не зміг зрозуміти – якого біса Віктор Ющенко взяв собі в компанію Ліберальну партію. Разом із її головою, сумським губернатором Щербанем.

Механізм формування складу блоку "Наша Україна" оповитий суцільними таємницями. Кількість партій-цеглинок, з яких зрештою склали будівлю "Нашої України" в результаті кулуарних домовленостей сягнула десяти. Щодо більшості – обох Рухів, ПРП, КУН, мікроскопічних і майже непомітних створінь на кшталт "Вперед, Україно!", РХП Поровського чи ХНС Стретовича – особливих питань не було. А ось вибір в партнери ЛПУ всіх, м’яко кажучи, здивував. Надто мало спільного можна знайти в Ющенка та Щербаня, щоб сприйняти їхній політичний союз як щось природнє.

Якщо для повноти політичної палітри ("християнська", "націоналістична", "реформаторська", "молодіжна", "соціального захисту" – зрозуміло, що в широкій коаліції мають бути присутні всі фарби) не вистачало тільки "ліберального" відтінку, то цілком можна було домовитись з ліберальними демократами чи ЛПУ (оновленою). Впевнений, що в такому разі обійшлося б без "новорускої" пихатості, скандалів і відкритої зради.

Пригадується, як на самому початку виборчої кампанії лідер "Яблука" Михайло Бродський різко "наїхав" на Щербаня, звинувативши в незаконній приватизації низки економічно потужних підприємств області, корупції, залякуванні представників бізнесу. Тоді ж загалом безпринципний у виборі засобів для досягнення мети Бродський публічно закликав "морального" Ющенка не брати в блок Щербаня – мовляв, зараз я вас просто попереджаю, а завтра буде піздно. Від пропозиції аргументувати вибір соратника Віктор Андрійович тоді відмахнувся, як від набридлої комахи.

Харизматичний екс-прем’єр у спілці з діяльним губернатором – це поєднання "красивого і корисного" – декого з останніх нац-демромантиків надихало на майбутню перемогу... Насправді ж, Щербань зробив усе, аби стримати голосування людей за "Нашу Україну" на малій батьківщині Ющенка. Як міг би сказати Сан Санич Омельченко: "ви прєдалі мєня, ви прєдалі...".

ЛЮБИТЕЛЬ "ЄДИ"

Голосувати "за єду" – гурманство від політики. Агітувати – просто збоченство. Володимиру Щербаню останнє, схоже, до вподоби. Днями знайомі привезли силу-силенну агітматеріалів із Сумщини: газети, листівки, плакати тощо. Складається таке враження, що край "зголоднів" – з усіх сторінок тільки й чути: "єда", "єда", "єда"…

Ну, і, звичайно, губернатор Володимир Щербань. Дарма, що Михайло Рябець і Віктор Ющенко вважають його членом списку "Нашої України". У Сумах він агітує тільки на користь блоку "За Єдину Україну!". Розмови про те, що всі більш-менш поживні посади зайняли представники славного шахтарського краю, нарешті, матеріалізувались. Ось маємо плакат, випущений місцевими "заєдистами": усміхнений на 32 зуби глава облдержадміністрації, поруч – три кандидати в Сумську обласну раду. Від "харчоблоку". В нашому розпорядженні – біографії лише двох, але вони дуже показові. І це дозволяє зробити деякі висновки.

 
 
Михайло Мироненко – генеральний директор корпорації "Північно-Східна промислова група". Народився 1954 р. у м. Макіївка Донецької області. Має досвід керівної роботи в різноманітних структурах. З квітня 2000 р. постійно проживає в м. Суми. З травня 2000 р. обіймає посаду гендиректора...

Володимир Коновалов – голова правління ВАТ "Сівеський насосний завод". Народився в 1941 р. у м. Макіївка Донецької області. Працюючи в Донецьку, очолював комісію з підприємництва, за цей час його двічі обирали депутатом Ворошиловської районної ради. У липні 2001 р. корпорацією "Північно-Східна промислова група" був спрямований фінансовим директором на Сівеський насосний завод. З жовтня 2001 р. очолив правління СНЗ.

Із інших матеріалів відомо, що обидва майбутні депутати (хто в цьому сумнівається, якщо губернатор "за"?) від сумчан підтримують кандидата в нардепи Миколу Нощенка. Знаходжу його біографію. Вау! Бо той народився… на шахті Шоста-Капітальна Будьонівського району Донецької області. Працює в Києві – радник державного секретаря Міністерства праці і соціальної політики, віце-президент Всеукраїнського благодійного фонду екології та соціального захисту "Наше майбутнє". Того самого, яким керує Деркач-син.

Газета обласної ради та обласної державної адміністрації "Сумщина", як і всі районки, демонстративно і брутально агітує за № 14 – Виборчий блок "За Єдину Україну!". Голова Центвиборчкому Михайло Рябець, здається, геть осліп, якщо цього не бачить. Поіменний список першої п"ятірки блоку за місцевим ноу-хау друкують на кожній (!) сторінці. Відкриваю Ямпільську районну газету "Голос часу" – те саме…

Одного числа "Сумщини" (№ 32,16 березня 2002 р.) достатньо, щоб ЦВК офіційно попередив пропрезидентський блок – як мінімум – за порушення виборчого законодавства: "З 14 березня 500 листонош області розвозять пошту новими велосипедами. Вручення такої кількості мобільних транспортних засобів зв’язківцям відбулося в рамках дня блоку політичних партій "За Єдину Україну!". Зокрема, їх отримали і листоноші сіл Верхнє Піщане та Нижнє Піщане Ковпаківського району міста Суми Катерина Мозгова, Катерина Шевченко, Ольга Скрипка та Людмила Шевченко... Блок провів 14 березня ще цілу низку різноманітних заходів в обласному центрі, містах і селах області". Ще око чіпляється за численні оди президенту Кучмі. В одному числі їх знайдеться зо п’ять. Селяни дякують Леонідові Кучмі за землю, пенсіонери – за постійну турботу ("всі вимоги Президента стосовно літніх людей виконують"), міліціонери –за новий указ ("...який допоможе у запобіганні злочинним проявам") тощо.

В іншому числі тієї ж газети, що фінансується з державного бюджету, знову надруковано величезний пропагандистський матеріал про багатогранну діяльність глави ОДА Шербаня з наїздами на Олександра Мороза та керівника місцевої "Батьківщини". Поруч – багатодітні матері та Союз Чорнобиль закликають віддати голоси за "єдунів". Працює й громадська приймальня блоку. З трьохсот щоденних звернень, "майже 70 відсотків задовольняються відразу. "Недарма ж наш блок називають партією влади" – сказав Микола Андрієнко (керівник обласного штабу блоку – В.К.)".

За кілька днів Володимир Щербань, який протягом всієї кампанії, тільки те й робив, що адміністративно гвалтував виборців Сумщини, отримає не тільки депутатський мандат, але й, упевнений, персональну подяку від Леоніда Кучми. Він зробив усе, щоб область виконала й перевиконала вказівки Адміністрації Президента і дала "заєді" не просто 30% (саме на цю цифру, за останньою інформацією орієнтує Банкова глав облдержадміністрацій), а принаймні вдвічі більше.

Більше того, за чутками, Щербань уже не приховує того факту, що має намір сформувати свою фракцію в новому парламенті. Пара-трійка лібералів-списочників (Жулинський, Щербань…), кілька донбасівців-мажоритарників від Сумщини та й, упевнений, що Володимир Литвин підкине кількох любителів "попоїсти" для того, щоб посильніше вдарити "пацана" Ющенка.

ДО ЛІБЕРАЛА ПРО "ЛІБЕРАЛІВ"

Не наполягаю, щоб лідер "Нашої України" відволікався від завершення кампанії, але, хотілося б почути відповіді на запитання, які не можна не поставити.

Чим ви керувались, запрошуючи ЛПУ стати членом блоку "Наша Україна"?

Ця партія є справді реформаторською, демократичною, воістину ліберальною? Ні.

В неї є розгалужена мережа осередків, які могли б агітувати за загальний список блоку і окремих кандидатів-мажоритарників? Ні.

Чи ЛПУ є носієм проєвропейської системи цінностей, відкрито агітує за зміну системи влади в Україні? Ні.

Члени партії активно підтримували діяльність очолюваного ним уряду Віктора Ющенка, захищали його від атак комуністів і об"єднаних есдеків? Ні.

Діяльність голови ЛПУ Володимира Щербаня на посаді глави облдержадміністрацій на Донеччині та Сумщині викликає бажання наслідувати його досвід? Ні.

Чи підтримує губернатор Щербань якісь політичні контакти з обласними відділеннями партій, які складають виборчий блок "Наша Україна"? Ні.

Чи прем’єр-міністр Віктор Ющенко під час консультацій з фракціями, що складають парламентську більшість, погодився взяти п. Щербаня собі віце-прем’єром, на чому наполягала одна з олігархічних груп? Ні.

І, нарешті, підбиваючи підсумки всієї цьогорічної виборчої кампанії, чи агітував № 44 списку блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" за це міжпартійне об’єднання? Може про це чули в Хоружівці, Сумах, Глухові, Шостці, Краснопіллі, Охтирці, Путивлі, Ромнах, Конотопі, Ямполі, Лебедині, Тростянці? Ні!

***

Ось такий ліберал Володимир Щербань. У своєму старому блокноті знайшов слова про лідера, сказані на III з'їзді ЛПУ, який відбувся 26 січня 1996 року. Не хотів би зіпсувати оригінальні слова незграбним перекладом. А тому – цитую з першоджерела: "Он еще не сказал ни слова, не сделал ни жеста, но огромная сила энергии уже захватывает и заряжает нас, заставляет верить, что этот человек твердо знает свои цели и умеет их добиваться… Регион (мова про Донбас – В.К.) приходит в движение, новый губернатор устроил такое сотрясение умов и эмоций, что захочешь - в стороне не останешься. Многочисленные встречи с разными слоями населения - домохозяйками, пенсионерами, ветеранами, учителями... Щедро наделенный природой, он мог быть живописцем и музыкантом, инженером и ученым. Умел оставаться на равных с людьми и вести их за собой, заряжать силой своей личности, он мог быть вождем и трибуном митингующих масс, кумиром толпы...".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...