Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Найоб'єктивніший - Новий канал, оперативніший – "Інтер", а найкрасивіші ведучі на "1+1"

П'ятниця, 29 березня 2002, 19:16
На даний момент Україна має "найбрудніші" теленовини. Такий висновок зробило Інтернет-видання "Телекритика", порівнявши оцінки теленовин за жовтень, листопад-грудень, січень і лютий-березень.

Оцінка достовірності за чотири останні опитування постійно знижувалася на всіх телеканалах, досягши свого мінімального рівня за весь період дослідження. Лідером за даною якістю як і раніше залишився Новий канал, хоч його середня оцінка 7,28 (перше місце у березні 2002 року) відповідає оцінці "1+1" (третє місце у жовтні 2001 року) на початку дослідження.

Друге місце за даною якістю займає СТБ, третє - "Інтер" і четверте - "1+1". Причому, відрив лідерів (Нового каналу і СТБ) від наступних за ними "Інтера" і "1+1" став більше 1 балу.

Особливо потрібно зазначити, що, швидше за все, 4 місце за достовірністю "1+1" отримали за рахунок стереотипності оцінок опитуваних, які зберігається, на які впливає старе реноме телеканалу (найвища серед всіх телеканалів мода 8 у "1+1" при четвертому місці за середньою оцінкою 5,9).

Оцінки з об'єктивності теленовин за лютого-березень дають такий розклад: 1 - Новий канал, 2 - СТБ, 3 - "Ютар", 4 - "1+1", 5 – "Інтер".

Середні оцінки з оперативності демонструють невелике падіння за весь період дослідження. Оцінки з оперативності за лютий-березень дають такий розклад: 1 - "Інтер", 2 - Новий канал, 3 - СТБ, 4 - ICTV, 5 - "ТЕТ" - "Київ", 6 - "1+1". Ми привели перші шість місць, щоб показати, наскільки серйозно впав рейтинг за цією якістю у "1+1", який посідав 1-2 місце на початку дослідження.

Оцінки повноти теленовин вибудовують такий рейтинг телеканалів: 1 - СТБ, 2 - Новий канал, 3 - "Інтер", 4 - ICTV, 5 - "1+1". І знову "1+1", який посідав 3, 2, 1 місця у попередніх опитуваннях, виявився на 5 місці у лютому-березні.

Оцінки дохідливості вибудовують наступний ряд: 1 - Новий канал, 2-3 - СТБ, Інтер, 4 - 1+1. Трохи варіюючись у лідерах, які саме з'являються, ці оцінки з початку дослідження істотно не змінилися ні за середніми значеннями, ні за модою, що, знову-таки, свідчить на користь адекватності рейтингів, що замірюються, що не залежать від кількості опитуваних респондентів і їх персонального складу.

Розклад за середніми оцінками ступеню довіри такий: 1 - СТБ, 2 - Новий канал, 3 - "1+1", 4 - "ЮТАР", 5 - "ТЕТ" - "Київ", 6 - "Інтер". Ступінь довіри в абсолютному висловленні і у порівняльному розміщенні телеканалів за час дослідження не змінилася, якщо не вважати, що у січні було зареєстроване серйозне падіння довіри до "1+1" (оцінка якого у лютому-березні майже не змінилася), що, однак, не сильно вплинуло на розклад рейтингу. Два телеканали мають найвищу моду 2 - СТБ і Новий канал.

Середні оцінки неангажованості вибудовують таку черговість: 1 - Новий канал, 2 - СТБ, 3 - "1+1", 4 - "ЮТАР" ("Інтер" знаходиться взагалі на передостанньому місці, поступаючись останнім УТ-1). Ті ж два телеканали - СТБ і Новий канал - мають найвищу моду 2.

Розклад за рівнем компетентності наступний: 1 - СТБ, 2 - Новий канал, 3 - "1+1", 4 - ICTV, 5 - "Інтер". Тут картина у порівнянні з попереднім опитуванням погіршилася для "1+1", який з лідерської позиції у цьому аспекті протягом всього дослідження дійшов до 3 місця у лютому-березні. І це при тому, що три телеканали - СТБ, Новий канал і "1+1" - отримали найвищу моду 3.

Середні оцінки рівня інформативності протягом всього дослідження практично не змінилися в абсолютних показниках. Рейтинг телеканалів у даному аспекту такий: 1 - СТБ, 2 - "1+1", 3 - Новий канал, 4 - "Інтер", 5 - ICTV. СТБ, що вийшов у лідери за цією якістю у січні (замінивши на цьому місці "1+1"), продовжує втримувати лідерство. Сталося це, швидше, через падіння рейтингу "1+1", а не через які-небудь нововведення на СТБ.

За рівнем професіоналізму рейтинг практично не змінився за весь період дослідження і виглядає так: 1 - "1+1", 2 - СТБ, 3 - Новий канал, 4 - ICTV, 5 - "Інтер". Однак відрив "1+1" від наступних за ним телеканалів значно скоротився.

Привабливість дикторів і тележурналістів дає таку послідовність телеканалів: 1 - 1+1, 2-3 - "ЮТАР", Новий канал, 4 - СТБ, 5 - ICTV, 6 - "Інтер".

Якість телекартинки у новинах дає нам наступну картину: 1 - "1+1", 2 – "Інтер", 3-4 - Новий канал, "ЮТАР", 5 - СТБ, 6 - ICTV. Як бачимо, "ЮТАР" під час виборів, очевидно, за рахунок деяких вкладень у телеканал, зумів наростити два останні елементи технології новинного виробництва.

Загальна оцінка якості і сприйняття теленовин може зводитися до відстеження долі телеканалу "1+1". Цей телеканал зійшов з лідерських позицій за всіма якостями і у більшості елементів новинного виробництва, зберігши лідерські позиції тільки за рівнем професіоналізму, привабливості дикторів і тележурналістів й якості телекартинки у новинах, тобто, у тих аспектах, де роль залежності від змісту інформації незначна.

Телекритика

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування