Тігіпко: У фракції "За єдУ" буде 140 депутатів

Неділя, 31 березня 2002, 11:16
День голосування – це завжди історична подія. Фіксувати її "Українська правда" планує за допомогою фаворитів виборчих перегонів.

Першим своїми думками щодо перегонів-2002 УП попросила поділитися представника блоку, який не почув від нас протягом цієї кампанії жодного теплого слова.

Сергій Тігіпко не входить навіть до п'ятірки блоку "За єдину України". Він на сьомій позиції у списку, але при цьому каже, що не ображається – під цим номером грає Андрій Шевченко. Тігіпко найбільш прогресивний представник блоку влади – якщо, звичайно, можна вживати такий прикметник, характеризуючи "За єдУ". Ще Тігіпко справляє враження людини, у якої накоплений великий потенціал, що не може знайти форми для реалізації. Стати прем'єром, другою особою в державі, він був готовий ще у 1999 році. Зараз він має найбільші шанси очолити партію на базі "За єдУ". З відповідними наслідками.


Сергію Леонідовичу, хоча говорити про рейтинги все ще заборонено, однак можна давати оцінки та прогнози. Який результат ви прогнозуєте для блоку "За єдину Україну" на цих виборах?

Я вважаю, що ми вийдемо на прогноз, який я давав з самого початку – 15%. Це стосується списків. Щодо мажоритарки, то, я думаю, у нас буде найкращий результат. І фракція складатиметься зі 130-140 осіб з урахуванням переможців у мажоритарних округах.

Поясніть, як можна таку цифру отримати, якщо у вас останні оприлюднені рейтинги зафіксували 6-8%?

Це неправда. Рейтинги трошки вищі. Говорити, які вони є, я не хочу, щоб не порушувати законодавство.

Я знаю, що ми робили під час останніх днів, у нас є абсолютно нормальні законні технології. І, по-друге, ви вже самі називаєте цифри, які прогресують у порівнянні з попередніми прогнозами. Тобто ви бачите відповідну динаміку.

Як ви у двох словах охарактеризуєте ці вибори, яке головне враження від них? З чим вони у вас асоціюються?

Я впевнений, що ці вибори більш демократичні. Я не думаю, що ми досягли того стандарту демократії, який би задовольнив Україну, але все, що відбувалося, було більш вільним, більш політично конкурентним. І це мені особисто подобається.

Але ж всі звіти Комітету виборців, міжнародних спостерігачів наголошують на зловживанні адмінресурсом представниками вашого блоку. Що ви можете відповісти на ці звинувачення. Відкидати їх безглуздо, оскільки вони очевидні?

У кого є звинувачення – будь ласка, нехай подають до суду. Оскільки коли ми до них звертаємося, то там такі порушення ідуть, що їх смішно читати. Хтось допоміг лікарні, хтось ще щось – такі ось найсерйозніші порушення. Сьогодні можна сказати, що суд абсолютно заангажований владою? Такого немає.

Тоді можна такий приклад: зниження цін на продукти харчування? Хіба це не важелі адмінресурсу?

Це завдання будь-якої адміністрації. Коли зерно дешевшає на 30%, то чому не повинна зменшуватися ціна [на хліб]. Чому не повинні зменшуватися ціни? Хтось може сказати, що це технологія, але хіба лідери блоку говорили, що це наше досягнення? Хтось поєднував блок "За єдину Україну" з цими досягненнями?

Який передвиборчий хід, яка технологія блоку була найбільш успішною на цих виборах?

Те, що об'єдналися центристи. Ми, достатньо амбітні політики та партії, які конкурували раніше, об'єдналися у блок. Це було найбільш вірне, основне рішення, яке спрацювало на нас.

Добре, скажіть, відомий французький технолог Жак Сегела брав участь у розробці кампанії блоку "За єдину Україну"?

Ні. Я влітку вчився і у Франції, і у Росії, і в інших країнах. Я знаю відповідні технології. Але в якості радників консультанти з Франції не працювали з блоком. Якщо чесно, на мій окремий погляд, це була помилка блоку. Вибори – це технології. І до цього треба ставитися професійно.

Тобто кліп "За єдУ" про історію України, який ми бачили щодня по телебаченню і який описаний у книжці Сегели – це копіювання?

Та це виборча класика! Якщо брати гасло "Єдина Франція", у вас не виникає сумнівів?

Виникає.

Я вам пропоную, почитайте Достоєвського, твір "Подросток". Цей лозунг прописаний ще Достоєвським. І якщо говорять, що ми вкрали у французів, то, можливо, спочатку французи – у росіян. Є класика, яку професіонали повинні втілювати у життя.

Якщо поговорити про майбутній парламент, з ким ви будете створювати більшість, яка сила буде з вами блокуватися? Оскільки вже зараз відомо, що буде два переможці – "Наша Україна" та комуністи.

Від того, які завдання стоять перед країною, з тими і повинні об'єднуватися центристи. Прогрес залежить від того, як швидко ми зробимо демократичні та економічні реформи в Україні. Я весь час казав – більшість повинна бути правоцентристська.

Тобто ви робите вибір на користь блоку Ющенка?

Я роблю вибір на користь блоку Ющенка, зелених, "Жінок за майбутнє", "озимого покоління". Дай боже, щоб вони всі пройшли до парламенту. Але не набрали більше, ніж ми (Сміється).

До речі, існують чутки, що на самому початку створення "Команди озимого покоління" вам пропонували місце в цьому блоці. Чи не відчуваєте ви, що ваше місце все ж таки серед цих молодих, амбітних людей нового покоління?

Цей проект був цікавий. Сьогодні питання ліберальних реформ надзвичайно важливе, болюче для України. І ці люди в першу чергу говорили про них. Так, були розмови, мене запрошували, але я голова партії "Трудова Україна", і робити нове об'єднання я просто не мав права. А так "Команда озимого покоління" мені абсолютно симпатична.

Ви відчуваєте, що у вас вже є достатньо сил, щоб стати прем'єр-міністром?

Для того, щоб зрозуміти проблеми і організувати їх виконання – я це відчуваю. Я маю сумніви в одному: більшість повинна підтримати такого прем'єра. Не може бути прем'єра з більшістю, організованою на одне голосування. Тому спочатку треба сформувати коаліційний уряд. Розділити між собою посади – якщо треба, навіть при допомозі президента. А ось після цього домовлятися по кандидатурі прем'єра. Це мені було б дійсно цікаво. Робота такого уряду була б цікава.

Кажуть, у блоку "За єдину Україну" було дві помилки. Перша: якщо б кожна з п'яти партій йшла на вибори окремо, то в сумі ви б мали більший результат. Друга помилка – це особа лідера.

Я вважаю, що якщо б ми йшли окремо, ми ніколи не змогли б об'єднатися в єдину силу. Більш за все ми конкурували б між собою, працювали на єдиний центристський електорат.

Щодо Литвина, то 31 березня покаже. Більш вдалого лідера ми не знайшли. Я вважаю, що він достатньо серйозно, нормально провів кампанію. Як його оцінять виборці, побачимо 31 березня. Я не визнаю це помилкою.

Західна преса почала дуже активно писати на тему розслідування адміністрацією президента США теми продажу української зброї до Іраку. Про це ж заявляв майор Мельниченко. Так чи інакше це веде до санкцій для президента. Чи голосуватиме фракція "За єдину Україну" за початок процедури імпічменту? Може це смішно звучить, але все ж таки, яка ваша позиція?

А що, хіба є якісь результати розслідування?

Воно починається, і, безперечно, матиме наслідки. Чи вважаєте ви нормальним для президента залишатися на посаді, коли проти нього проводиться розслідування?

Абсолютно. Давайте зупинимося і подивимося: це президент нашої країни! Про що ми говоримо!?…

Ми говоримо про його причетність до продажу зброї Іраку. І це дуже серйозне обвинувачення.

Ви знаєте, таких обвинувачень… Мене обвинувачували, що я французам продав завод. Що я американцям продав інший завод. Якщо б воно насправді було так, то я говорю всім – подавайте до суду. Дайте хоч якісь матеріали, щоб я подивився…

Я впевнений, що тут [навколо теми продажу зброї до Іраку] працюють певні технології на дестабілізацію в країні. Всі ці обвинувачення матимуть вагу, якщо про це скаже український суд.

А якщо скаже західний суд?

Я не буду вірити цьому. Я живу сьогодні в Україні, і мені байдуже що скаже західний суд! Байдуже!

Запитання на іншу тему. Ви проїхали Україною і чули від людей про дуже багато проблем. Але яка все ж таки найбільше запам'ятовується? Що стоїть для українця на першому місці?

Найбільш важкі запитання, коли медсестра запитує, як прожити на 140 гривень при тому, що маєш двох дітей і ще треба платити за квартиру. Тому я визнаю найбільш серйозною проблемою для українців низький рівень заробітної платні і пенсій.

Кому з ваших конкурентів по цим виборам ви б зробили комплімент?

Нікому. Я скупий на компліменти навіть жінкам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News