Нечесний вибір для України

Неділя, 31 березня 2002, 12:39
Ви не знайдете президента Леоніда Кучму у виборчих бюлетенях на сьогоднішніх парламентських виборах, але для нього сьогодні на кон поставлено
багато що. Відтоді, як у минулому році з'явилися записи, що викривають президента у причетності до викрадення і вбивства опозиційного журналіста, опозиція намагалася оголосити президенту імпічмент.

Крім того, існує ще ряд обвинувачень у здійсненні злочинів, які тільки мають бути розслідувані - зовсім нещодавно нові записи показали причетність Кучми до постачання зброї в Ірак.

Якщо новий парламент не оголосить йому імпічмент, то, ймовірно, він встане на
сторону Кучми і спробує внести поправки до конституції, щоб він міг займати президентський пост і третій термін. Тому недивно, що президент робить все можливе, щоб схилити вибори у бік пропрезидентського блоку, хоча в опитуваннях громадської думки його цифри не дотягають до двозначного розряду.

Що цікаво: президент країни, яка боролася за незалежність від Росії, тепер із задоволенням використовує антидемократичну тактику і антиамериканську риторику в особистих цілях за рахунок імовірності проведення реформ у найбільшій Східноєвропейській країні. Згідно з моніторингом виборчої кампанії в Україні, ЗМІ, що контролюються державою, в масі своїй віддавали перевагу блоку Кучми "За Єдину Україну", висвітлюючи дії опозиції через випади на її адресу.

Опозиційні сили постійно потерпали від відключення світла, як це траплялося на місцевих теле- і радіо станціях, які намагалися взяти інтерв'ю в опозиційних лідерів.

Спостерігачі отримували повідомлення про те, що чиновники наказували робітником
агітувати або голосувати за проурядові партії, що місцеві списки містять тисячі імен, які не відповідають дійсності. Одне нещодавнє опитування показало, що тільки 4% українських виборців очікують, що вибори будуть чесними.

У таких умовах те, що Палата представників Конгресу США проголосувала за резолюцію, що закликає уряд забезпечити проведення демократичних, чесних і прозорих виборів, виглядає дуже своєчасним. Однак Кучма висловив обурення з приводу резолюції, назвавши її "безпрецедентною". Його невдоволення зовнішнім втручанням не розповсюджується на Росію, чий посол, Віктор Чорномирдін, надає
підтримку кучмівській партії - як і комуністам, водночас, тавруючи та називаючи опозиційний блок "антиросійським".

Насправді, антиамериканські заяви Кучми повторюють висловлювання Чорномирдіна, який за день до цього запропонував, щоб Україна "зробила заяви з приводу того, що [виборці] у США вибрали одного президента, а ними керує інший".

Насправді, щось подібне може статися і в Україні внаслідок виборів. Опозиційний блок, лідером якого є колишній прем'єр-міністр Віктор Ющенко, лідирує у соціологічних опитуваннях. Завдяки своїм досягненням в області економічних реформ і прозахідним поглядам, Ющенко з легкістю став найпопулярнішим політиком у країні.

Але разом з тим, складна виборча система, яка віддає багато місць у парламенті на відкуп місцевим виборам, може у результаті привести до того, що приспішники Кучми залишаться при владі - особливо це стосується питання маніпулювання урядом.

На жаль, це може статися не тільки через відкриту корумпованість і непопулярність режиму Кучми, але і тому що президент стоїть на шляху політичних і економічних реформ, які можуть дозволити його країні досягнути цілей, які вже реалізовані багатьма її посткомуністичними сусідами. Україна заслуговує на краще.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News