Ющенко: Я не бачив більш цинічних виборів

Неділя, 31 березня 2002, 13:58
Віктор Ющенко змінився за цю передвиборчу кампанію. Лідер перегонів тепер говорить про владу зовсім іншими словами, і від опозиціонера його відрізняє хіба що відсутність хоч якоїсь критики на адресу президента. Однак Ющенко змінився і зовні. Він помітно схуд, і, найголовніше для журналістів, став говорити стислими реченнями. Наче ніколи і не чули від нього 10-15-хвилинних монологів.


Вікторе Андрійовичу, враховуючи табу на оприлюднення рейтингів, все ж, поділіться, яким є ваш прогноз для "Нашої України" на цих виборах?

Я впевнений, що проект "Наша Україна", зроблений за останні сім місяців, збере найбільше симпатій виборців. Я не буду називати цифру, але якщо говорити про порядок, то це буде перше місце.

Які у вас враження від цих виборів? Яке у вас залишиться найбільше враження від них – позитивне чи негативне?

Я не бачив більш цинічних виборів. Брехнею обплетено настільки багато позицій, що не знаєш, як українську політику сьогодні краще характеризувати.

Безумовно, віртуальні партії і монополія на інформацію, яка є у деяких родин, створили викривлений віртуальний політичний світ в Україні. Дезинформація і цинізм – це перше, що нас віддаляє від демократії. І це досить сумно.

Яка технологія, яскравий хід блоку був найбільш успішним на цих перегонах. Що саме стало головною складовою успіху?

Я думаю, що для політичної сили, яка була ізольована від засобів масової інформації та активних рекламних форм роботи, організація туру – це основа виборчої кампанії. Я проїхав 14 тисяч кілометрів, мав близько 140 мітингів, мене слухало 600 тисяч людей. Це те, що дуже вдалося у виборчій кампанії.

Під час цього туру вам доводилося чути про безліч проблем. Але все ж, яка найбільше запам'яталася вам?

Проблема чесної влади. Влади, яка б хотіла вести діалог у суспільстві. Влада, якій би довіряли. Це ключове звернення, яке я пам'ятаю з туру.

Яким буде місце вашого блоку в парламенті? Це буде участь в більшості чи парламентська опозиція?

В будь-якому разі ми займатимемо конструктивну позицію щодо розбудови майбутнього України.

Ви для себе участь в парламентській опозиції не виключаєте?

Зараз стільки інтриг плететься, які до цього я не коментував. І зараз не найкращий час, щоб це коментувати. Безумовно, я розумію, що робиться все можливе, щоб демократичні сили були ізольовані.

Бо ті сили, які сьогодні представляють владу, розуміють: якщо вони втратять контроль над парламентською більшістю – це переддень їх політичного аутсайдерства.

Тому це занадто делікатне на сьогодні питання, і відповідь залежить від того, які сили пройдуть до парламенту. І звідти буде формуватися логіка кращого представлення мого блоку – чи в коаліції, чи поза коаліцією.

Для того вибори і проводяться, щоб визначити переможця, і доручити йому формувати більшість. Така логіка перегонів у будь-якій країні. Тільки не в Україні – я це розумію.

Скажіть, а чи є учасники блоку, щодо яких під час виборів ви змінили думку? Є деякі фігури, які показали, що вони працюють на інші сили. Наприклад, Володимир Щербань.

Питання Щербаня – це питання моралі. І він має визначатися, коли був щирий: коли писав заяву до моєї коаліції, чи коли обирав іншу дорогу. Я не думаю, що в політиці є шанс з такою поведінкою серйозно закріплятися на майбутнє.

Для мене головне, що я дав рівний шанс. В тому числі людям, про яких ми говоримо зараз. А як вони його використають – чи на благо, чи для консолідації, чи для розриву – це їхнє питання.

Чому ви відмовилися від дебатів з Медведчуком? Адже ваша згода була заявлена публічно.

Якщо б дійсно проводилися дебати, я б пішов. І я піду. Але ми бачили лише шоу з великим намаганням за вуха витягати низькорейтингові або віртуальні політичні сили, які знаходяться на грані фола. А після цього ще й обширні коментарі начебто з майданів простих людей. І боляче дивитися на ту неголену, заспану, перепиту демократію.

Безумовно, ніякі це не теледебати. Це інсценовані програми, які мають створити віртуальний образ або для "озимого покоління", або для СДПУ(О) чи для Наталії Вітренко. Інших замовлень я там не бачу.

Рано чи пізно в Україні постане питання незаконного продажу зброї до Іраку. Про це вже пишуть на Заході. Про це каже в Україні ваш кандидат в депутати – Олександр Жир. Як буде поводитися ваша фракція. Принаймні, початок процедури імпічменту ініціював Олександр Жир?

Я думаю, якщо питання торкається зброї, там мусять бути витримані міжнародні угоди і національне законодавство.

Це та основа, на якій ми будемо стояти. Все решта – це речі, які можна обговорювати та формувати політичну позицію. Але б я не хотів, щоб у світі склалося враження, що Україна – це країна, яка займається нелегальним продажем зброї.

Можна уточнити: ви допускаєте, що можете проголосувати за початок процедури імпічменту?

Я не думаю, що це питання на часі.

Який комплімент ви б зробили своїм конкурентам по цим перегонам, кому саме?

Я хотів би перш за все подякувати журналістам, які не зігнулися, витримали в цей нелегкий для себе час. Які доносили правду про політичні сили. Щодо партнерів та конкурентів я б хотів сказати одне – я завжди буду високо цінувати те, що робилося чисто. Незалежно від того, чи ми є союзниками, чи конкурентами. Те, що робиться чесно і відверто – це на майбутнє України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування