Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Виборчі технології донецького клану

Неділя, 31 березня 2002, 14:39
З раннього ранку 31 березня на вулицях Слав'янська (місто на півночі Донецької області, центр виборчого округу № 58) повнісінько автобусів. У численних "ікарусах", "пазиках" і "рафіках" (спостерігачами від опозиційних партій і кандидатів зафіксовано більше півсотні транспортних засобів подібної пассажироємкості тільки за чотири ранкові години) - сотні і сотні жителів навколишніх міст (зокрема, Краматорська, Константіновки, Дружковки, Дзержінська, Донецька).

Проте, це не велике переселення народів. Масовий виїзд жителів Донеччини з насиджених місць і їх перебазування у Слав'янськ мають банальну причину: всім цим громадянам начальство наказало з'явитися до 07.00-07.30 часів ранку до прохідних своїх підприємств, маючи при собі паспорти і відкріпні посвідчення.

Після того, як громадяни слухняно виконали розпорядження, їх, як живий товар, повантажили в автобуси і повезли у Слав'янськ - організовано голосувати за кандидата у народні депутати Олександра Лещинського, місцевого алкогольного короля, власника багатьох хлібобулочних комбінатів, визнаного члена так званого донецького клану. А ще - підтримати блок - "За єдУ!" (проте, ця мета дещо другорядна).

Неважко здогадатися, що до ранкової прогулянки у Слав'янськ були змушені ті виборці, які працюють на підприємствах Лещинського і безпосередньо від нього залежать. Про запланований "вивіз" і його чималі масштаби у регіоні було відомо зазделегідь.

У Краматорську, зокрема, майбутня акція - "у підтримку Лещинського" багато днів була у всіх на вустах, але жодних заходів з її запобігання окружна виборча комісія так і не зробила. Кандидат у народні депутати Михайло Сербін, який балотується у Слов'янському виборчому округу, 30 березня написав заяви про злочин, що готується у СБУ, прокуратуру, міліцію. Звідти – "ні прівєта, ні отвєта".

Наскільки нам відомо, не припиняється акція і протягом всього дня голосування, хоч подібні "підвози" підлеглих на дільниці є грубим порушенням принаймні двох статей Закону про вибори: права на вільне волевиявлення громадян і права на участь у виборах місцевих органів влади (вивезені у Слав'янськ жителі Донеччини голосують з відкріпними посвідченнями, отже, отримують на руки тільки два бюлетені – які стосуються виборів у Верховну Раду). Не виключено, що у той час, коли краматорчани голосують у Слав'янську за посвідченнями, у Краматорську за них… також голосують - скажімо, члени виборчих комісій від "партії влади". Перевірити, чи стоїть навпроти прізвищ "вивезених" позначка "вибув", практично неможливо.

За нашими даними, приблизно опівдні у сторону Слав'янська вирушила друга хвиля "переселення". Враховуючи величезну - до 10 тисяч - кількість немісцевих громадян, яких притягли з усіх міст і сіл голосувати за Лещинського, результати виборів у цьому округу вже зараз можна оголошувати недійсними.

Ситуація в окрузі № 53 (Константинівка, Дружковка і Константинівський район) не така безкарна, але все одно тривожить. Як і під час президентських виборів у 1999 році, до виборчого процесу тут залучені організовані злочинні угрупування. Схема роботи чітко розписана: декілька членів ОПГ закріплені за кожною виборчою "точкою". Чекаючи виборців на підходах до дільниць, вони пропонують їм 20 гривень за винесений з приміщення незаповнений бюлетень.

Нескладно передбачити, що тактика грубого підкупу застосовується на користь блоку "За єдУ!" і висуванця цього блоку в окрузі - Миколи Комаря, глави Константинівської районної адміністрації - інакше міліція швидко припинила б цю злочинну діяльність. Має місце і більш зухвала поведінка, а саме: члени ОПГ намагаються вкинути в урни невеликі (з 10-15 штук) пачки бюлетенів. Невеликі - це щоб урни не розривати (під час президентських виборів у 1999 році так не церемонилися, вкидали бюлетені сотнями).

На 13.00 годину за вкидання затримано троє громадян. Зараз вони знаходяться у міліції. Але чи понесуть вони покарання - це ще велике питання. У 1999 році "братанів", спійманих на гарячому, міліція відпускала їх через п'ять-десять хвилин після затримання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: