Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко: Комплімент можу сказати тільки собі

Неділя, 31 березня 2002, 17:43
У гонці за голосами Юлія Тимошенко втратила голос. В останні дні вона говорила напівпошепки. Такий фінал її стрімкої кампанії "на вантажівках з мікрофоном", яка вклалася у проміжки між аварією і статусом невиїзної.

Юліє Володимирівно, одне з найпопулярніших питань передвиборчої пори: у скільки ви оцінюєте свій результат за підсумками голосування?

Очевидно, потрібно починати з того, чи зможуть вдатися до тотальної фальсифікації, чи ні. Якщо зможуть, то прогнози недоречні. Якщо ж захистимося, тоді наш блок безумовно буде у парламенті. Він подолає 4-процентний бар'єр як мінімум з потрійним запасом. І результати будуть дуже несподіваними для влади.

Цифру ви називати не хочете?

Боюся назвати менше, ніж буде насправді.

Як ви після закінчення перегонів охарактеризуєте вибори-2002? І у чому відмінності порівняно з 1998 роком?

На минулих виборах все було несподіваним: і нахабство влади, і необ'єктивність ЗМІ, і фальсифікація. Все було у таких жахливих формах, що ніхто не чекав.

А вибори-2002 відрізняються тим, що ми всі цього чекали. Найцікавіше було те, що штаб блоку "За єдину Україну" розташовувався безпосередньо в адміністрації президента. Такого зухвалого цинізму не дозволяла собі навіть Росія, де, створюючи блоки влади, вони знімали хоч би окремі офіси.

Жодних відхилень і у поведінці ЗМІ. Вони працювали як партійні органи влади й її оточення. Методи фальсифікації також відомі. Так що вибори 2002 року були абсолютно прогнозованими. І це приємно, тому що наш блок підготувався до них системно й ефективно.

Можливо, вам запам'яталися ці вибори якоюсь подією?

Я не хочу говорити помпезними словами, але мені запам'яталися вибори нескінченною вірою і надією людей. І страшною відповідальністю, яка народжується, коли відчуваєш надію людей. Ми тут вгорі у Києві живемо цинічним прагматичним життям, а внизу горе людей вже не має меж.

Ще дуже яскраве враження: півроку ми готувалися до дитячого турніру з карате, який проводився вночі. Вперше в історії світу, і просто тому, що губернатор Миколаєва злякався. Так, що почав ухвалювати неадекватні рішення і просто заборонив проводити змагання. І приємно, що наші діти зайняли призові місця. Може, вони просто адаптовані до українських реалій? (Сміється).

Згідно з вашим прогнозом, як буде виглядати наступний парламент?

Раціональний аналіз показує, що парламент буде повністю пропрезидентським. Тоді спікером може бути Литвин. Або прем'єр-міністром. З іншого боку, як завжди, в людині присутнє щось ірраціональне. І є надія, що цього разу ми будемо спроможні створити іншу більшість.

А яким ви бачите місце блоку у майбутньому парламенті? Якщо буде формуватися пропрезидентська більшість, ви де будете: у більшості чи в опозиції?

Все залежатиме від ситуації. Не можна говорити однозначно - або в більшості, або в опозиції. Наприклад, якщо нам вдасться сформувати сильний і незалежний від президента уряд, тоді ми будемо у проурядовій більшості.

Якщо ж не вдасться сформувати такий уряд і привести більшість, яка прибере президента, - тоді ми будемо в опозиції.

Чи можливо це, якщо Леонід Кучма формує Кабінет міністрів своїми указами?

Насправді такий прецедент був - це уряд, який очолював Ющенко. Я, як віце-прем'єр, призначений президентом, з першого до останнього дня працював в опозиції до президента.

Але у такому випадку можна чекати, що ви відмовитесь від деяких ваших лозунгів про імпічмент президенту?

Лозунги мене ніколи у житті не влаштовували. Я ставлю перед нашою політичною командою мету - зробити все, щоб у парламенті була більшість, яка спроможна усунути президента від влади.

Якщо такого не буде, у нас просто не залишається інших правових методів достроково прибрати цього президента. І нам доведеться готуватися до наступних президентських виборів. Але найгірший варіант - на ті два роки, що залишилися, не мати можливості зупинити негативні процеси у політиці й економіці. І якщо у мене буде найменший шанс на будь-якій посаді - чи то у комітеті парламенту, чи то в уряді зупиняти ці процеси, то я ніколи цієї можливості не пропущу.

Володимир Литвин одного разу сказав на прес-конференції, що у вас з ним відмінні особисті стосунки. Що це означає?

У нашій політиці іноді "найкращими особистими стосунками" вважається, коли політики один одного публічно і нахабно не знищують, коли не існує взаємної публічної конфронтації. Я можу сказати, що у мене особисто з Литвином ніякої персональної конфронтації не існує.

Ви з ним зустрічаєтесь?

Як я можу з ним зустрічатися? Останній раз я його бачила у лікарні, коли він мені приніс квіти. І я йому була за це вдячна, тому що будь-якій людині приємно, коли її підтримують у важку хвилину.

Ви проїхали всіма регіонами України. Яка проблема найбільше хвилює людей? Їх багато, але є, напевно, одна, про яку ви чули частіше?

Є одна глобальна проблема - як вижити. Вже не стоїть проблема про якісь там пільги, екзотичні речі типу газопроводів або водопроводів. Велика частина людей просто знаходяться за межею виживання.

Яка технологія була найуспішнішою на цих виборах у вашого блоку. Кажуть, це книжка "Невыполненный заказ"?

(Усміхається). Книжка - це не технологія нашого штабу. Нам просто так поталанило. І я дякую авторові і тим, хто її видавав - вона дійсно перевернула свідомість людей.

Мені іноді наші сноби питають: як ви могли брати участь у такому потворному, майже аморальному, мильному проекті. Мені шкода людей, які ставлять такі питання. Насправді мені не дуже імпонують люди з таким снобізмом, цинізмом, такою любов'ю до професіоналізму, відірваного від життя.

Відповіді на питання, які задавав автор цього твору, досить щирі. І мені ні за одну відповідь не соромно. І якби будь-яка людина спробувала розповісти про своє життя, то це вийшла б мильна опера. Я хочу, щоб ми не втрачали можливості бути сентиментальними.

Крім книжки, прекрасно спрацювали листи виборцям. І правильно було, що я писала його сама, не вдаючись до порад політтехнологів. У них це виходить далеким від життя, тому що коли деякі наші політики починають з телебачення писати листи дочкам і різати ранкові салати, то люди у регіонах сприймають таку рекламу як вищий рівень брехні політика.

Треба просто всім бути такими, якими вони є у житті. І не обов'язково за три дні до виборів ходити на дискотеку і танцювати з людьми. Тому лист - це було якісно і добре.

Думаю, надто серйозне значення мали поїздки регіонами. До речі, особисті зустрічі завжди стояли на першому місці за ступенем впливу на рейтинг. І більше 500 тисяч людей, яких мені вдалося побачити за ці місяці - це дуже серйозний внесок у розуміння людей про те, як не програти на цих виборах.

Ще на цих виборах ви взяли участь у дебатах. Після них складається враження, що ви граєте на тому, що ви жінка. Адже чоловік, якщо він нападатиме, завжди виглядає незручно.

Я не думаю, що були якісь обмеження у тих людей, які були на дебатах - ні у Хорошковського, ні у Медведчука. Обидві ці людини, а особливо Медведчук, не по-чоловічому поводяться у політичній боротьбі, і настільки підкилимно грають проти правил, що хоча б на дебатах цих людей можна поставити на місце. І це важливо.

А що стосується дебатів на ICTV, то ми чудово знали, що і провокація на 1+1 була організована, щоб ICTV зробили найбруднішу програму, на яку вони здатні. Тому що 1+1, мені здається, все одно в абсолютному вигляді на бруд не здатні. А для ICTV не існує меж морального падіння. Вони падають постійно. І Кисельов завжди буде виглядати просто як останній негідник.

Тому ми йшли готовими до таких речей. Я перед собою ставила дві мети. Враховуючи, що прямий ефір для нас - це річ екстраординарна, і на нього треба потрапити з будь-яким навантаженням. Цього разу це були Вітренко і Богословська. Задача була одна - донести до людей, що суд припинив дії всіх висунених проти мене обвинувачень.

І друга мета - не опуститися до дебатів з Вітренко і Богословською їх мовою.

Всі один одного лають на цих виборах. А кому б ви зробили комплімент з учасників гонки?

Я думаю, нам. Ми знаходилися у системі найжорсткішого тиску влади. І наша команда дуже добре спрацювала. А багато хто втратив можливість повною мірою використати те, що мали: Віктор Андрійович - свої просто унікальні початкові умови; пропрезидентські команди надто бездарно використали кишенькові ЗМІ, що є у них. Ось, власне кажучи, і все.

Читайте інші інтерв'ю політичних лідерів

Ющенко: Я не бачив більш цинічних виборів
Тігіпко: У фракції "За єдУ" буде 140 депутатів


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування