Соціалісти готові забрати два комітети нової ВРУ і співпрацювати з СДПУ(О)

Четвер, 11 квітня 2002, 10:21
Фракція Соціалістичної партії України в новій Верховній Раді претендує на два портфелі голів парламентських комітетів, заявив один з лідерів СПУ, новообраний народний депутат Юрій Луценко в інтерв'ю газеті "День", опублікованому в четвер.

"Серед нас є професіонали, які могли б очолити фінансовий і бюджетний комітети, а також комітети з міжнародних питань і з питань освіти та науки. Наша квота становить приблизно 2 портфелі голів комітетів, тому з цих чотирьох реально можна вибирати", - підкреслив Луценко.

Він особливо зазначив, що "парламентська опозиція" також повинна мати "право працювати і очолювати комітети". "Протистояння більшості і меншості в парламенті з цих питань дуже нерозумне і неефективне з точки зору функціонування парламенту загалом, а така загроза сьогодні існує", - сказав він, підкресливши, що фракція СПУ готова "вступити в коаліцію з будь-якими політичними силами, щоб зупинити реалізацію цього проекту".

Відповідаючи на питання про співпрацю в майбутньому парламенті фракції СПУ, Луценко підкреслив: "У парламенті нового скликання ми будемо співробітничати з всіма політичними силами, крім блоку "За єдину Україну!".

Він не виключив можливу співпрацю з фракцією Соціал-демократичної партії України (Об'єднаної), якщо "це буде необхідно для ухвалення законів про зміну системи влади". "Я думаю, що і вони будуть відстоювати вибори на пропорційній основі. Крім того, їх голоси можуть бути вирішальними в питанні про виборність керівників районних і обласних адміністрацій. У таку ситуативну більшість може входити і СДПУ(О)", - підкреслив один з лідерів СПУ.

Він також вважає, що майбутня парламентська більшість буде "виключно ситуативною". "Ми будемо формувати і будемо компонентом будь-якої більшості, яка буде голосувати за прийняття законів, які ведуть до зміни системи влади в Україні, в тому числі і Конституції з цих питань", - зазначив він.

Луценко також повідомив, що має на увазі законопроект про внесення змін в деякі розділи Конституції, який раніше був внесений на розгляд парламенту третього скликання. "Його підписали представники КПУ, одного з Рухів, "Батьківщини" і Соцпартії, тобто різні політичні сили, які виступають за те, щоб збільшити повноваження парламенту, зокрема, закріпити за ним право формувати уряд, а також збільшити повноваження і самостійність Кабінету Міністрів і зменшити повноваження президента", - зазначив Луценко, підкресливши, що йдеться "про побудову повноцінної парламентсько-президентської республіки".

Згідно з результатами виборів до Верховної Ради 31 березня фракція СПУ в новому парламенті нараховуватиме 22 депутати.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування