Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські та російські мафіозі йдуть на зміну арабським терористам і колумбійським наркоділкам – "Стратфор"

Четвер, 11 квітня 2002, 11:39
Відоме американське аналітичне інтернет-видання "Стратфор" оприлюднило цього тижня аналіз своїх експертів, котрий стосується ролі російських та українських злочинних формувань у світовій торгівлі наркотиками та зброєю. У матеріалі йдеться про можливі варіанти об'єднаних зусиль світової спільноти у боротьбі з наркоділками та світовим тероризмом.

У своєму аналізі "Стратфор" в основному посилається на висновки і оцінки одного із засновників цього видання, відомого в США фахівця з проблем української й російської мафії Роберта Фрідмана. Автори статті відзначають, що втрати терористів в Афганістані, міжнародний тиск на Колумбійські синдикати та знищення кількох мексиканських наркокоролів посилили намагання російських і українських мафіозі встановити контроль над світовою торгівлею наркотиками.

Автори аналізу зауважують, що Вашинґтон поки що офіційно не ідентифікував російські та українські синдикати як цілі у війні проти тероризму, незважаючи на явні докази того, що вони постачали велику кількість зброї танків і вибухівки ісламським бойовикам впродовж багатьох років та створили низку злочинних груп у багатьох країнах, включаючи і територію США.

Посилаючись на колишнього працівника Держдепу США Джонатана Вінера, "Стратфор" стверджує, що 75 так званих "королів", лідерів, російської й української мафії, яких американський уряд відстежував у світі в 90-і роки, були громадянами Ізраїлю. Як вважає Роберт Фрідман, "зусилля американської влади із розслідувань злочинів лідерів мафії блокували деякі чільні урядовці з тих мотивувань, що оприлюднення таких даних може бути розцінено, як прояви антисемітизму."

"Стратфор" відзначає, що урядові США важко здійснювати співпрацю з урядами Росії, України та Ізраїлю у викритті злочинних груп хоча б тому, що не всі норми міжнародного права щодо видачі злочинців тут функціонують. У статті наводяться дані про те, що Федеральне Бюро Розслідувань США ідентифікувало українські й російські злочинні синдикати, котрі працюють в 50 країнах, зокрема, в 30 штатах США.

У статті "Стратфор" йдеться також про факти впливу українсько-єврейської мафії на широке коло злочинних операцій, від секс-бізнесу і до торгівлі зброєю, відмивання брудних грошей. Так, наводяться дані про відмивання цими групами у 1998 році близько 9 мільярдів доларів через банк Нью-Йорк.

Вказується також на зв'язки російської мафії з ісламськими екстремістами з "Аль-Каєди". Наводяться також посилання на ізраїльські урядові оцінки, зокрема, з приводу того, що вірогідні інвестиції російських і українських злочинних синдикатів в ізраїльську економіку, наприклад, із 1970-х років досягають від 4 до 20 мільярдів доларів США.

А також те, що із 800 тисяч російських євреїв, які оселилися в Ізраїлі за минулі 30 років, близько 10 відсотків утягнуті в організовані злочинні групи. "Стратфор" згадує у свої публікації ізраїльського генерала поліції Хезі Ледера та його звіт, у якому підкреслено, що українська й російська мафія "являє собою стратегічну загрозу існуванню Ізраїлю".

Радіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування