Чорномирдін знає, коли Кучма піде у відставку

Четвер, 11 квітня 2002, 16:03
Колишній російський прем'єр, нині посол Росії на Україні Віктор Чорномирдін заявив, що він "точно знає, хто буде наступним президентом України".

"Той, за кого проголосує український народ", - відповів Чорномирдін на наполегливі розпитування журналістів на прес-конференції у Москві.

Чорномирдін нагадав, що нинішній президент України Леонід Кучма неодноразово заявляв, що він більше не має наміру висувати свою кандидатуру на посаду президента після завершення нинішнього президентського терміну в 2004 року.

На думку Чорномирдіна, "у Кучми є всі можливості конституційно, легітимно передати владу наступному президенту країни".

Характеризуючи парламентські вибори 31 березня в Україні, Чорномирдін підкреслив, що вони "проходили навіть дуже демократично".

На них були присутні близько тисячі спостерігачів, тільки з Росії - спостерігачів більше 200 чоловік. Чорномирдін нагадав, що напередодні виборів багато хто сумнівався у тому, що голосування на Україні пройде чесно і відкрито, були сумніви в тому, що вибори будуть визнані.

"Все було розкрито настільки широко, що мені здається, вони навіть перестаралися у цьому питанні", - сказав Чорномирдін. Він охарактеризував минулі вибори як "дуже демократичні, дуже прозорі".

Торкаючись процесу формування нового парламенту на Україні, Чорномирдін вказав, що на його думку, у цьому парламенті головним буде центристський напрям.

Коментуючи припущення про те, що в ході передвиборчої кампанії на Україні Москва "відхрестилася" від опозиційного блоку Віктора Ющенка "Наша Україна", колишній глава російського уряду підкреслив, що це не так.

"Я кілька разів зустрічався з Ющенком, буквально перед виборами ми три години з ним просиділи, яка ще йому потрібна увага?", - сказав російський посол.

Що ж до тих партій, які нібито підтримувалися Москвою у ході передвиборчих перегонів на Україні, Чорномирдін вказав, що Москва "симпатизує тим, хто виступає за російсько-українські стосунки і не соромиться говорити про це відкрито".

Чорномирдін також вважає, що Росія не завжди підходить до роботи з Україною "системно". "Я згоден, що Захід працює системно, що залучає величезні засоби, згоден, що наші приїжджають наскоками і в основному не для того, щоб дати, а щоб узяти", - відзначив він на прес-конференції.

"Ми такі - що ви хочете, що з нас узяти", - поскаржився він. "Мене недавно критикували, що так не можна з Україною", - сказав Чорномирдін, маючи на увазі звинувачення на адресу Росії у підтримці певних сил на минулих парламентських виборах у країні.

"А де ви бачили, щоб конгрес приймав резолюцію і вказував всім по пунктах", - сказав Чорномирдін.

У свою чергу він звернув увагу на те, що напередодні виборів на Україні конгрес США прийняв резолюцію, в якій пов'язував допомогу США Києву з вимогами забезпечити демократичні і транспарентні вибори.

"У полі зору європейських держав я таке не зустрічав. Чому стосовно України таке можливе?", - ставить питання російський посол. - "Ми працюємо безсистемно, але ми поважаємо Україну", - підкреслив він, - "і ми будемо працювати зі всіма тими, кого обрали, подобається нам це чи ні".

РІА Новости

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...