Посол США темнить з приводу розслідування в Америці справи про торгівлю зброєю з Іраком

Четвер, 11 квітня 2002, 17:42
"США ставляться дуже серйозно до появи якихось підозр про порушення санкцій щодо продажу зброї країнам, які підтримують міжнародний тероризм. Причому незалежно від того, якої країни це стосується - навіть якщо це стосується Німеччини, Франції, наших найближчих партнерів, ми завжди докладемо максимум зусиль для повного розслідування такої інформації", заявив у четвер посол США в Україні Карлос Паскуаль.

Відповідаючи на питання студентки Києво-Могилянської академії про те, що буде робити США у випадку якщо інформація про продаж Україною зброї в Ірак підтвердиться, Паскуаль відмовився відповідати на гіпотетичне питання.

Пізніше в інтерв'ю журналістам він дав відповідь на питання про те, що звичайно робить уряд США у випадку, якщо лідер держави або країна порушує санкції торгівлі з Іраком.

"Я думаю, що всі знають про санкції проти Іраку. В американському законодавстві також передбачені санкції проти країн, які співробітничають з державами, що підтримують міжнародний тероризм. А Ірак входить у список таких країн. Американські закони в цьому дуже чіткі - вони вимагають припинення допомоги країнам, які порушують правила", відповів посол.

При цьому він уточнив, що відповідає на конкретне питання і не "робить припущень, що може відбутися за будь-яких обставин".

"Чи правильно ми зрозуміли, що в офіційних органів США немає інформації про нелегальну торгівлю між Україною і Іраком?", - поставив уточнююче запитання журналіст.

"Я не говорив є у нас така інформація чи ні, я просто сказав, що такі питання будуть досліджені, оскільки ці обвинувачення були підняті порівняно нещодавно, і необхідний час для на його розслідування", відповів Паскуаль.

Він також не підтвердив заяви деяких представників НАТО, що запрошення України на майбутній самміт у Празі зумовлене наявністю інформації про нелегальну торгівлю зброї українськими чиновниками. "Участь у самміті залежить від змісту нашого діалогу - між Україною і НАТО", сказав Паскуаль.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування