27% українців вважають, що у державі "дещо поширена" корупція

Четвер, 11 квітня 2002, 19:13
92% українців вважають, що в Україні поширена корупція. З них 65% вважають, що вона "дуже поширена" і 27% - "дещо поширена". Такі дані опитування за програмою "Партнерство за прозоре суспільство" (березень 2002 рік) оприлюднив у четвер на засіданні Національного прес-клубу реформ заступник директора цієї програми Ілько Кучерів.

За його словами, 72% громадян України вважають, що за останні 5 років корупція у державі зросла. Зокрема, 56% українців "дуже поширеною" вважають корупцію серед працівників Державтоінспекції і "дещо поширеною" - 22%; серед народних депутатів, відповідно, 52% і 26%; міліції, правоохоронних органів - 52% і 30%; урядовців - 51% і 26%.

Крім того, високі відсотки позитивних відповідей щодо наявності корупції в податковій інспекції, митниці, суді, прокуратурі, вищих навчальних закладах.

Як зазначив Кучерів, найчастіше громадяни України, згідно з опитуванням, стикаються з корупцією у лікувальних закладах. 51% опитаних упродовж останніх 10 років давали гроші або подарунки працівникам охорони здоров'я.

На засідання Національного прес-клубу реформ директор політико-правових програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені О.Разумкова Ігор Жданов зазначив, що для боротьби з корупцією необхідні два основних фактори - реальна воля вищого керівництва держави і несприйняття суспільством корупційної діяльності.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування