Блок Ющенка події в окрузі Жира вважає "знущанням над демократією"

П'ятниця, 12 квітня 2002, 11:28
Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" розцінює останні події навколо виборів у одномандатному окрузі, де балотувався народний депутат Олександр Жир, як "знущання над самою ідеєю демократичних виборів". Про це наголошується в заяві "Нашої України" з приводу фальсифікацій виборів у в/о 35, переданій УНІАН.

У заяві відзначається, що, за попередніми результатами, у виборчому окрузі №35 на Дніпропетровщині переміг кандидат виборчого блоку "Наша Україна" Олександр Жир. Але внаслідок численних порушень, які були зафіксовані довіреними особами кандидатів і чисельними спостерігачами, результати голосування були змінені.

Для цього представники місцевої влади вдалися до таких брудних засобів, як підміна 20 протоколів дільничих виборчих комісій, фальсифікація протоколів на 60 дільницях, вилучення бюлетенів на 8 дільницях округу та навіть блокування дільниць представниками міліції.

Як зазначається у заяві, до представника блоку "Наша Україна", довіреної особи Жира, була застосована груба фізична сила з метою недопущення на виборчу дільницю. Крім того, 1 квітня офіційні представники кандидата в депутати зафіксували, як голови комісій без засідання комісій на порозі окружної виборчої комісії переписували протоколи. Справа дійшла до того, що заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Віталій Рудченко давав вказівку членам дільничих виборчих комісій щодо того, які саме цифри мають стояти в протоколах.

Спроби голови тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування справи Георгія Гонгадзе та інших резонансних справ Олександра Жира оскаржити результати виборів в окружній та Центральній виборчих комісіях, на жаль, ні до чого не призвели. "Наша Україна" зазначає, що "складається враження, що ЦВК, визнаючи чисельні порушення у 35 виборчому окрузі, просто "не хоче" визнавати вибори недійсними і продовжує "уточнювати" результати голосування".

Блок "Наша Україна" заявляє, що зафіксовані втручання влади у виборчий процес, тиск з блоку адмінресурсу та виявлені факти фальсифікації виборів в 35 виборчому окрузі, а також небажання ЦВК приймати єдино можливе рішення про визнання виборів недійсними - це не лише політична розправа над Жиром, а й грубе знущання над самою ідеєю демократичних виборів.

Тому блок "Наша Україна" докладе всіх зусиль для того, щоб захистити вибір громадян і гарантувати дотримання норм закону та принципів демократії на Дніпропетровщині.

У п'ятницю Верховний Суд України має продовжити розгляд скарги Жира на рішення ЦВК, яка відмовилася визнати недійсними вибори у 35 виборчому окрузі.

P.S. Як стало відомо, у четвер в Александра Жира померла дружина. Колектив "Української правди" висловлює йому глибокі співчуття в зв'язку із втратою близької людини.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування