ШКІЛЯ ВИПУСТИЛИ З-ПІД ВАРТИ

П'ятниця, 12 квітня 2002, 14:18
Колегія Голосіївського місцевого суду Києва у п'ятницю задовольнила клопотання про звільнення з-під варти екс-лідера УНА-УНСО Андрія Шкіля у зв'язку з обранням його народним депутатом.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", він був звільнений з-під варти у залі суду.

Присутні у залі вітали його аплодисментами, після чого всі підсудні, їхні друзі і родичі виконали український національний гімн. Виходячи із залу суду, Шкіль потиснув руки іншим підсудним.

У п'ятницю колегія більше години перебувала у дорадчій кімнаті, розглядаючи заявлене клопотання про звільнення Шкіля. При цьому судове слухання у справі обвинувачених в організації й участі масових заворушеннях 9 березня 2001 року 16 членів УНА-УНСО, у ході якого розглядалася справа про звільнення Шкіля, почалися із запізненням на годину.

У ході засідання головуючий суддя Іван Волик, обговорюючи клопотання з учасниками процесу, відзначив, що Конституційний суд України, приймаючи в 1999 році рішення про розповсюдження на депутата недоторканності з моменту визнання його обраним окружною виборчою комісією, керувався старим законом про вибори народних депутатів, прийнятим в 1997 році. Зараз, за словами судді, діє закон, прийнятий у 2001 році, і на сьогоднішній день ще немає офіційного підтвердження ЦВК результатів виборів.

Перед тим, як відійти у дорадчу кімнату для прийняття рішення, Волик звернувся до Шкіля з питанням, чи має той наміру відмовитися від прийняття присяги народного депутата, на що останній відповів: "За мене віддали свої голоси 63 тис. виборців, і я в будь-якому разі буду народним депутатом".

У свою чергу, один із захисників звинувачених членів УНА-УНСО, колишній народний депутат Віктор Шишкін звернув увагу на те, що рішення КС є остаточним і повинне у будь-якому разі виконуватися судами будь-яких інстанцій.

У ході процесу інші адвокати, що захищають членів УНА-УНСО, також подали клопотання про зміну запобіжного заходу для всіх своїх підзахисних, проте суд відмовив у задоволенні клопотань відносно інших 15-ти підсудних.

Як повідомлялося, 9 березня 2001 року у Києві відбулися зіткнення між представниками антипрезидентських сил і правоохоронними органами. СБУ порушила кримінальну справу відносно організаторів і активних учасників заворушень і арештувала ряд членів УНА-УНСО, у тому числі Шкіля. З 19-ти арештованих в березні 2001 року членів УНА-УНСО троє були відпущені під підписку про невиїзд, а 16, у тому числі Шкіль, залишилися під вартою до суду.

Всім їм пред'явлено звинувачення у здійсненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 71 Кримінального кодексу України - організації й активній участі в масових заворушеннях, що привело до тяжких наслідків (суд може засудити їх максимально до 12 років позбавлення волі). Матеріали кримінальної справи складаються з 80 томів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News