Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура відмовила агентам ФБР, які залучені до справи Гонгадзе

П'ятниця, 12 квітня 2002, 15:00
На прохання американської сторони відбулася зустріч представників Генеральної прокуратури України з чотирма спеціальними агентами ФБР, які зараз перебувають в Україні, які запропонували українській стороні допомогу у розслідуванні кримінальної справи Георгія Гонгадзе.

Як повідомив в інтерв'ю УНІАН заступник генерального прокурора України Олексій Баганець, в ході зустрічі були висловлені позиції обох сторін щодо можливої спвіпраці.

Зокрема, розповів Баганець, представники ФБР надали перелік питань, які вони хотіли б узгодити з Генпрокуратурою України: попросили надати їм матеріали кримінальної справи; за їх участю провести "спільні інтерв'ю", тобто допити свідків по справі; попросили також надати матеріали проведених судових експертиз.

Однак, уточнив Баганець, ці пропозиції "неприйнятні як з точки зору міжнародного права, так і українського законодавства", оскільки за Кримінально-процесуальним кодексом України, "на ознайомлення з матеріалами кримінальної справи має право тільки чітко окреслене коло осіб".

Крім того, зазначив Баганець, представникам ФБР було пояснено, що Кримінальний кодекс України "забороняє розголошувати дані попереднього слідства".

За словами Баганця, під час зустрічі представники ФБР визнали, що вони б відмовили у ознайомленні матеріалів кримінальної справи представникам Генпрокуратури України, якби ті приїхали до США і звернулися з аналогічним проханням.

Водночас, підкреслив Баганець, Генпрокуратура готова прийняти допомогу представників ФБР: "Ми не заперечуємо проти будь-якої допомоги, але якщо вона буде надаватися в рамках міжнародно-правового законодавства та чинного законодавства України".

Так, заявив Баганець, представники Генпрокуратури висловили своє бачення щодо того, якою може бути ця допомога: це може бути надана представниками ФБР "додаткова інформація по справі", сприяння "у тому, щоб Генпрокуратура допитала представника посольства США в Україні, який може мати цінну для слідства інформацію", при цьому представники Генпрокуратури назвали агентам ФБР прізвище цієї людини. Також, відзначив Баганець, було висловлено побажання допомогти "у видачі обвинуваченого по справі Миколи Мельниченка, який може знати дані відносно зникнення чи вбивства Гонгадзе".

Як сказав Баганець, "на цих умовах ми будемо з ними співпрацювати, тобто інформація повинна бути більшою мірою одностороння з їхнього боку, ніж з нашого".

Окрім того, Баганець сказав, що він під час цієї зустрічі ще раз виклав свою позицію, яку вже заявляв раніше під час зустрічі з послом США: "Ви хочете допомогти нам розширити коло версій? Будь-ласка, проаналізуйте всі публікації щодо цієї справи, виступи представників прокуратури, слідчих, депутатів, і допоможіть нам висунути додаткову версію". Тобто, українська сторона перелічила всі питання, в яких представники ФБР можуть надати їм допомогу.

Таким чином, представники ФБР погодилися на спілкування з правоохоронними органами України на умовах суворого дотримання законодавства, наголосив Баганець.

За даними заступника генпрокурора, агенти ФБР також планували зустрітися з керівництвом українських відомств - МВС та СБУ, проти чого немає заперечень, але, уточнив Баганець, агентів ФБР було проінформовано, що керівники цих міністерств також не можуть розголошувати дані слідства.

"Водночас, представникам ФБР було роз'яснено, що їх контакти з Головним бюро судово-медичної експертизи виходять за рамки нашої домовленості, оскільки ці контакти можна трактувати як розголошення даних попереднього слідства", - наголосив Баганець.

Заступник генпрокурора не зміг уточнити, чи погодяться представники ФБР на пропозиції української сторони. Він поінформував, що представники ФБР попросили про ще одну зустріч з керівництвом Генпрокуратури, яка відбудеться найближчим часом.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування