Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко готовий знову стати прем`єром

П'ятниця, 12 квітня 2002, 17:48
Все ж "Нашій Україні" не подобається перспектива віддати перемогу і тихо-мирно перейти до парламентської опозиції. Якби блок цього хотів, то вже відмовився від переговорів. А вони, як стало відомо, по-серйозному ще навіть не починалися. Ющенко тільки збирається зустрітися з Кучмою, а штаб "Нашої України" розробляє механізм необхідних гарантій.

Політичний координатор блоку Ющенка Роман Безсмертний зауважив у п'ятницю, що зараз завершується підготовка тексту тристороннього договору. Тристороннього, оскільки "Наша Україна" пропонуватиме його підписати партнеру блоку, а також президенту.

Ще Безсмертний заявив, що переговори стосуватимуться єдиного – готовності реалізувати програму "Нашої України". Зрозуміло, що зробити це можна, володіючи печаткою як мінімум голови уряду. Хоча сам Безсмертний уникає конкретики.

Водночас він наголосив, що "Наша Україна" не буде блокуватися тільки для прийняття одномоментних рішень на кшталт обрання керівництва Верховної Ради. Кадрові пропозиції, за його словами, будуть виділені у тристоронньому документі як "додаток".

Поки ж "Наша Україна" офіційно не визначила своїх кандидатів на посади в керівництві Верховної Ради, повідомив політкоординатор. І, як випливає з його слів, блок розуміє, що може опинитися за бортом домовленостей: "Якщо буде реалізовано задуманий план – з нами гратимуться, а з комуністами обиратимуть – то вважайте, що керівництво Верховної Ради вже обрано".

Також Безсмертний зауважив, що справжні переговори поки не почалися і його зустріч з представником блоку "За єдУ" Сергієм Тігіпком такими назвати не можна. "Це була попередня консультація, на якій ми торкнулися загальних речей", - сказав Безсмертний і додав, що такі зустрічі відбуваються з усіма силами, які пройшли до парламенту.

При цьому зрозуміло, що головний суб'єкт переговорів – це "єда", якій Кучма вже віддав роль ядра більшості. Звернення Блоку Тимошенко "почати негайні переговори для створення демократичної більшості" буде розглянуто політичною радою блоку, до якої входять керівники 10 партій-учасниць блоку, а також сам Ющенко. І рішення ухвалюється одноголосно, додав Безсмертний. Що це значить? Тимошенко може згадати осінь 2001, коли політрада відповіла відмовою на аналогічний заклик БЮТ до блокування.

Стартові ж позиції, з якими "Наша Україна" виходить на переговори, будуть остаточно визначені у понеділок-вівторок, повідомляють джерела у блоці. Ющенко якраз повернеться до Києва. Також буде розроблено запасні варіанти.

Загалом дискусія у "Нашій Україні" іде навколо трьох підходів до того, як розпорядитися своєю перемогою:

1. Ющенко іде на прем'єр-міністра, при цьому можливі максимальні поступки в тому числі із включенням до уряду міністрів-"заєдистів".

2. Ющенко – голова Верховної Ради (це серйозно); основна увага приділяється роботі у стінах парламенту. Хоча при такій посаді можна багато чого ініціювати щодо кадрових змін у виконавчій владі. За такого варіанту Верховна Рада залишається неструктурованою і нагадуватиме далекий 1998 рік. Уряд – без "Нашої України".

3. Ющенко – просто лідер фракції. Очевидно, опозиційної. Тоді Ющенко зберігає обличчя і йде на вибори, уникнувши співпраці з кучмізмом.

Зрозуміло, що для Кучми найсимпатичніший третій варіант. Що за продукт "прем'єр Ющенко", він вже скуштував у 2000-2001. Спікер Ющенко може стати для президента другим Морозом. А ось керівник фракції – куди не йшло.

Щоправда, бажано, щоб це була не мегафракція, а така собі, рядова. Тому-то й зараз і викликають мажоритарників куди треба. Більшість із "За єдУ", СДПУ(О) та уламком "Нашої України" – мрія "гаранта".

Не дарма, характеризуючи переговорний процес, навіть Безсмертний (представник Кучми у старій Верховній Раді) пожартував, згадавши приказку: "Зустрічаються два куми. Один каже: "Куме, заходьте у гості". "Але ж у вас злий собака", - відповідає інший. "Так отож".

Водночас він упевнений, що фракція, навпаки, не зменшуватиметься. "Після зборів в "Українському домі" [де Литвин оголосив про перехід в "єду" 145 мажоритарників] багато зверталося і казало, що жодних заяв вони не писали", зазначив Безсмертний. Він залишає незмінним свій прогноз – 126 у "Нашій Україні" на початок роботи нового парламенту, 160 – восени.

Політолог та член "Нашої України" Микола Томенко вважає, що найкращим варіантом було б повернення Ющенка в уряд. "У суспільстві існує попит на прем'єра Ющенка, про що свідчать результати голосування. Більш того, половина голосів, отриманих на виборах Тимошенко – це донорська допомога. Ми, досліджуючи фокус-групи, виявили мотивацію їх голосування: Ющенко і так проходить із запасом, отже, давайте підтримаємо Тимошенко".

На думку Томенка, голосування 31 березня показало готовність 30% громадян бачити Ющенка президентом в майбутньому і прем'єром зараз. Щодо двох інших варіантів – спікера і просто голови фракції – то, на думку політолога з "Нашої України", у Ющенка може виникнути "проблема діалогу з громадянами". Люди знають його як главу Кабміну, а ці посади вимагатимуть від нього "побудувати нове обличчя".

Підготовка "Нашої України" до переговорів красномовно вказує на рішення Ющенка повернутися в уряд і вже звідти стартувати на президента. Тоді, з одного боку, Ющенко-прем'єр буде під вогнем критики і за дії у виконавчій владі, і за згоду співпрацювати з антинародним режимом.

Але, з іншого, можна сказати, що це режим змушений був поступитися, призначивши Ющенка. А посада прем'єра несе потужні бонуси – наприклад, постійна присутність у медіа-просторі і досягнення, якими можна зваблювати електорат. І ще один, про який часто забувають – не факт (а після свідчень Мельниченка ой як не факт!), що Кучма піде в 2004 і чинний голова уряду не стане до керма держави.



__________________
NB. Про харківське побоїще під час виборів, про те, хто ж став мером у Черкасах і Кіровограді, про шоу єдунів на Буковині, про те, як на Львівщині можна виграти вибори, про депутата/недепутата Грача, про останню волю Василя Куйбіди- про все це читайте у розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
15:06
ОПЕК пропонує Намібії підтримку з надією на її приєднання до організації
15:02
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв відправити мобілізованого в тил
14:57
ЗМІ: Франція пропонує ЄС нові санкції для боротьби з російською дезінформацією
14:55
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який збив на смерть нацгвардійця 
14:54
УВАГАМи зібрали мільйон🔥 Звернення Севгіль Мусаєвої
14:52
РФ постачатиме газ до Китаю на майже 30% дешевше, ніж європейським споживачам
Усі новини...