Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За зривом виборів в окрузі Зварича стоїть СДПУ(О)?

П'ятниця, 12 квітня 2002, 20:45
Секретар Центрвиборчкому України Ярослав Давидович підтверджує, що під надісланою до ЦВК заявою Богдана Кандюка про визнання недійсними виборів в 90-му окрузі стояв "справжній підпис".

Про це Ярослав Давидович заявив в п'ятницю у Києві, коментуючи заяву Богдана Кандюка про те, що його примусили підписати заяву до ЦВК.

Секретар ЦВК стверджує, що під документом стояв саме підпис Кандюка, оскільки до Центрвиборчкому надійшов також ряд складених ним актів про порушення в день виборів за його підписом. "ЦВК працює, насамперед, з документами", - підкреслив Давидович.

Він також зазначив, що рішення про визнання виборів в окрузі №90 недійсними ЦВК ухвалював на підставі заяви Кандюка, а також ще 65 заяв, доданих до неї.

Секретар повідомив, що 30 березня три кандидати зняли свої кандидатури з реєстрації в цьому окрузі. Крім того, виборчком повинен був зняти з реєстрації убитого напередодні Миколи Шкрібляка. Однак, підкреслив Давидович, комісія не ухвалила відповідного рішення, а лише розіслала "інформаційні листи" до дільничих комісій. Таким чином, не всі дільничі комісії внесли відповідні зміни у виборчі бюлетені.

Крім того, зазначив секретар, ряд партій відкликали своїх представників зі складу дільничих комісій, внаслідок чого багато дільниць в день виборів почали працювати лише з полудня.

Він повідомив, що окружком обов'язково розгляне заяву Кандюка і дасть йому відповідну оцінку.

Давидович заявив, що навколо цієї заяви "пахне політикою", однак ЦВК дасть їй "відповідну правову оцінку".

У той же час Кандюк, який ніби оскаржив в Центрвиборчкомі результати виборів в окрузі 90, заявив, що до 10 квітня 2002 року він "жодної скарги" до ЦВК "не складав, не підписував і не подавав".

"Підкреслюю, що ЦВК на момент прийняття рішення від 9 квітня 2002 року за номером 809 "Про скаргу громадянина Кандюка Б.І.", не мала в своєму розпорядженні моєї скарги. Більше того, по нинішній день в розпорядженні ЦВК немає складеного мною акту про порушення, який би свідчив про відсутність штампів "вибув" на бюлетенях, оскільки я такого акту ніколи не складав і не підписував", - говориться в скарзі Кандюка, текст якої має в своєму розпорядженні агентство Інтерфакс-Україна.

Скарга адресована до ЦВК і її копія - на адресу Генеральної прокуратури.

У своїй заяві він просить ЦВК ухвалити рішення про скасування постанови ЦВК від 9 квітня 2002 року за номером 809 "Про скаргу громадянина Кандюка Б.І." (про визнання недійсними виборів у виборчому окрузі 90).

Кандюк повідомляє, що дізнався про подачу від свого імені скарги до ЦВК зі ЗМІ 9 квітня. Він також повідомляє, що 31 березня був офіційним спостерігачем від СДПУ(О) на виборчій дільниці 73 округу 90, і в цій якості склав 3 акти - про затримку початку голосування, про відсутність на стендах виборчих програм кандидатів і про недостатню кількість кабін для голосування.

"Жодних актів про відсутність штампів "вибув" я не складав. На виборчій дільниці 73 всі бюлетені містили такий штамп проти вибулих кандидатів в народні депутати", - заявляє Кандюк.

За його словами, вночі 10 квітня керівництво Івано-Франківської облорганізації СДПУ(О) повідомило йому про необхідність терміново приїхати до Києва, незабаром за ним приїхав автомобіль, який привіз його в Івано-Франківський облштаб СДПУ(О).

"Під тиском осіб (прізвища яких мені невідомі), які представилися як керівники виборчої кампанії СДПУ(О) в Івано-Франківській області, я вимушений був підписати представлену мені скаргу, оскільки не міг передбачити дії цих людей", - заявляє Кандюк. "Я є членом СДПУ(О), і підписував таку заяву заднім числом і за наказом керівництва партійної організації моєї партії. При цьому в приміщенні перебували невідомі мені люди", - зазначає він в заяві.

"Я підкреслюю, що вночі 10 квітня, відчуваючи жорсткий моральний тиск, я був вимушений підписати надану мені скаргу. Однак така скарга, датована 4 квітня 2002 року, однак підписана мною 10 квітня 2002 року з порушенням норм законодавства і Конституції, не може мати ніяких юридичних наслідків", - заявляє Кандюк.

Як повідомлялося, Центрвиборчком визнав недійсним вибори в 90-му окрузі, відмінивши постанову про реєстрацію народним депутатом переможця Романа Зварича. На виборах 31 березня Зварич набрав 60,9% голосів. Найближчий його суперник - директор виробничо-комерційного підприємства "ТИМ" (м. Надвірна) Ігор Тимчук - 9,96%.

Зварич був основним суперником заступника глави Івано-Франківської обладміністрації, кандидата в депутати від Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) в 90-му окрузі Шкрібляка, який був убитий увечері 29 березня в під'їзді його власного будинку. Зварич вранці 30 березня звернувся в Центрвиборчком з проханням перенести вибори в Надвірнянському окрузі. Пізніше координатор штабу блоку "Наша Україна" Роман Безсмертний заявив, що в зрив виборів в цьому окрузі "готувався зазделегідь" і повідомив про наявність у нього актів, в яких указано, що окремі виборчі дільниці в цьому окрузі 30 березня увечері не отримали бюлетені для голосування.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Зварич збирає підтвердження змови на окрузі №90

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування