Заява Мельниченка – це лише реклама "Кольчуги"

Субота, 13 квітня 2002, 14:50
Експерти української неурядової організації "Центр досліджень армії, конверсії і роззброєння" (ЦДАКР) вважають необгрунтованими обвинувачення на адресу України в продажу озброєнь і військової техніки так званим "проблемним" державам.

Таку заяву експерти ЦДАКР зробили в поширеному в суботу коментарі в зв'язку з публікацією в ЗМІ висловлювання колишнього майора держохорони Миколи Мельниченка про причетність президента України Леоніда Кучми до продажу в Ірак трьох радіолокаційний станцій "Кольчуга".

Зокрема, посилаючись на надані центру дані Держкомпанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового і спеціального призначення "Укрспецекспорт", експерти підкреслюють, що за весь період існування України як незалежної держави, комплекс "Кольчуга" - автоматизована станція пасивної радіотехнічної розвідки зі значним радіусом дії - в кількості трьох одиниць був поставлений в країну, щодо якої міжнародні обмежувальні санкції були відсутні.

Разом з тим у ЦДАКР зазначають, що у часи колишнього СРСР ранні версії комплексу "Кольчуга" експортувалися в різні іноземні держави.

Експерти, крім того, нагадують, що ще 26 березня 2002 р. відбулася прес-конференція за участю голови Комітету з політики військово-технічної співпраці і експортного контролю при президенті України Леоніда Рожена, голови Держслужби експортного контролю України Олександра Легейди і першого заступника гендиректора держкомпанії "Укрспецекспорт" Віктора Коренкова, під час якої були спростовані обвинувачення в можливій причетності України до незаконного постачання Іраку озброєнь і військової техніки.

На думку експертів ЦДАКР, необгрунтовані обвинувачення "найбільш активно поширюються напередодні значних політичних подій в Україні".

Нинішні публікації, вважають експерти, є нетрадиційною рекламою комплексу "Кольчуга" і будуть сприяти зростанню попиту на цю продукцію вітчизняного ОПК.

За інформацією Deutsche Welle, Мельниченко виступив 11 квітня як свідок перед Великим Журі в суді американського міста Сан-Франциско. Колишній офіцер охорони відповів на питання про можливу причетність Президента Леоніда Кучми до незаконного продажу Україною зброї Іраку.

Як повідомив сам Мельниченко в інтерв'ю Deutsche Welle по закінченню засідання, Велике Журі, зокрема, зосередилося на темі можливого продажу зброї Іраку за наказом Кучми. Журі прослухало фрагмент записів, начебто зроблених в кабінеті Кучми, в яких міститься розмова українського президента з недавно загиблим в автокатастрофі генеральним директором компанії "Укрспецекспорт" Валерієм Малєвим.

У цій розмові президент ніби наказує Малєву продати Іраку за $100 млн три установки "Кольчуга". Мельниченко також повідомив, що на слуханнях Великого Журі представник ЦРУ заявив, що ці радари нещодавно знайдені американцями в Іраку.

У січні 2002 року, згідно з офіційними повідомленнями, Україна уклала контракт з Китаєм на продаж комплексу "Кольчуга". Умовами контракту передбачається постачання до КНР в цьому році 4 станцій, що складає один такий комплекс.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування