Найангажованіша газета України – "Київські відомості"

Неділя, 14 квітня 2002, 16:26
Нормами професійної етики нехтують журналісти, передусім, тих видань, які підтримує влада, і ті сили, на які влада спирається, вважає глава української Комісії з журналістської етики, головний редактор тижневика "Дзеркало тижня" Володимир Мостовий.

Такі ЗМІ "потрібні будь-якій владі, і вона буде стимулювати їх підтримку", заявив він у неділю на з'їзді представників ЗМІ, що підписали звернення "Журналісти - за чесні вибори". "Поки це буде продовжуватися, будуть підстави називати журналістику другою найдавнішою професією", - сказав Мостовий.

Передвиборний моніторинг друкованих ЗМІ, який проводився з вересня 2001 року по березень 2002 року, виявив "чіткі тенденції зростання кількості порушень норм професійної етики з наближенням дати проведення парламентських виборів", зазначив він.

Зі слів Мостового, серед найбільш частих порушень - подача інформації без дотримання "обов'язкового правила балансу і об'єктивності", безпідставні, непідтверджені фактами обвинувачення на адресу суб'єктів виборчого процесу.

Зі слів глави Комісії з журналістської етики, безумовним лідером за кількістю таких порушень стала газета "Київські відомості", яка "з номера в номер" намагалася подати в негативному світлі ті політичні угрупування і окремих політиків, які "реально конкурували з її прихильниками".

У той же час, відмітив він, не були виявлені факти обнародування інформації, отриманої протизаконним шляхом, передруку з інших інформаційних засобів без посилань, використання ненормативної лексики, загрози і шантаж на адресу окремих осіб.

Крім того, він зазначив, що за 2 тижні до виборів однієї з основних тем багатьох ЗМІ стала тема "спроб Заходу вплинути на виборчий процес в Україні", що свідчить про невипадковість такої одностайності.

Прикладом невідповідності нормам професійної етики, вважає Мостовий, може послужити публікація "Примирення Віктора - надія жінок", надрукована в "Київських відомостях" 12 березня 2002 року. "Напередодні виборів заклик до Віктора Ющенка і Віктора Медведчука мав явно провокаційний характер", - вважає Мостовий, зазначивши, що, у випадку примирення Ющенка звинуватили б в політичній слабкості, а, оскільки він на це не пішов, це дало підстави звинуватити його в небажанні об'єднати зусилля двох політиків "заради щасливого майбутнього" України.

Моніторинг вівся за 20-ма газетам, однак, зі слів Мостового, це не означає, що ці видання були найсерйознішими порушниками.

На думку глави Комісії з журналістської етики, те, що багато журналістів, які балотувалися на виборах різного рівня, програли їх, свідчить про "недовіру електорату як до ЗМІ взагалі, так і до журналістів зокрема". "Спростувати негативну думку про свою професію, а також додати своїй професії реальний статус четвертої влади журналісти зможуть тільки в тому випадку, якщо зможуть досягати чистоти і професійності разом з громадськими недержавними організаціями", - сказав він.

Комісія з журналістської етики була створена на зборах журналістів 16 вересня 2001 року, в річницю від дня зникнення Георгія Гонгадзе. У ході з'їзду в неділю пройде ротація членів комісії та її керівництва.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування