Євген Марчук: інформація про Ірак схожа на кампанію проти України

Вівторок, 16 квітня 2002, 11:40
Секретар РНБО України, голова міжвідомчої комісії з питань співпраці України з НАТО Євген Марчук вважає, що документи про можливу причетність Кучми до продажу зброї до Іраку треба уважно вивчати.

В інтерв'ю радіо Свобода в Брюсселі, куди він приїхав з групою фахівців у справах співробітництва з НАТО, Марчук спочатку намагався уникнути відповіді на запитання про продаж української зброї до Іраку.

Потім він заявив, що "коментувати поки що немає що, тому що інформація, яка тільки-но надійшла, невідомо, яка ступінь її офіційності, треба її ще уважно вивчити, прочитати".

"Така інформація щодо України – то поставка зброї талібам, то ще раніше – Хорватії, тепер Іракові, – вона вже в якійсь мірі сприймається як частина якоїсь нібито кампанії проти України. І тому доти, поки не будуть з'ясовані, документально підтверджені чи, навпаки, документально спростовані ті чи інші повідомлення, коментувати щось майже неможливо".

…"В такому контексті, коли відносно України іде декілька таких інформацій, і окрім розмов, підтвердження ніякого це не знаходить, я думаю, що коментар тут дуже непростий і коментар такої інформації ще попереду".

Говорячи про відносини з НАТО, Марчук заявив, що "Україна тепер не виключає, що колись в майбутньому, коли – це проблема інша, вона може стати членом НАТО".

"Ми хочемо знати, по-перше, яким буде альянс після Праги. Ми хочемо знати, чи запросять нас до Праги, чи буде в Празі самміт Україна – НАТО. Вже ми знаємо, що самміт Росія – НАТО буде чи то в Римі, чи, можливо, навіть у Празі. Ми хочемо знати, чи не буде за спиною України якась домовленість між НАТО і Росією в тій частині, яка буде стосуватися України", додав він також.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування