Фантазія на тему імпічмента

Вівторок, 16 квітня 2002, 21:26
Окрилена результатами виборів, опозиція починає черговий наступ. Аромат перемоги ще не вивітрився, залізо гаряче, а крісло під "гарантом" скоріше нагадує гойдалку. Нова Верховна Рада знову починає велику гру "Україна без Кучми".

У вівторок два антикучмісти із досвідом Сергій Головатий і Григорій Омельченко оголосили про створення "спеціальної робочої групи, яка готуватиме обгрунтування і спеціальні документи для початку процедури імпічменту". Запрошуються представники всіх шести фракцій нового парламенту. Мороз вже дав згоду делегувати членів Соцпартії.

"Примітивний пропагандистський крок", - подумає Банкова. А дарма. Можливо, ця група і не відправить "гаранта" у відставку. Однак вона може стати чимось на кшталт нового антикучмістського штабу, ще одним Форумом національного порятунку.

І навіть якщо ця група лише формуватиме громадську думку про можливість імпічменту – навіть це вже виправдає її існування. Відсутність страху – половина успіху. Головне – організувати команду публічних політиків. І вага цієї спецгрупи може бути навіть більшою, ніж у ФНП – оскільки свою готовність до імпічменту вже задекларували комуністи.

Якщо ж "група" збиратиме документи та факти проти "гаранта", то вона взагалі може написати політичний вирок Кучмі і стати прообразом спеціальної слідчої комісії з імпічменту Верховної Ради. У потрібний момент, якщо процедура дострокового відсторонення все ж буде запущена, залишиться просто легалізувати цих людей як членів комісії шляхом голосування. А для цього треба підтримка лише 150 мандатів.

Але чи дійде до цього – залежить від депутатів. Початок процедури імпічменту – це 226 голосів. І, зрозуміло, що без "Нашої України" не обійтися.

Взагалі у Ющенка зараз момент історичного роздоріжжя. І думати йому доведеться навіть більше, ніж рік тому перед підписанням "заяви трьох" або власною відставкою. Він не хоче бути з цією владою, але він знає, що став би гарним прем'єром.

Відомо, що Ющенко вже провів перші консультації після повернення – це була зустріч з Юлією Тимошенко. Відомо, що членом його блоку є Олександр Жир, який зараз чи не найбільше поінформований про слабкі місця Кучми. І від вибору Ющенка залежатиме, чи буде запущена ця антикучмістська машина.

Початок процедури імпічменту формально нічого не означає – відправити президента у відставку можна лише трьома четвертими голосів Верховної Ради. Однак навіть перший крок – створення спеціальної комісії – буде страшним фактором тиску на Кучму, якого і так вже пресингують з-за кордону.

І ще не відомо, які факти випливуть, якщо буде організована робота комісії з імпічменту. До речі, не можна виключати, що з цих міркувань її створення підтримають, наприклад, есдеки, які не проти знайти якийсь гідний компромат на Ющенка. (Однак, з іншого боку, безперечно, СДПУ(О) між двома лихами обере президента Кучму – оскільки дострокові вибори Медведчук приречений програти.)

Крім того, при всьому небажанні мас-медіа не зможуть ігнорувати цю комісію. І вона вже знає, в якому напряму рухатися і кого залучати в якості експерта. Прізвище цієї людини Мельниченко.

Як стверджує нардеп Григорій Омельченко, діалог "гаранта" з Малєвим "лише квіточки". "А від ягідок він подавиться. Якби мені в США [де Омельченко прослуховував записи] попався Деркач, я б не знаю, щоб я з ним зробив", - додає він.

Олександр Жир говорить, що Кучма особисто брав участь в операціях з продажу зброї двом іншим державам-ізгоям. Соціаліст Юрій Луценко розповів УП, що "особисто чув епізод, де йшлося про продаж технологій подвійного використання одній з країн Близького Сходу". Водночас він не знає, чи це мав на увазі Жир.

Крім того, за словами Луценка, він "ніде не чув", щоб кошти від нелегального продажу зброї потрапили до бюджету: "Україна не отримала з цього нічого, крім ганьби". Тому наступна стаття обвинувального вироку – відмивання коштів.

А загалом, ви не помітили, як атмосфера української політики відрізняється від тої, що було у минулому парламенті або навіть ще три тижні тому? У новообраних депутатів з'явилася не тільки упевненість на найближчі чотири роки. Вони знають, що Кучма – це головний бар'єр, який відділяє кого від влади, кого від грошей, кого від закриття кримінальних справ. А всіх їх – від десяти років сорому за державу.

Розуміння цього було і раніше. Однак після свідчень Мельниченка є красномовні докази: тема дострокових виборів глави держави більше не плід фантазії радикальних антикучмістів. І про цей, колись табуйований сюжет, вже думають мешканці не наметового містечка, а маєтків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування