Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-радник Хусейна вважає "вірогідним" сценарій операції "Кольчуга для Саддама"

Середа, 17 квітня 2002, 10:54
Хидір Гамза, доктор фізичних наук, атомник, колишній радник іракського лідера Саддама Хуссейна і голова іракського атомного агентства і програми ядерних озброєнь (до 1993 року), вважає, що "сценарій продажу радарів "Кольчуга" Іракові, обговорений президентом Кучмою, є дуже вірогідним". "Мова йде про цілеспрямоване обдумане уникнення інспекцій", - заявив він у інтерв'ю українській службі радіо "Свобода".

За словами іракського експерта, який тепер перебуває у Сполучених Штатах, "використання йорданського шляху для таких операцій є ефективним і призначеним на успіх".

"По-перше, кордони Йорданії є прозорими, а з іншого боку, в Йорданії існують спеціальні нелегальні цехи, які переробляють іракські танкери для непомітного для інспекцій перевезення власне таких вантажів, як, наприклад, українські радарні системи. Немає також проблем із оплатою за такі посилки, – наголосив Гамза. – Дуже просто: існує кількасот неіракських банківських рахунків, панамська корпорація тощо, які регулярно використовуються для проведення фінансових операцій через посередників у Європі. І це проста справа".

Доктор Хидір Гамза в інтерв’ю "Свободі" наголосив на тому, що як радник Саддама Хуссейна і як голова іракської атомної програми він сам брав участь у таких операціях нелегального придбання воєнних, збройних і атомних технологій для Іраку. Ця його діяльність відбувалася переважно в західноєвропейських країнах – проте в нього був і досвід із країнами на пострадянському просторі, де ще "з часів тісної радянсько-іракської співпраці добре встановлена іракська мережа спеціалістів по таких завданнях".

"Є довга історія постачання Україною окремих приладів для ракетних та оборонних програм Іраку", – каже доктор Хидір Гамза. Наприклад, у середині дев’яностих років "інспектори ООН припинили нелегальне постачання українських гіроскопів" – навігаційного обладнання для іракських ракет.

"Ірак інфільтрував бюрократів та технократів колишніх радянських республік, включно з Росією, Україною та іншими. Ще до довготривалої іраксько-іранської війни використовувалися переважно радянські озброєння та боєприпаси. Іракська влада дійшла висновку, що бюрократи в тих країнах не були дуже схильні до вчасного виконання замовлень, і для посилення ефективності було застосовано передусім методи хабарництва".

Як вважає доктор Хидір Гамза, на даний момент ідеться про вже "встановлену систему інфільтрації з довготривалою традицією", бо, хоча й настали зміни на пострадянському просторі, та одна зі сфер, що не зазнала змін, – це сфера бюрократів і технократів: більшість із них залишилася на тих самих посадах, у тих самих структурах; деяка незначна кількість зробила навіть поважну кар’єру у владних структурах.

Українська служба радіо "Свобода"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування