Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Знайшлись винні у "бездарній" виборчій кампанії БЮТ на Львівщині

Середа, 17 квітня 2002, 11:44
У той час як народний депутат України, голова Львівської обласної організації "Батьківщини" Зореслава Ромовська всіма зусиллями бореться із, на її думку, сфальсифікованими результатами виборів по її 119-ому Шевченківському виборчому округу, де вона зайняла друге місце, Львівська обласна організація Української Республіканської Партії вирішила поборотися з нею.

У неділю 14 квітня члени Ради ЛОО УРП ухвалили заяву, в котрій вони заявляють, що "подальша співпраця ЛОО УРП та ЛОО "Батьківщина" неможлива, допоки нею керуватиме Ромовська З."

Журналісти, яких у вівторок 16 квітня ЛОО УРП зібрала на прес-конференцію, першими дізнались про цю заяву. Після цього її було надіслано лідеру БЮТ Юлії Тимошенко, яка і повинна буде розставити всі крапки над "і" у даній ситуації.

За словами керівників ЛОО УРП Степана Середи та Ростислава Новоженця, у всій бездарності виборчої кампанії Блоку Юлії Тимошенко на Львівщині винна саме Ромовська.

Згідно з рішенням міжпартійного з'їду БЮТ, львівські обласні організації "Батьківщини" та УРП мали б належним чином співпрацювати на місцевому рівні під час передвиборчої кампанії. Проте Зореслава Ромовська, за словами "уерпістів", робила усе, щоб такої співпраці не відбулося.

Насамперед, вона блокувала усі рішення ЛОО УРП стосовно діяльності БЮТ на Львівщині. На самому початку, коли створювалась Політична рада Блоку, Ромовська грубо відхилила кандидатуру відомого громадського діяча Юрія Шухевича на посаду голови Політради. "Ця авторитетна людина навіть не була допущена на спільне засідання представників партії. Ромовська тоді заявила, що вона не бачить іншої кандидатури на голову Політради, окрім себе, а про Юрія Шухевича висловилася як про людину, котра, окрім спілкування з бабцями на клумбі, ні на що не здатна", - заявляють лідери ЛОО УРП.

Коли врешті-решт дійшло до формування штабів, як розповідає голова львівської міської УРП Ростислав Новоженець, ЛОО "Батьківщина" в категоричній формі відкинула будь-які кандидатури на голів штабів, окрім своїх. І це незважаючи на те, що львівська організація "Батьківщини" доволі молода і не має достатньо напрацьованих структур, на відміну від ЛОО УРП, при створенні якої "Батьківщини" ще й в планах не було". "Опираючись виключно на структури "Батьківщини", в терміновому порядку вже у серпні були створені усі штаби БЮТ", - коментує Новоженець.

Далі Ромовська категорично відмовилась від створення Політради на рівні області і вся робота на обласному рівні, за словами "уерпісти", була пущена на самоплив. "Жодного засідання Політичної ради, жодного політичного рішення, все вирішувалося лише в середовищі "Батьківщини" і видавалося за рішенням Блоку, якого не було", заявляє керівництво ЛОО УРП.

Коли ж кандидатура Ростислава Новоженця на голову Львівського штабу БЮТ була затверджена центральним штабом Блоку, "Ромовська кидала партійний квиток у Києві і влаштовувала скандали Тимошенко". ЇЇ аргументом, за словами Новоженця, було те, що він на мітингах заявляв, що Україна має бути від Сяну до Дону, як це і звучить у державному гімні.

Врешті-решт "уерпісти" відступили для того, щоб цей конфлікт не вилився на зовні, оскільки це могло вплинути на результати виборів, перш за все, для Блоку.

Але протистояння і надалі не припинялося. Будь-який приїзд лідера блоку Юлії Тимошенко повністю координувався виключно представниками "Батьківщини", а "уерпісти", за їхніми словами, доступу до її песони не мали. При цьому, що зали для зустрічі Тимошенко з львів'янами були орендовані не членами "Батьківщини", а Юрієм Шухевичем та керівником ЛОО "Центр "Українська перспектива" Богданом Звіром. Коли ж представники ЛОО УРП намагалися "пропхатися" до Тимошенко, охорона Ромовської просто їм цього не дала зробити. "Я від найзапекліших ворогів такого ніколи не чекав", - коментує Новоженець.

Ще більше вразила лідера львівської УРП і позиція Ромовської, яка надала свою офіційну підтримку кандидату в народні депутати, головному редактору газети "Високий замок" Степану Курпілю, котрий балотувався по тому ж окрузі, що й Новоженець.

Ще складніша ситуація склалася на окремих округах, де були представлені як кандидати від УРП, так і від БЮТ. За словами Новоженця, 25 листопада минулого року було затверджено всіх кандидатів від БЮТ, і зокрема від УРП. Проте в останню мить Ромовська поставила на ті округи, де мали балотуватись "уерпісти" інших кандидатів від БЮТ. Проте кандидати від УРП не поступилися і їм довелось конкурувати з, так би мовити, "своїми".

Сама Ромовська, яка спочатку мала йти по Жовківському окрузі, а потім "заскочила" у 119-ий Шевченківський міста Львова конкурувала з членом УРП Іриною Лукавецькою. Остання навіть готова була зійти з виборчої дистанції, але чекала, щоб Ромовська сама підійшла до неї чи керівників ЛОО УРП і висловила бажання домовитись, оскільки це, насамперед, було потрібно саме їй.

В результаті жоден представник БЮТ та УРП не переміг, окрім Андрія Шкіля, котрому дивом вдалося здобути перше місце, оскільки набагато більші шанси у нього були в Стрийському виборчому окрузі, який власне і готувався "уерпістами" для нього. Але Ромовська без їхньої згоди "кинула" Шкіля на Городоцький округ, який вже був достатньо "куплений" "заєдунами" та "есдеками".

Цікаво і те, як розповідають представники УРП, що в свій час Ромовська висловлювалася про Шкіля як про небажану в своїй команді особу. А ще раніше, коли між УНА-УНСО та Соціал-Націоналістичної Партією України відбувались певні протистояння, лідер львівської "Батьківщини" називала унсовців провокаторами.

Загалом, за словами "уерпістів" опозиційність Ромовької є "липовою". Так вона, коли дійсно це варто було робити, не брала участі в опозиційних акціях. З її вуст на теледебатах, за словами члена УРП Ірини Лукавецької, навіть прозвучала цікава заява, що вона в опозиції лише до Верховної Ради, а на місцевому рівні - ні. А коли вона мала необережність висловитися перед журналістами, що Кучма – злодій, потім розіслала у ЗМІ спростування, що вона цього не хотіла казати, бо без судового процесу над Кучмою на це не має права.

Роздратували лідерів ЛОО УРП і постійні нападки Ромовської в їхній бік у засобах масової інформації. Зокрема, вона розповсюдила в пресі заяву, що ЛОО УРП начинена "кагебістами" та провокаторами. Ще назвала прізвище одного з них, про яке керівництво УРП чує вперше. На дану заяву лідер УРП Левко Лук'яненко навіть закликав обласну організацію подати до суду на Ромовську, але ті знову стримались.

Що ж, після виборів в УРП терпіння закінчилось. Зараз вони сподіваються на мудре рішення блоку Юлії Тимошенко, а саме на заміну Ромовської на когось іншого. А на кого саме, їх не хвилює, оскільки це внутрішні питання "Батьківщини", котра, на сподівання "уерпістів", знайде гідну заміну. Проте, чи буде така вказівка зверху, наразі невідомо, бо, як розповіло керівництво ЛОО УРП, Юлія Тимошенко і під час виборів була більш-менш в курсі про дану ситуацію. Але тоді, можливо, не відбулось переобрання Ромовської через брак часу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування