Репортери без кордонів вимагають від Кучми звільнення Ляшка

Середа, 17 квітня 2002, 17:21
У листі, адресованому президенту України Леоніду Кучмі, Репортери без кордонів висловили своє обурення з приводу ув'язнення Олега Ляшка у рамках справи про наклеп стосовно "високопосадовця Генеральної прокуратури".

"Немає сумніву, що Михайло Потебенько, Генеральний прокурор України, стоїть за рішенням про переслідування і затримання Олега Ляшка, одного з найкритичніше налаштованого щодо особи Генпрокурора журналіста. З нашого боку ми звинувачуємо Генерального прокурора в тому, що він є головною перешкодою у справі дотримання Україною зобов'язань у галузі Прав людини і в тому, що він є безпосередньо відповідальним за обструкцію протягом останніх двох років розслідування фактів вбивств і насильства щодо журналістів в Україні", - заявив генеральний секретар Репортерів без кордонів Робер Менар.

"Ми вимагаємо Вашого особистого втручання з тим, щоби Олег Ляшко був негайно звільнений і щоби щодо нього припинилися переслідування з боку Генеральної прокуратури України. Затримання журналіста за його переконання є порушенням усіх європейських стандартів. Ми будемо разом із Олегом Ляшком протягом всіх найближчих тижнів." – додав Робер Менар.

Згідно з інформацією, зібраною Репортерами без кордонів, головний редактор приватного тижневика "Свобода" Олег Ляшко був затриманий 15 квітня 2002 року прокуратурою Черкаської області в той час, як він прийшов до обласної прокуратури, щоб свідчити у справі про наклеп щодо "високопосадовця прокуратури". Журналіста, критично налаштованого щодо Генерального прокурора Михайла Потебенька, підозрюють в опорі працівникам правоохоронних органів. Кримінальна справа порушена за фактами "зловживання посадовим становищем", "порушення таємниці приватного життя" і "опору представникам правоохоронних органів".

24 березня стався напад на шофера вантажівки, що перевозила тираж газети "Свобода", а значна кількість накладу газети була знищена нападниками. 7 червня 2001 року Мінський районний суд міста Києва засудив Олега Ляшка до двох років ув'язнення умовно і заборонив виконувати обов'язки головного редактора газети "Свобода" за статті, написані ним у 1997 році і фактично займатися журналістикою. 18 жовтня 2001року Київський обласний апеляційний суд скасував цей вирок, врахувавши набрання чинності з вересня нового Кримінального кодексу, який декриміналізував обвинувачення у наклепі. 31 березня 2000 року Олег Ляшко зазнав нападу з боку двох невідомих на сходах свого помешкання у Києві. Він отримав струс мозку і був госпіталізований.

Репортери без кордонів нагадують, що незважаючи на вимоги Ради Європи, насильство і погрози щодо представників преси в Україні посилились, починаючи з 2001 року. У справі Георгія Гонгадзе Генеральна прокуратура і Міністерство внутрішніх справ, про погрози з боку яких журналіст повідомив перед своїм зникненням, чинили спротив у проведенні серйозного розслідування. Зміни Кримінального кодексу, які набрали чинності з вересня 2001 року, є обов'язковими і для судів, і для прокуратури. Але остання все ще вимагає вагомих покарань проти преси, яка висуває обвинувачення щодо політиків, правоохоронців чи олігархів.

Інститут масової інформації

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:40
Фонд підтримки енергетики України зібрав близько 410 мільйонів євро – Шмигаль
21:35
Підозра на пів мільярда: чому детективи НАБУ прийшли до аграрного міністра Сольського. Деталі справи
21:31
Лідер республіканців закликав Сенат підтримати пакет із допомогою Україні
21:15
ПриватБанк відстояв право власності на один з найбільших ТЦ у Дніпрі: намагались відсудити ексвласники
21:10
В Україні реорганізують ще два університети
20:57
баскетбол"Київ-Баскет" повторно переграв "Черкаські Мавпи" та став бронзовим призером Суперліги
20:43
Енергорегулятор виявив схему продажу електрики бізнесу за цінами для населення
20:41
В Україні створять мережу "Стартап-школа – інкубатор-акселератор": що це означає
20:41
Понад 400 млн євро виділяє Данія на відбудову та енергетику України
20:34
відеоЗеленський обговорив з Сирським посилення фронту на Донеччині
Усі новини...