Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні можуть надати статус країни з ринковою економікою

Середа, 17 квітня 2002, 18:34
Затягується політичне рішення з економічного питання

В середу українська урядова делегація на чолі з віце-прем'єр-міністром України Василем Роговим відбула до Вашингтону, де 18-19 квітня візьме участь в 11-му засіданні Українсько-американського комітету з питань економічної співпраці. Також у Вашингтоні 20-21 квітня відбудеться чергове піврічне засідання Міжнародного валютно-фінансового комітету МВФ і Комітету розвитку Світового банку, в якому візьме участь українська делегація.

За словами помічника українського віце- прем'єра Сергія Самойленка, Головним питанням засідання буде надання Сполученими Штатами Америки Україні статусу країни з ринковою економікою.

Крім того, висуватиметься питання про антидемпінгове розслідування щодо українського імпорту в США і, можливо відбудеться розгляд умов про надання Україні технічної допомоги на 2003 рік (зокрема, в рамках програми "Харківська ініціатива"). Сторони мають намір обговорити питання макроекономічної стабілізації в Україні, проблеми виконання державного бюджету, методи боротьби з відмиванням нелегальних прибутків і тероризму.

Передбачається розгляд блоку питань у сфері енергетики, охорони навколишнього середовища, сільського господарства, розвитку малого і середнього бізнесу, інвестиційного клімату в Україні та питань торгівлі. Василь Роговий є головою української частини Українсько - американського комітету з питань економічного співробітництва. Головою американської частини цього комітету є координатор з питань надання допомоги новим незалежним державам Вільям Тейлор.

За висновками першого пленарного засідання УАМК (16 травня 1997р.), США визнали Україну як центрально-європейську державу і підтвердили (як і в підписаній згодом Хартії Україна-НАТО) надані нашій державі гарантії безпеки. Попереднє, 10-те засідання комітету з питань економічної співпраці відбулося в листопаді 2001 року в Києві. На цьому засіданні Вільям Тейлор заявив про те, що до весни 2002 року США може надати Україні статус країни з ринковою економікою. Але ухвала рішення була перенесена на наступне засідання.

Стаття VI Генеральної угоди з торгівлі і тарифів (GATT) та "Домовленості про інтерпретацію застосування Статей VI, XVI та XXIII GATT" передбачають дві обставини, котрі визначають неринковий статус при проведенні антидемпінгових розслідувань - монополія на зовнішню торгівлю та регулювання цін. Як раніше повідомив заступник держсекретаря Міністерства економіки і євроінтеграції України Володимир Стеценко, "в Україні вже давно не існує монополії на зовнішню торгівлю, а ціни визначаються ринком".

Надання Україні статусу країни з ринковою економікою в антидемпінгових розслідуваннях означає, що мито на імпорт тієї чи іншої продукції буде встановлено для кожного підприємства зокрема, а не введене для всієї галузі в цілому. Це допоможе українським підприємствам більш ефективно відстоювати свої інтереси в антидемпінгових процесах та при доставці продукції на ринок США, вважають експерти.

В інтерв'ю "Контексту" ситуацію прокоментував заступник директора з наукової роботи Харківського Державного інституту праці та соціально- економічних досліджень Микола Таран. Він повідомив про те, що хоча існуючі санкції з сторони США "негативно впивають на українську економіку, позитивним є той факт, що санкції мають відношення не до всіх типів продукції, наприклад, не до всієї металопродукції". Якщо говорити про перспективи експорту України в Сполучені Штати, то ситуація навряд чи зможе покращитися…

"Так, в США традиційно дуже сильне сталеливарне лоббі, тому на цьому ринку, наприклад, Україні доведеться вести гру за тими правилами , котрі для неї були встановлені. В світі погіршення світової кон'юктури, не краща ситуація і в інших галузях. До того ж, питання надання Україні статусу країни з ринковою економікою - більш політичне, ніж економічне", заключив експерт.

Директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило відзначив, що "додатковою причиною, з якої американська сторона затягує вирішення питання -є проблема захисту інтелектуальної власності в Україні, зокрема, комп'ютерне піратство".

Ухвалений Верховною Радою закон не відповідає вимогам США. Крім того, багато інших торгових санкцій було прийнято для захисту внутрішнього ринку, і, хоча економічна ситуація в Сполучених Штатах поступово стабілізується, про повне одужання говорити поки що рано. Через це, вважає експерт, "складно прогнозувати, чи буде вирішене питання позитивно".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування