Європейські журналісти просять Європу терміново направити слідчих, які б зайнялися справою Гонгадзе

Середа, 17 квітня 2002, 19:47
Журналісти Європи закликають уряди європейських держав надати невідкладну допомогу в організації незалежного міжнародного розслідування вбивства Георгія Гонгадзе.

Про це йдеться в листах, направлених міністрам закордонних справ держав-членів Ради Європи, які підписали Джеремі Діар, генеральний секретар Національної спілки журналістів Об'єднаного Королівства та Ірландії, Айдан Уайт, генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів, Робер Менар, генеральний секретар "Репортерів без кордонів", і Алла Лазарєва, президент Інституту масової інформації (Україна).

У листі керівники журналістських організацій закликають європейських політиків звернути увагу на ситуацію, що склалася навколо незалежного міжнародного розслідування справи вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, з пропозицією провести, яке виступила Парламентська асамблея Ради Європи у вересні 2001 року. Журналісти нагадують, що уряд України через міністра юстиції Сюзанну Станік повідомив РЕ про свою готовність співробітничати щодо проведення цього розслідування.

Однак тепер, говориться в листі, за даними Комітету міністрів закордонних справ РЕ, уряд України "хоче гарантій країн-учасниць в тому, що вони нададуть слідчих".

Журналісти стурбовані тим, що таке необхідне для свободи слова в Європі розслідування буде відкладено через "подібні процедурні проблеми".

У листі, адресованому Антанасу Валіонісу, голові Комітету Міністрів СЕ, міністру закордонних справ Литви, журналісти закликають його невідкладно звернутися до країн-учасниць РЕ з офіційним проханням прислати слідчих, які могли б взяти участь в розслідуванні. Крім того, "ми б хотіли отримати з вашої сторони підтвердження того, що розслідування буде проведене до того, як буде переглянена моніторингова процедура щодо України", говориться в листі, направленому Валіонісу.

У аналогічному листі, адресованому 43 міністрам закордонних справ держав - членів Ради Європи, журналісти закликають уряди цих країн погодитися з тим, що таке розслідування дійсно необхідне, та надати відповідних слідчих. Крім того, журналісти просять, щоб самі міністри через дипломатичні канали наполягали на тому, щоб Рада Європи зробила все можливе, аби уникнути відстрочок в організації цього розслідування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News