Директор "Топазу": "Ми знаємо, де всі наші "Кольчуги"

Середа, 17 квітня 2002, 22:28
Директор донецького заводу "Топаз" Юрій Рябкін в ексклюзивному інтерв'ю Бі-Бі-Сі заперечив можливість продажу української зброї до Іраку. Саме завод "Топаз" виготовляє унікальну систему пасивного стеження "Кольчуга", яка фігурує у звинуваченнях на адресу Леоніда Кучми.

Юрій Рябкін повідомив, що завод виконав лише один контракт: в Ефіопію було продано три установки "Кольчуга". Окрім того, одну установку було передано Міністерству оборони України.

"Ми знаємо, де знаходиться наша техніка, бо ми її обслуговуємо і здійснювали пуско-налагоджувальні роботи", - заявив директор "Топазу". Він твердить, що завод загалом виготовив тільки чотири установки "Кольчуга".

Зараз підприємство працює над ще чотирма установками, які замовив Китай. "Оце й усі наші експортні подвиги", - сказав пан Рябкін. Він уточнив, що вартість однієї "Кольчуги" становить 5 мільйонів доларів, а не 100 мільйонів, як писали журналісти.

Директор "Топазу" повідомив, що "Кольчуга" виставлялася на двох виставках - в Омані (Йорданія, 2000 рік) та Абу-Дабі (Об'єднані Арабські Емірати, 2001 рік).

"В Абу-Дабі дві доби ціла команда американців провела на нашій станції. Обмірювали все, фотографували, розмовляли з нашими спеціалістами і визнали, що такої техніки у них немає. Нещодавно також були у нас американські гості на заводі, цікавилися нашим виробом, нібито щоб купити. Але я дуже сумніваюся, що такий контракт відбудеться…"

"Виставка в Абу-Дабі була у 2001 році. Що ж до Йорданії, яка згадується у деяких публікаціях, то виставка там у 2000 році, в Омані, нам мало що дала. По-перше, до цієї виставки ми виріб не рекламували, майже ніхто про нього не знав. По-друге, навіть спеціалісти не дуже сприймали цю техніку, вона є унікальною. Там ми просто "засвітилися", і ніякого просування після Оману не було", - твердить Юрій Рябкін.

Відповідаючи на запитання, чи припускає він, що Леонід Кучма міг обговорювати із Валерієм Малєвим можливість постачання "Кольчуг" до Іраку, про що твердить колишній майор Мельниченко, Юрій Рябкін сказав, що не сприймає всерйоз цієї інформації. Він каже, що розмови могли бути про що завгодно, однак це не означає, що вони призвели до якихось результатів.

"Та мало про що я розмовляю зі своїми підлеглими у тій чи іншій обстановці! Це ж приватна розмова! Навіть якщо брати цю історію із нібито поставками техніки до Іраку. Хтось дійсно міг вийти на того ж Валерія Малєва і пропонувати ті чи інші умови постачання зброї до Іраку. Малєв міг на черговому звіті у Кучми сказати, що ось є такі пропозиції від Іраку, поки що інших немає. Ну, обговорили вони ці пропозиції. Що з цього випливає? Нічого! Це приватна розмова, якій ніколи не судилося здійснитися…" - сказав Бі-Бі-Сі Юрій Рябкін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування