Скромна принадність української буржуазії, або скільки отримує міністр?

Четвер, 18 квітня 2002, 13:53
Окремі міністри уряду Кінаха вже визначилися. Вони вважають, що в такий неспокійний час, коли ось-ось поміняється президент, не кажучи вже про непевну долю Анатолія Кириловича, набагато спокійніше відчуваєш себе, коли у тебе, по-перше, є депутатська недоторканність, а по-друге, можливість для лобіювання власного бізнесу або бізнесу кума.

Ось, наприклад, досвідчений міністр аграрної політики Іван Кириленко, обраний народним депутатом по списку блоку "За єду!, "заявив про свій "твердий намір" працювати в Верховній Раді. І працювати він буде "над поглибленням аграрної реформи".

"На відміну від попередніх скликань, нас збереться мінімально достатня критична маса депутатів-аграріїв, які зможуть продовжити і поглибити аграрну реформу на користь селян і української держави, оскільки від сільського господарства йде відродження інших галузей", - так міністр прокоментував своє рішення в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Ось ще цікаві аргументи - зараз, якщо вірити майже екс-міністру, "основна частина питань" по аграрній реформі буде вирішуватися виключно у Верховній Раді. "Президент зробив все, що міг, а уряд відпрацьовує механізми того, що прийнято законодавчим органом".

Кириленко вже підготував собі наступника - він збирається рекомендувати (!) на посаду міністра аграрної політики нинішнього державного секретаря цього відомства Сергія Рижука. Цього товариша міністр охарактеризував, як "людину досвідчену і підготовлену", а в самому все ще очолюваному ним відомстві зібралася необхідна команда для продовження реформ.

Вже в четвер Кириленко має намір викласти свої аргументи Кучмі, залишилося тільки дочекатися, що скаже президент.

Ще один чиновник - міністр промислової політики Василь Гурєєв заявив про перехід на депутатську роботу, оскільки він обраний народним депутатом по списку блоку "За єдину Україну!".

"Навіщо я йшов на вибори?, - "відповів питанням на питання Гурєєв, додавши, що давно написав заяву про звільнення з посади, щоб стати народним депутатом.

Навіть вірний друг президента, міністр транспорту Валерій Пустовойтенко, вагається, а чи не піти йому від гріха подалі в парламент? Поки він говорить, що, має намір визначитися з подальшим місцем роботи до початку травня.

"Треба подумати. Час у мене ще є, коли визначуся, скажу".

Про долю інших міністрів поки що нічого достеменно не відомо. Тільки віце-прем'єр Володимир Семиноженко якось обіцяв, що визначиться остаточно до 15 травня.

А тим часом, поки суд та справа, окремі найпрозоріші члени уряду оприлюднили дані про свої прибутки в минулому році. Це не просто добровільний жест, це обов'язок чиновників, передбачений законодавством - законом про боротьбу з корупцією.

Скромно живуть наші міністри, а по їх костюмах і не скажеш. Хоча, можливо, вони, бідні, останні гроші на це віддають? Цікава закономірність - переважна більшість міністрів за незначним винятком ні українським, ні зарубіжним банкам не довіряє - всі свої прибутки вони або відразу проїдають, або тримають під матрацом. Тільки Гурєєв і Сахань зізналися, що мають скромні рахунки в наших банках. Хоч в зарубіжних поїздках окремі члени уряду із задоволенням розраховуються кредитними картками, в тому числі і не завжди наших банків. Як це пояснити?

Останнім часом поширюються дивні чутки про суми винагороди за перехід в ту або іншу фракцію. Суми ці вимірюються сотнями тисяч доларів. Може цим і пояснюється таке завзяття стати депутатом? Може тут собака порилася?

Найскромнішу зарплату за офіційним даними отримав в минулому році міністр промислової політики України Василь Гурєєв - сума нарахованого прибутку в 2001 році становила 22 634 грн., в т.ч. зарплата - 22 387 грн.; матеріальна допомога - 247 грн. Міністр має у власності квартиру, земельну ділянку площею 3500 кв. м, дачний будинок, а також гараж. На утримання майна виплачено 4 483 грн. Як указав Гурєєв, його дружина отримала дивіденди і проценти в сумі 65 636 грн. Розміри її внесків до статутних фондів підприємств, установ, організацій становлять 17 510 грн. "Я і моя дружина маємо на рахунках у вітчизняних банках відповідно 8 178 і 6 667 грн".

Міністр екології і природних ресурсів України Сергій Курикін на другому місці - в 2001 році його сукупний прибуток становив 22 919,42 грн. Міністр має квартиру загальною площею 57,5 кв.м. Квартира на правах приватної власності належить повнолітнім членам сім'ї. На утримання майна міністр сплатив 1 929 грн. Сукупний прибуток інших членів сім'ї в 2001 році становив 8200 грн. Курикін указав, що за кордоном грошових рахунків в банках, цінних паперів, зобов'язань фінансового характеру у нього немає.

Міністр юстиції Сюзанна Станік в минулому році отримала 23 011 грн., і ще 3 033 грн. у вигляді матеріальної допомоги. У середньому близько 405 доларів в місяць. Житлових і дачних будинків ні сама міністр, ні її сім'я не мають. "Інших цінних паперів, як і валютних рахунків в іноземних і вітчизняних банках, ні я, ні моя сім'я не маємо". Набагато скромнішими прибутки виявилися у чоловіка міністра - славнозвісного Вадима Долганова, оскільки сукупний прибуток членів сім'ї Станік склав в минулому році всього 8 936 грн. Хочеться пожаліти - живуть в готелі, навіть дачі в Конча-Заспі не мають.

Міністр праці та соціальної політики України Іван Сахань указав, що сума нарахованого прибутку в минулому році становила 27 495 грн, в тому числі: матеріальна допомога 2 337 грн; прибуток від наукової, викладацької, творчої діяльності, авторська винагорода (гонорар) - 100 гривень. Міністр має садовий будинок (недобудований) загальною площею 50 кв. м, легковий автомобіль ВАЗ 2109. Інших цінних паперів, як і валютних рахунків в іноземних і вітчизняних банках, Сахань не має. Сума грошових коштів на рахунках в банках членів сім'ї міністра - 2 000 грн, а сукупний прибуток членів його сім'ї складав в 2001 році 763 гривні.

Міністр внутрішніх справ України Юрій Смирнов отримує більше, ніж вищеперелічені члени уряду, але не набагато. Зате у нього дві дуже пристойного розміру квартири. Любить головний міліціонер жити в просторих помешканнях. У минулому році держава нарахувала йому 27 361,73 грн, і ще 1883 грн. 19 коп. матеріальної допомоги. Міністр і члени його сім'ї мають квартиру у Києві загальною площею всього 122,7 кв.м., а ще одну в Дніпропетровську - 130,9 кв. м.

Про машину нічого не повідомляється, але у міністра на всякий випадок є гараж. Грошових коштів на рахунках в банках, в тому числі у іноземній валюті, і номінальної вартості придбаних цінних паперів у Смирнова немає.

У глави МЗС Анатолія Зленко - найбільша з вказаних квартира. Сума його нарахованого прибутку становила 36 537, 73 грн. і складалася виключно із заробітної плати. Прибутки членів сім'ї - 800 грн. Міністр має квартиру загальною площею 202 кв. м, і гараж площею 12 кв.м. "Житлових і дачних будинків ні я, ні моя сім'я не маємо. Моя дружина має автомобіль "Мерседес" з об'ємом двигуна 1980 куб. см", - указав Зленко. Інших цінних паперів, як і валютних рахунків в іноземних і вітчизняних банках "ні я, ні моя сім'я не маємо", "зобов'язань фінансового характеру, в тому числі за кордоном, не маю".

Міністр освіти і науки Василь Кремінь спростовує стійку думку про мізерні прибутки в його сфері. У минулому році ми з вами йому заплатили за хорошу роботу 41 055,43 грн. У міністра є одна квартира - 90 кв. м; земельна ділянка в 12 соток, гараж і машина ВАЗ 2107.

Грошових коштів на рахунках в банках, в тому числі іноземних, ні Кремінь, ні його дружина не мають. Прибутки його дружини в минулому році становили 13 263,12 грн.; є квартира, 40 кв.м, земельна ділянка, 8 соток, дачний будинок - 70 кв. м, гараж.

До речі, складно оцінити, наскільки вказані міністрами цифри є їх реальними прибутками. Складно зробити також висновок - чи захищає така зарплата від бажання брати хабарі? Ще складніше уявити собі, що чиновники отримуватимуть ще більше в країні, де половина населення живе за межею бідності.

До речі, цікаво було б дізнатися, скільки в цьому році отримав президент України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування