"Обком" вимагає від ДПАУ: звинуватьте нас хоч в чомусь, нарешті!

П'ятниця, 19 квітня 2002, 11:19
"Обком" вимагає від ДПАУ: звинуватьте нас хоч в чомусь, нарешті!

obkom.net

19 квітня виконується рівно два місяці з того дня, коли силами податкової міліції України була розгромлена редакція Інтернету-видання obkom.net. У зв'язку з "ювілеєм" ми попросили "обкомівців" розказати про те, чого ж добилася податкова від журналістів за цей період і чого змогли добитися в захисті своїх прав журналісти. Ось як виглядають події у викладі "обкому".

19 лютого. Як вже знає читач УП, в той день в офіс "обкому" увірвалися озброєні люди в бронежилетах, і, не пред'явивши ніяких документів і не представившись, взялися за вилучення всього, що потрапляло їм на очі. Згодом журналістам все ж вдалося з'ясувати, що все це відбувається в рамках карної справи у відношенні якоїсь фірми "Новотроник", про існування якої співробітникам редакції до цього моменту нічого не було відомо (як, проте, і до сьогоднішнього дня). Безглуздість ситуації полягала і в тому, що співробітники податкової міліції, що увірвалися були чудово обізнані, що знаходяться в редакції газети (офіційної зареєстрованої в Держкомінформполітіки), але виправдовували свої дії наказом свого начальства.

Протягом п'яти годин тривав обшук, що переривався телефонними консультаціями міліціонерів зі своїм керівництвом. Керівництво ж наказало винести з редакції все, мовляв, пізніше розберуться. У результаті з офісу винесли все, що могли (не тільки п'ять "системників", але і всі папери, що стосуються творчого процесу). Журналістів закували в наручники, відвезли в головне міліцейсько-податкове управління, а потім - відпустили без будь-яких пояснень і вибачень. І без будь-яких обвинувачень!

Редакційний сейф, в зв'язку з його важкістю, був транспортований в сусіднє приміщення і опечатаний. Українські і зарубіжні ЗМІ в цей же день оповістили громадськість про наліт.

20 лютого. Вранці редактор "обкому" і його заступник зв'язалися з адвокатами і відправили Генеральному прокурору України скарги на дії податкової міліції. Вже в цьому першому "возі", як і у всіх наступних звертаннях в компетентні інстанції, вказувалося, що "обком" - офіційно, відповідно до чинного законодавства зареєстрований засіб масової інформації. З цього, крім всього іншого, витікає і такий цікавий наслідок: відповідно до того ж законодавства співробітники ЗМІ в Україні мають деякі права працівників правоохоронних органів, а тому і їх звертання в прокуратуру повинні розглядатися не протягом місяця, а за 10 днів (проте, при явних порушеннях закону зовсім не обов'язково чекати вказаного "дедлайна"). Але від пана Потебенько не надійшло реакції і до сьогоднішнього дня. Певно, комуністична совість дозволяє йому ігнорувати вимоги закону.

Практично тут же стає відомо (інформація агентства "Інтерфакс-Україна"), що прес-служба податкової міліції України розповсюдила заяву, що обшук і інші протиправні дії відносно "обкому" були здійснені помилково.

Приблизно в 14-20 головний редактор "обкому" Миронов (він же - директор ТОВ "Обком") і співробітники редакції з'явилися в приміщенні головного управління податкової міліції Києва, зазделегідь попередивши про свій приїзд такого Скворцова, який напередодні, проводячи п'ятигодинний обшук в редакції, неодноразово виражав бурхливе бажання побачити керівника підприємства. Однак до моменту приїзду цей Скворцов сховався в невідомому напрямі. Після 40 хвилин безперервних спроб, що робляться Мироновим в надії відшукати Скворцова, до журналістів "обкому" вийшов деякий співробітник прес-служби ПМ Києва, і повідомив, що "перевірка триває, техніку вам поки не повернуть". Питання, як розуміти ранкову заяву об помилковість обшуку і вилучення техніки, документів і под., і відносно кого буде продовжуватися "перевірка", бо ніяких обвинувачень на адресу редакції так і не прозвучало, залишилися без відповіді.

Приблизно в 15-30 співробітники "обкому" відправили телеграму на ім'я голови Державної податкової служби України Азарова (текст телеграми зайняв три стандартних бланки) з проханням адекватно пояснити дії його підлеглих. Повідомлення про те, що телеграма дійшла до адресата, було отримане 25 лютого. А лише 28 березня від начальника ПМ ДПАУ Києва Дієсперова "обком" отримав листа, де говорилося, що техніка досі знаходиться "на експертизі". Причому, в листі чорним по білому указано, що комп'ютери вилучили саме "В ПРИМІЩЕННІ ТОВ "ОБКОМ", хоч до цього керівництво податкової неодноразово стверджувало, що обшук проводився тільки в Корал-банку, на території якого ніби і знаходився "обком". По суті, перед нами елемент сеансу самовикриття незаконних дій податкової міліції. Але повернемося до хронології.

Тоді ж, 20 лютого, керівництво Національного союзу журналістів України виступило з абсурдною заявою. Вказуючи на неприпустимість силових методів тиску на журналістів (в тому числі "обкому"), глава НСЖУ одночасно поставив главу ДПАУ Азарова в приклад всім іншим силовим структурам України, оскільки пан Азаров дав слово честі, що не буде перевіряти ЗМІ в період виборів (малося на увазі, очевидно, що припиняти їх діяльність без найменшого законного мотиву також ніхто не збирається). При цьому головним журналістом країни був зроблений якийсь неясний натяк на необхідність дотримання вимог журналістської етики.

21 лютого. Стало відомо, що прес-служба ДПАУ не підтверджує факту нальоту на редакцію "обкому". З побоювання, що справу спробують зам'яти, замредактора "обкому" Сухобок вилучив протокол обшуку і опублікував його на сайті "обкому" з коментарями юриста.

У цей же день прем'єр-міністр України Кінах, перебуваючи в Черкасах, заявив, що доручить своїй прес-службі розібратися з ситуацією, що виникла внаслідок дій ДПАУ. Протягом всіх подальших тижнів співробітники "обкому" неодноразово цікавилися у прес-службі прем'єра ходом обіцяного розгляду і кожний раз переконувалися, що податківці просто дезінформують кабмінівських працівників. Зокрема, в усній формі співробітники ДПАУ переконували співробітників Кабміну, що техніку і документи нам повернули, що (варіант) ми відмовляємося забирати ці речі, або (ще один варіант) що ця техніка нам не належить і под. Після того, як ми спростовували дані твердження, підлеглі Кінаха жахалися і обіцяли продовжити пошук істини. Останній раз Кінах пообіцяв особисто розібратися вже після виборів, на початку квітня. Результати цього "розбирання" не відомі "обкому" досі.

22-23 лютого. Саме в ці два дні події набули нового повороту. Співробітники ДПАУ пропонували забрати "тихо і мирно" викрадене у нас майно, а деякі політичні діячі пропонували "вирішити питання за поняттями". Після категорично заявленої відмови редакції вирішувати проблеми поза рамками існуючого правового поля, настав період, що триває і по сьогоднішній день, надходження на адресу співробітників "обкому" пропозицій загрозливого характеру. Стає абсолютно очевидно, що зміст наших телефонних розмов не складає секрету для зацікавлених осіб, а також те, що зроблена ще в січні зміна місця проживання співробітниками редакції нікого не ввела в оману.

Деякі (дуже нечисельні ) видні українські політики виступили з абстрактними заявами в підтримку "свободи слова". При цьому практично НІХТО з українських політиків вголос не засудив каральну акцію підлеглих Миколи Азарова.

25 лютого. "Обком" анонсував через агентство УНІАН свою прес-конференцію, намічену на 26 лютого. Відразу ж після появи анонса, в банку, де обслуговувалося ТОВ "Обком", за постановою начальника слідчого відділу ПМ ДНІ Печерського району були вилучені всі документи ТОВ "Обком". Дії здійснювалися без санкції прокурора, що є порушенням ч. 3 ст. 178 КПК.

Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ейден Вайт заявив в Брюсселі, що "обшук інтернет-видання "obkom.net" ще раз показав, що в Україні здійснюється тиск на журналістів з боку влади". Ця інформація, передана радіостанцією "Німецька хвиля", не справила на українську владу ніякого враження.

У цей же день на офіційному сайті ДПАУ, а також в ряді інформаційних агентств України з'явилася інформації прес-служби ДПАУ, яка містить цілий ряд відверто брехливих обвинувачень на адресу редакції. Публічно указавши на це неподобство і викривши його, "обком" так і не дочекався ніяких адекватних дій з боку наклепників. Внаслідок чого був поданий відповідний судовий позов. У порушенні всіх мислимих норм, до цього дня дата розгляду цього позову Шевченківським судом м. Києва не призначена!

26 лютого. "Обком" подав заяву в прокуратуру Києва про порушення карної справи за фактами, що мають ознаки злочинів (вказано п'ять епізодів в діях співробітників податкової міліції, що підпадають під статті Карного Кодексу).

У ході прес-конференції в агентстві УНІАН було оприлюднене наше звернення до Президента України відносно подій, що сталися. Пізніше ми отримали з Адміністрації Президента повідомлення, що наше звертання направлене 6 березня на розгляд все в ту ж прокуратуру м. Києва, куди ми звернулися раніше і без допомоги Президента.

По закінченні прес-конференції стало відомо, що ще до її початку біля офісу редакції з'явилися добродії в штатському, серед яких очевидці подій 19 лютого без великих зусиль впізнали все тих же нальотчиків. Залишалися ці молоді люди на своєму посту і після закінчення прес-конференції.

У цей же день канцелярія ДПАУ зареєструвала інформаційний запит з приводу того, що відбулося з "обкомом", що надійшов від міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів" (представником якої в Україні є Інститут масової інформації). "Репортери" просили аудієнції у Азарова. Голова ДПАУ декілька разів переносив терміни зустрічі, і до сьогоднішнього дня вона так і не відбулася.

27 лютого - 13 березня. Два тижні нічого істотного не відбувалося. Нам як і раніше не було пред'явлено ніяких обвинувачень, як і раніше майно редакції знаходилося в руках податківців, ми намагалися як могли з'ясувати, коли це неподобство закінчиться.

Нами були подані нові судові позови, хоч всі наші попередні звертання (в тому числі і в прокуратуру) так і залишалися без якої-небудь реакції. Ці позови також Шевченківським судом досі ігноруються.

У розгромленому офісі співробітники редакції не з'являлися декілька днів. Але коли ми прийшли в приміщення редакції 13 березня, то виявили... Проте, нехай краще розкажуть свідки:

Конфлiкт навколо Iнтернет-газети "Обком" розпочався з помилки. З помилками i продовжується.

[14.03.2002 14:19]

Гуляєва повiдомила IМI, що вона сейф брала пiд охоронну розписку в опечатаному виглядi У середу редактор iнтернет-газети "ОБКОМ" Олексiй Миронов та його заступник Сергiй Сухобок дуже здивувались, коли побачили свiй редакцiйний сейф порожнiм та ще й виставленим у загальному коридорi. Орендодавець ВАТ ОКВ "Пiвдень" нічого не змiг пояснити з цього приводу: головний iнженер Анатолiй Шатило побачив людей у цивiльному вже в примiщеннi газети, а сейф - у коридорi. Його особисто нiхто не запрошував до примiщення i тим паче не питав, де знайти редактора газети. "З вересня 2001 року "Пiвдень" здає в оренду примiщення Iнтернет-газетi, про що є вiдповiдний договiр, - каже пан Шатило. - Що насправдi вiдбувається i в чому звинувачується податкiвцями редакцiя, я не знаю".

Начальник планового вiддiлу ВАТ "Пiвдень" Вiра Гуляєва. Однак її нiхто не запросив бути присутньою при проведеннi обшуку саме сейфа та того, що знаходилось безпосередньо в сейфi. Що було вилучено панi Гуляєва не знає. Проте, вона впiзнала працівників податкової мiлiцiї, бо вони були присутнiми при першому обшуку газети. Вона також помітила, як працiвники мiлiцiї прошили документи в кiлькостi 147 сторiнок. Протокол обшуку складався, але панi Гуляєвiй не було надано його копiї. Їй також не повернули охоронну розписку, хоча вона про розписку нагадувала. З'ясувати, чи комусь взагалi надавалась для ознайомлення постанова про проведення обшуку так i не вдалося. Тому маємо пiдстави припустити, що обшук робився невiдомо у кого i невiдомо задля чого.

Редактор О.Миронов та його заступник С.Сухобок були дуже обуренi: невiдомо куди зникли особистi речi та реєстрацiйнi документи на газету. "Я вимушений викликати мiлiцiю та адвоката. Зрозумiйте наше становище: завтра нам у сейф покладуть зброю або наркотики i податкiвцi заявлять, що знайшли їх саме у нас, "- пояснює Олексiй Миронов.<...>

13 березня слiдчим мiлiцiї Соломенського району було складено протокол огляду мiсця подiї в примiщеннi Iнтернет-газети "Обком" у присутностi спiвробiтникiв IМI.

Адвокат Вiктор Агєєв пояснює iнцидент навколо газети так: "Дiї податкової мiлiцiї пов'язую з наступом на свободу слова". Вiн аргументує свiй висновок ситуацiєю, що склалася пiсля публiкацiї про конфлiкт навколо банку "Слов'янський".<...>

Ми сьогоднi спробували почути думку Святослава Пiскуна, але це виявилось не просто. На телефоннi дзвiнки генерал не вiдповiдає, а його колеги не можуть вiдповiсти на питання, яким чином з ним можна зв'язатись. То ж запрошуємо Вас, Святославе Михайловичу, до спiврозмови. Пишiть нам, дзвонiть, нам буде цiкаво почути Ваш погляд щодо ситуацiї навколо Iнтернет-газети "Обком".


До сказаного "Репортерами без кордонів" залишається лише додати, що викликані Мироновим співробітники МВС тривалий час взагалі відмовлялися приймати заяву про розкрадання, що відбулося. І лише наполегливість адвоката і представників "Репортерів без кордонів" (Інститут масової інформації) змусила міліціонерів зафіксувати факт розкрадання, зняти відбитки пальців з поверхні сейфа і т.п. Нам також було заявлено, що вже 14 числа з нами зв'яжеться слідчий, будуть допитані свідки і проведені інші дії. Але насправді все сталося інакше. Наша заява про розкрадання податковою міліцією першим замом Соломенського РУВС було направлено 22 березня в ту ж Печерську ПМ, на дії якої ми скаржилися.

Перелік речей, вилучених з редакційного сейфа, невеликий, але показовий. Зокрема, зникла, наприклад, чимала сума грошей, що належить нашому співробітнику (сподіваємося, що податкові міліціонери поділили ці гроші чесно і начальству розказали). Крім того, з сейфа були вилучені документи і відеоматеріали, що свідчать про зв'язки діючих високопоставлених посадових осіб України з організованими злочинними угрупуваннями.

Саме з останньою обставиною ми пов'язуємо просто шалену ескалацію загроз і заяв на нашу адресу в подальші дні. Нам передали, що ми "зробили все можливе, щоб конфлікт не був вирішений мирним шляхом", що ми "порушили всі правила гри", нарешті, уперше прозвучали натяки "подумати про благополуччя своїх сімей".

18 березня. Заступник голови ДПАУ Володимир Росоловський на прес-конференції заявив, що все майно повернене редакції. Відповідально заявляється, що ця заява високопоставленого чиновника і спочатку була брехнею, і залишається брехнею до цього дня, бо нічого не повернено - ні конфісковане 19 лютого, ні "трофеї", здобуті внаслідок штурму нашого сейфу. При цьому пан Росоловський висловився в тому значенні, що зайнята газетою позиція завдає "морального збитку" податковій службі України. Загалом, після обвинувачень "обкому" в причетності до конвертаційних операцій і відмиття "брудних грошей", в поширенні порнографії, несплаті податків і ненаданні звітності, співробітники ДПАУ заявляють, що ми винні в їх "моральній збитковості".

24 березня. Пізно увечері (в 22-30) ми вмістили на своєму сайті останній (як виявилося) матеріал "обкому". У ньому якраз і викладалася версія всього, що відбулося з редакцією.

25 березня. У 12-15 сервер "обкому" був відключений.

27 березня. За підписом того ж начальника податкової міліції Києва Дієсперова до нас прийшла вимога надати всі документи "з метою проведення позапланової документальної перевірки ТОВ "Обком". Тут потрібно звернути увагу на два моменти. Перше: документи "обкому" без опису, трьома "заходами" вже були вилучені. Що це дало податківцям, ми так і не дізналися. Незважаючи на публічні брехливі заяви співробітників ДПАУ про порушення, що ніби є у нас, ніяких претензій нам так і не було пред'явлено.

І друге. Дії податкової міліції підтвердили брехливість обіцянок глави ДПАУ про те, що ЗМІ в період проведення передвиборної кампанії перевірятися не будуть.

Розуміючи абсурдність даної ситуації і намагаючись зрозуміти, які ж все-таки претензії пред'являються "обкому", замредактора особисто, з власної ініціативи з'явився в Печерську податкову міліцію, де дав вичерпні пояснення. Але цей жест доброї волі не мав ніякого офіційного значення, оскільки на вимогу замредактора надати йому повістку як офіційний документ, що обгрунтовує проведення слідчих дій відносно його, надійшла категорична відмова. Мало того, вимога виписати повістку і директору ТОВ "Обком" (він же головний редактор), щоб той зміг офіційно з'явитися до податківців, також зустріло ворожу реакцію податківців.

Це зайвий раз підтверджує, що ніяких законних претензій і обгрунтованих обвинувачень на адресу "обкому" не було спочатку, немає досі і бути не може. Тобто все, що відбулося - свавілля існуючого режиму і махровий кримінал.

P.S. На початку квітня глава податкової міліції України пан Жвалюк на прес-конференції знову заявив про те, що комп'ютери "обкому" не будуть повернені редакції доти, поки не закінчиться їх перевірка. Що там перевіряти, якщо вже 25 лютого та ж прес-служба ДПАУ в своєму прес-релізі повідомила, що чотири "компа" "чисті", і лише на п'ятому знайдений порнокліп! Невже досі ще надивитися не можуть?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування