Рідна Україна поводиться незрозуміло - Лукашенко

Понеділок, 22 квітня 2002, 12:29
Торгово-економічні стосунки Білорусії з "рідною Україною не складаються", сказав президент Олександр Лукашенко, зустрічаючись у Мінську з мером Києва Олександром Омельченком.

Лукашенко нагадав, що за останні три роки намітилася тенденція до падіння товарообігу між країнами. "Причини відомі, і сьогодні необхідно шукати вихід з ситуації, яка склалася", відзначив президент країни.

"Ми дуже терпеливо ставимося до політики Польщі, в окремих випадках Росії, але Україна взагалі незрозуміло себе поводить", - признався Лукашенко.

За його словами, підвищення Україною митних зборів на нафтопродукти, введення антидемпінгових санкцій "до добра не доведуть". Президент вважає, що сторони "не можуть йти шляхом взаємних санкцій", "але якщо відбуваються такі тенденції у стосунках України з Білорусією, то ми повинні будемо застосувати адекватні заходи".

Він заявив, що поки Білорусія не зробила "жодного кроку у відповідь, що було також причиною падіння товарообігу". Глава держави вважає "ненормальним, коли Білорусії доводиться купувати пшеницю і цукор за тридев'ять земель, які є в Україні".

Лукашенко вважає, що одним з виходів з ситуації, яка склалася міг би стати розвиток торгівельно-економічних відносин на регіональному рівні. Він позитивно оцінює рівень товарообігу з Києвом, який "може вже сьогодні становити 200 млн. доларів". Президент уточнив, що у загальному об'ємі торгівлі з Україною на частку Києва припадає 35%.

Як позитивний приклад співпраці Лукашенко назвав торгівельно-економічні відносини з Москвою і Московською областю, де вдалося досягнути найбільш "колосальних показників". За таким же принципом повинні розвиватися і стосунки Білорусії з Києвом і Київською областю, вважає президент.

Як повідомили у прес-службі глави білоруської держави, у січні-лютому нинішнього року товарообіг з Україною становив 70 млн. дол. і скоротився на 45% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У 2001 році товарообіг знаходився на рівні 700 млн. дол. і його падіння становило 22,3%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування