Більшості у парламенті не буде, вважає Плющ. Ющенко продовжує вести переговори

Понеділок, 22 квітня 2002, 14:27
Лідери парламентських партій і блоків поки не досягли домовленості про висунення кандидатур на керівні пости у Верховну Раду. Про це повідомив в понеділок в інтерв'ю журналістам голова Верховної Ради 3-го скликання Іван Плющ, зіславшись на підсумки його зустрічі, що відбулася у цей же день з політиками.

Плющ сказав, що у нього немає повноважень коментувати зустріч, відзначивши, однак, що "сьогодні жодних політичних домовленостей не було".

Разом з тим, Плющ заявив, що не втрачає надії на те, що тривалої спікеріади не буде. "Але, на жаль, остаточної домовленості на сьогодні немає, і говорити про пакет або про якихось осіб, що претендують на керівництво у парламенті ще рано", - сказав він.

Відповідаючи на питання журналістів, Плющ висловив упевненість у тому, що парламентська більшість обов'язково буде створена. При цьому він зазначив, що більшість "буде більш конструктивною, якщо ми підійдемо до розподілу портфелів за пропорційною ознакою". Плющ не виключив, що спочатку більшість може бути ситуативною, висловивши, однак, упевненість, що "чиєїсь більшості не буде", а якщо і буде - "то українська".

Спікер також повідомив, що на сьогоднішньому засіданні лідери парламентських сил обговорили питання про організацію першого засідання депутатської групи щодо підготовки першого пленарного засідання нового парламенту. За його словами, в цю групу ввійшли 54 новообраних парламентарія, у тому числі, 25 - з числа вибраних за партисписками.

Плющ повідомив, що блок "За єдину Україну!" змінив кандидатури депутатів, раніше запропонованих для участі у робочій групі. Зокрема, від цього блоку у робочу групу запропоновано ввести Володимира Литвина, першого заступника керівника центрального апарату Партії регіонів Володимира Наконечного і першого замголови Союзу юристів України, члена Партії промисловців і підприємців України Миколи Онищука.

Проте лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко зазначив, що задоволений ходом переговорів з лідерами партій і блоків, що пройшли у новий парламент.

"Мене влаштовує той дух і та атмосфера, які є в групі лідерів політичних партій і блоків, що займаються підготовкою до роботи нового парламенту", сказав він в інтерв'ю журналістам.

Ющенко вважає, що політичні сили "не хочуть повторення спікеріади минулого парламенту". За його словами, зараз процес консультацій "входить у те русло, в якому він повинен знаходитися з самого початку". У той же час він зазначив, що процес переговорів "далекий від чистого і прозорого", додавши, що "це процес, в якому дуже багато підводних каменів".

Зараз, за словами лідера блоку, в переговорному процесі "йде зближення з тактичних міркувань". Мета такого зближення, на його думку, "знайти конфігурацію, можливо навіть не ідейного знаменника, щоб вирішити спочатку питання кадрових призначень у парламенті".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування