Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не вірить, що Гетьмана вбив Лазаренко

Понеділок, 22 квітня 2002, 14:33
Лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко не вірить у версію Генеральної прокуратури, яка заявила про розкриття вбивства екс-голови Національного банку України Вадима Гетьмана.

"Я не довіряю цій версії", - сказав Ющенко в інтерв'ю журналістам в понеділок у Києві, відповідаючи на питання агентства "Інтерфакс-Україна". "Це спроба легко зняти існуюче і досить неприємне питання, однак мені здається, що це не відповідь по суті", - сказав він.

Лідер блоку зазначив, що повинно пройти досить часу для того, щоб "правда про вбивство Гетьмана могла пробити дорогу".

Ющенко у день загибелі Гетьмана взяв участь в панахиді на його могилі на Байковому кладовищі. До могили приїхали також рідні, близькі і колишні колеги Гетьмана по роботі.

Ющенко зазначив, що до сьогоднішнього дня Україна не оцінила внесок Вадима Гетьмана у становлення української державності.

"Коли почалося українське відродження, він зайняв такі висоти у будівництві незалежної України, які характерні для молодої розкутої людини", - сказав Ющенко в інтерв'ю журналістам після панахиди на могилі Гетьмана на Байковому кладовищі.

Ющенко зазначив, що за життя Гетьман був "обділений державною увагою і визнанням офіційною владою". "Однак професіонали високо його цінили, і за 4 роки, яких його немає, ця ціна тільки підвищилася", - сказав Ющенко. "Ділова еліта України втратила зірку першої величини", - сказав він.

"Мене завжди дивувало, наскільки глибина його поглядів була сучасна, і як роки привнесли філософське відчуття найактуальніших тем для розвитку України", - сказав Ющенко.

Як повідомлялося, депутат, голова біржового комітету Української міжбанківської валютної біржі, екс-голова Нацбанку Гетьман був убитий 22 квітня 1998 року в ліфті свого будинку у Києві. Гетьман з 1987 року очолював Український республіканський Агропромбанк, з 1990 року - АПБ "Україна". У 1992 році він займав посаду голови правління Національного банку України, з 1993 – голови біржового комітету Української міжбанківської валютної біржі. До 1998 року двічі обирався народним депутатом України. Був авторитетною фігурою у банківських і фінансових колах.

У Київський міський суд передана справа по обвинуваченню 8 осіб, членів організаційного угрупування з 25 осіб, які причетні до організації і здійснення вбивств, в тому числі депутатів Гетьмана і Щербаня, замахів на 17 чоловік і ряду розбійних нападів.

У серпні 2001 року генеральний прокурор України Михайло Потебенько заявив, що до вбивства Гетьмана як замовник причетний депутат Верховної Ради третього скликання - екс-прем'єр країни, що знаходиться в США Павло Лазаренко. При цьому Лазаренко, за даними прокуратури, причетний до організації вбивств народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році.

У травні 2000 року Генпрокуратура порушила кримінальну справу відносно Лазаренка, який вже знаходився у США по обвинуваченню в організації умисного вбивства з корисливим мотивом народного депутата Євгена Щербаня і організації підготовки умисного вбивства на замовлення, яке повинне було здійснити організована злочинна група відносно ще двох державних службовців високого рангу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування