Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Блоковано розслідування ФБР у справі про вбивство українського журналіста

Понеділок, 22 квітня 2002, 17:40
Глава парламентської комісії, що розслідує вбивство інтернет-журналіста, стверджує, що за нинішнього керівництва країни прогрес в розслідуванні не можливий.

Глава комісії Олександр Жир зробив цю заяву буквально за кілька декілька днів після того, як команда Федерального бюро розслідувань повернулася до США, повідомивши про відсутність прогресу в розслідуванні смерті журналіста Георгія Гонгадзе, допомогу якому вони повинні були надати.

"Захід і Сполучені Штати отримали ще одну можливість пересвідчитися в тому, що уряд України не зацікавлений в розслідуванні", сказав на прес-конференції пан Жир.

"Уряд робить все можливе, аби істину не було знайдено, оскільки ці злочини мають відношення до людей з оточення президента країни".

Обезголовлене тіло пана Гонгадзе знайшли в лісі через 18 місяців після того, як президент Леонід Кучма, судячи з записів, таємно зроблених в його кабінеті, начебто наказав своїм помічникам позбутися журналіста, який писав про корупцію в адміністрації президента.

Команда "ефбеерівців", приписана до Національного центру аналізу злочинів, що мають відношення до насильства, прибула до Києва на запрошення уряду України.

І хоч з 8 по 15 квітня слідчі зустрічалися з офіційними представниками Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки та Генеральної прокуратури, прогресу в розслідуванні немає, говориться в заяві Посольства США.

Офіційні особи України заявили ФБР, що закони їхньої країни забороняють їм ділитися будь-якою інформацією, яка не знаходиться у відкритому доступі, і що вони не можуть обговорювати будь-які аспекти справи, ділитися доказами або спільно оглядати місце події.

"Внаслідок цього, ФБР не спроможне надавати поради, які могли б допомогти українським правоохоронним органам просунутися в розслідуванні вбивства Георгія Гонгадзе", говориться в заяві посольства. ФБР не планувало проводити своє власне розслідування.

Пан Жир сказав, що не здивований тим, що американські слідчі повернулися з пустими руками.

"Я не вірю, що в Україні може бути досліджена будь-яка карна справа, до якої має відношення президент або хтось з інших високопосадовців, доки генеральним прокурором країни залишається Михайло Потебенько", - сказав він. Пан Потебенько, комуніст, був призначений на цей пост президентом.

Пан Жир сказав, що буде вимагати від нового парламенту, який уперше збереться 15 травня, вжити активних заходів щодо розслідуванню вбивства пана Гонгадзе. Чи зможе він зробити це – залишається незрозумілим.

Приїзд експертів з ФБР міг би стати чудовим шансом для пана Кучми, що наполягав на своїй непричетності до вбивства Гонгадзе в інтерв'ю, яке він дав The Washington Times минулого року, очистити своє ім'я, говорить пан Жир.

Президент зараз вимушений мати справу з новими обвинуваченнями в тому, що він особисто дав "добро" на продаж зброї Іраку в порушення санкцій ООН.

Відомий юрист Віктор Шишкін сказав, що уряд боїться, що розслідування вбивства та подальші похорони пана Гонгадзе, тіло якого все ще знаходиться в київському морзі, можуть привести до падіння пана Кучми.

Нерозкрита смерть журналіста є головним каменем спотикання у відносинах Києва та Вашингтона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування