5 чоловік сформують думку Європи про вибори в Україні

Понеділок, 22 квітня 2002, 20:35
Члени Парламентської асамблеї Ради Європи виступають на підтримку рішення РЄ направити в Україну спеціальну післявиборчу місію, завдання якої зробити остаточні висновки про парламентські вибори 2002 року.

Як заявив у ході обговорення парламентської кампанії в Україні Доров Крістодулідес, доповідач від спеціальній комісії ПАРЄ зі спостереження за виборами, 5 чоловік приїдуть в Україну, щоб "на місці встановити, які реальні відчуття українських виборців і наскільки вони відображені складом нового парламенту".

У ході виступу він також зазначив, що "негативні аспекти" переважали під час проведення виборів, які були відзначені "величезним тиском з боку виконавчої влади".

Андреас Гросс (Швейцарія), керівник спеціальній комісії ПАРЄ зі спостереження за виборами в Україні, зазначив, що вибори супроводжувалися "порушеннями, які неприйнятні у демократичних умовах". Серед інших він навів приклад, що "на 3 з 4 виборчих дільниць, де були присутнім спостерігачі, людей поїли і годували", що відображалося на їх голосуванні.

Голова моніторингового комітету Ханне Северінсен (Данія), яка виступала від імені групи "Ліберали. Демократи. Реформатори", зазначила, що "законодавчі поліпшення були тільки на папері", а Центрвиборчком не прореагував на попередження міжнародних спостерігачів, які прозвучали ще до виборів.

У той же час Северінсен відзначила "один позитивний момент - український народ брав активну участь у виборах".

Ще один представник групи "Ліберали. Демократи. Реформатори" Майкл Ханкок (Великобританія) заявив, що "абсолютно неможливо провести вибори таким способом". Він піддав критиці доповідь спеціального комітету по спостереженню за виборами, який констатував, що "вибори були позначені певним прогресом у порівнянні з попередніми виборами". "Про це говорити наївно, достатньо було побувати в Україні", - повідомив Майкл Ханкок.

З позитивним відгуком виступив парламентарій з Азербайджану Алі Хузейнов, який вважає, що "багато технічних проблем не були пов'язані з втручанням адміністрацій", а з тим, що одночасно проходили вибори у парламент і місцеві органи влади, проти чого виступав президент.

Українська правда, Страсбург

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування