Микола Азаров і місія-2002 Михайла Бродського

Вівторок, 23 квітня 2002, 10:25
Михайло Бродський, очевидно, першим відчув на собі, що таке Україна післявиборчої доби. До комерційних структур, до яких він мав або має відношення вже прикута увага податківців. Слідча група з семи чоловік нишпорить фірмами й підприємствами, які зав’язані на Бродському. Чотири роки тому це робив Кравченко, сьогодні – Азаров.

"Прикро усвідомлювати, що за чотири роки роботи у ВР мені не вдалося захистити підприємців й змінити ситуацію. Не я один потерпаю від такої надмірної уваги. Раніше проти мене працювала слідча група зі 164 осіб. Сьогодні – семеро. Подивимося, хай працюють. Я сподіваюся, що через два-три місяці минуть перевірки і я скажу: все таки щось змінилося в країні," – каже Бродський.

Суспільству зараз не до "Яблука". І Бродський це усвідомлює. "Свою історичну місію-2002 ми виконали. Ми казали виборцям, якщо вам не до вподоби наша партія, голосуйте за Тимошенко, Мороза чи Ющенка. Так, ми не потрапили в парламент. Але ми не вважаємо себе переможеними, оскільки не вважаємо, що вібувалася гра, - каже Бродський.

Тепер він сидить в офісі київського представництва Жидачівського целюлозно-паперового комбінату на Предславинській (поруч з Київською прокуратурою). Офіс "Яблука" на Лютеранській (біля адміністрації президента) зачинено, сайт "Яблука", що завджи був доволі динамічним, не оновляється від 31 березня.

"Чому я не пішов на вибори в мажоритарному окрузі? Так, я мав шанс піти таким шляхом. Інші "яблучники" також могли вдатися до такого кроку. Однак справа не в мені. "Яблуко" – це партія і вона мусить розвиватися за законами партійного будівництва. Опозиція не завжди перемагає. Її обов’язок –відстоювати свою позицію незалежно від перемог чи поразок."

У "справжній" опозиції Бродський віднедавна. Коли дорогий сито-буржуйського вигляду намет, що різко контрастував із собі подібними, з’явився минулого року на Мейдані Незалежності, казали, що то Медведчук виставив свій дозор. (Пригадуєте вибране з гаранта: "Його Бродський фінансує. А Бродський – це ж Суркіс і Медведчук.") Кучма не помиляється.

Так от про опозицію. Це буденна історія. Податківці знайшли у Бродського начебто не відображений в податковій декларації за минулий рік "Шевролє" й дали команду ЦВК: полякайте його, знімайте з реєстрації. Але з’ясувалося, що "Шевролє" був придбаний в цьому році. Переживши купу таких пригод, Бродський, Чайка, інші "яблучники" вирішили стати в опозиційну позу. Деякі спостерігачі це пояснюють тим, що Бродському було добре відомо, що "Яблуко" не подолає 4-відсотковий бар’єр і він захотів красиво піти. До того ж йому вже не було що втрачати – ВР 3-го скликання вже не володіла неполітичним капіталом, який Бродського, як бізнесмена, не міг не цікавити. Всі соки з парламенту вже було вичавлено.

Бродський дійсно не виглядає переможеним. Йому це просто не властиво. Він каже, що займатиметься бізнесом й готуватиме партію до майбутніх випробувань. У Бродського злі, але тверезі судження. "Я не заздрю Кучмі і його намісникам в регіонах, міністерствах. На них всіх очікує суд. Якщо не людський, то Божий. Максимум нам залишилося чекати два з половиною роки. Варіант з наступником не пройде. Ющенко порушив ці плани. А ідея імпічменту, переконаний, ні до чого не призведе. Подивіться на склад нової Верховної Ради. За будь-яких обставин Кучма володітиме контрольним пакетом голосів, що зможе заблокувати будь-яку ініціативу. Парламент поділиться на дві частини і Кучма його звинуватить у неконструктивності…"

Бродський прощається з політикою на кілька років. "Якщо Ющенко займе тверду і чітку позицію, ми готові запропонувати йому співпрацю й підтримати його".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News